Γιώργος Τσιλιμιδός στον Inkefalonia 103,9: "Ιστορική στιγμή για τον Δήμο και για την Κεφαλονιά η παραχώρηση της Συλλογής Σκλάβου - Η απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου θα έπρεπε να είναι ομόφωνη"

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 09:30

Γιώργος Τσιλιμιδός στον Inkefalonia 103,9:  "Ιστορική στιγμή για τον Δήμο και για την Κεφαλονιά η παραχώρηση της Συλλογής Σκλάβου - Η απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου θα έπρεπε να είναι ομόφωνη"

Στην εκπομπή του Inkefalonia 103,9 “Μέρα Μεσημέρι” με τον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Αργοστολίου Γιώργος Τσιλιμιδός, αναπτύσσοντας θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Ανάδειξη του πρώην κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος σε μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου:

Ήταν ιστορική στιγμή για τον Δήμο και για την Κεφαλονιά ολόκληρη. Παραχωρήθηκε απο την οικογένεια Σκλάβου η συλλογή των έργων του και είναι γνωστό ότι ο Γεράσιμος Σκλάβος είναι παγκόσμια αναγνωρισμένης αξίας γλύπτης και ευρύτερα εικαστικός. Και αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για τον Δήμο μας, για την εμπιστοσύνη που έδειξε η οικογένεια για την διάθεση της συλλογής που έχει στην κατοχή της ,να προβληθεί και να αναδειχθεί στον τόπο που τον γέννησε και μέσα απ' αυτό τον τόπο, διαπλάστηκε αυτή η μεγάλη καλλιτεχνική προσωπικότητα. Και σαφώς βρίσκει τον προορισμό του και το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος ,το οποίο αγοράστηκε την περίοδο την Δημαρχιακή την δική μου για αυτό ακριβώς το σκοπό. Η αγορά του υπεγράφη το 2009 δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, για την αγορά του υπήρξε η σύνταξη στο αίτημα αυτό εκατοντάδων ανθρώπων της τέχνης ,όχι μόνο της Κεφαλονιάς αλλά και πανελληνίως, όπως και πολλά πολιτικά πρόσωπα.

Αυτός ήταν ο προορισμός του, ως κτηρίου πολιτισμού. Θεωρώ ότι παρεξέκλινε η εννιαετής χρήση του ως δημαρχείου. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που αυτό το όραμα γίνεται πραγματικότητα.

Για τις διαφοροποιήσεις σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου:

Λυπάμαι που δεν συντάχθηκαν ο κ.Παρίσης και ο κ. Ανουσάκης (Ισχυρή Κεφαλονιά) σε αυτή την συγκεκριμένη περίσταση με το -πιστεύω- παλλαϊκό αίτημα να αποδεχθούμε αυτή τη συλλογή για να τοποθετεί εκεί.

Η συλλογή αποτελείται απο 200 πολύ σημαντικά έργα, για τα οποία θα ήταν διατεθειμένα πολλά μουσεία του κόσμου να τα αποκτήσουνε και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερη στιγμή και αποτελεί τιμή αυτή η καλλιτεχνική κληρονομιά που άφησε ο Σκλάβος. Η Γαλλία, έχει αποθεώσει τον Σκλάβο, έργα του βρίσκονται στο μουσείο Πομπιντού, στη Ντιζόν, μιλάμε για τέτοια μεγάλη ιστορική προσωπικότητα.

Κατά την κρίση μου η απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου θα έπρεπε να είναι ομόφωνη. Δεν είχαμε κάποιους που να καταψηφίζουν την απόφαση , όμως κάποιοι ζήτησαν αναβολή και η αιτιολογία που προβλήθηκε ήταν πως πάσχει νομικά η διατύπωση της παραχώρησης. Δεν θεωρώ ότι είναι ισχυρή δικαιολογία να δικαιολογήσει την αναβολή.

Θα αποτελούσε κατ' αρχήν προσβολή για τους διαθέτες να τους επιστρέψουμε την επιστολή με την υπόδειξη ξαναγράψτε την ως ακολούθως. Εξάλλου με την συμβολαιογραφική πράξη που θα ακολουθήσει μπορούν να γίνουν οι ακριβείς επαναδιατυπώσεις. Δεν πρέπει να βλέπουμε μικροπολιτικά τα πράγματα. Βέβαια πίσω από το αίτημα της αναβολής εμφανίσθηκαν και απόψεις ,ότι δεν μας ενδιαφέρει να γίνει μουσείο ή τράπεζα, θα πρέπει να ξαναγίνει Δημαρχείο. Προφανώς αυτή η άποψη που ειπώθηκε από στελέχη της “Ισχυρής Κεφαλονιάς” δείχνει προσχηματική χρήση της αναβολής, στην ουσία άλλο υπονοούσαν.

Όσον αφορά τις μελετητικές ενέργειες για την διαμόρφωση του κτηρίου:

Θα γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες οι μελετητικές που απαιτούνται και έχουν επιλεγεί πρόσωπα τα οποία μπορούν να φέρουνε εις πέρας μια τόσο δύσκολη αποστολή. Το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι διατηρητέο απ' έξω δεν θα υπάρξουνε επεμβάσεις, όμως εσωτερικά πρέπει να γίνουν πολλές διαμορφώσεις καθ' υπόδειξη των μουσειολόγων, των μουσειογράφων. Είναι απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσουμε να εντάξουμε σα κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα να έχουμε μία συλλογή τέτοιου μεγέθους.¨Οταν έχεις στα χέρια σου τέτοιο θησαυρό, φυσικά και βοηθάει στην επιλεξιμότητα ενός τέτοιου έργου για χρηματοδότηση. Φυσικά θα ακολουθήσουν και οι μελέτες που πρέπει να γίνουνε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο συντομότερο χρόνο, οι οποίες θα γίνουν με κύριο πυλώνα τη συλλογή Σκλάβου, έτσι ώστε να τα χωροτάξουμε στο συγκεκριμένο μουσείο που θα φτιάξουμε και επίσης θα εχει την δυνατότητα ο συγκεκριμένος χώρος να φιλοξενεί και άλλες εκθέσεις περιοδικές ,αλλά ο κύριος άξονας του θα είναι το μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου και έτσι θα πρέπει να ονομαστεί. Φανταστείτε πόσο βοηθάει τον πολιτισμό μας να έχουμε έναν τόσο επώνυμο χώρο.και σε τέτοιο σημείο.

Εχουμε επισκέπτες με τα κρουαζιερόπλοια, οι οποίοι έρχονται στην πόλη με τα πόδια κάτι να δούν. Να δουν τα αξιοθέατα της πόλης και να επισκεφθούν και την εμπορική της αγορά, αυτά τα σημεία τραβάνε. Είμαι ευτυχής και προσωπικά, γιατί έτσι παίρνει σάρκα και οστά μια προσπάθεια η οποία ξεκίνησε εδώ και 12 χρόνια πίσω.

¨Οσον αφορά τα θέματα της επικαιρότητας:

Όσον αφορά την πανδημία, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση την οποία προσπαθούμε να διαχειριστούμε με πυλώνα πάντα τις υγειονομικές διατάξεις οι οποίες εκδίδονται. Σε πολλά πράγματα η κατάσταση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη γιατί το προσωπικό δεν είναι άπλετο, να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες παντού, όμως τα έχουμε καταφέρει καλά σε πολλούς τομείς .Η πρόνοια και το βοήθεια στο σπίτι προσφέρουν υπηρεσίες όπου χρειαστεί. Στους χώρους εργασίας του δήμου λαμβάνονται όλα τα μέτρα. Με τα μέσα αλλά και τους πόρους που μας διατέθηκαν στα σχολεία ,φροντίσαμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας, κάνουμε στους εξωτερικούς χώρους απολυμάνσεις και τρέχουμε παντού να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες. Είμαστε στους πρώτους δήμους στο θέμα των υπηρεσιών που μπορούν να παρασχεθούν μεσω των ΚΕΠ. Οι ανάγκες είναι μεγάλες, χρειάζεται η συνδρομή εκ μέρους των συλλογικών φορέων, χρειάζεται όμως και η κοινωνική συνεισφορά. Να τηρούν τα μέτρα οι πολίτες. Πολλές φορές το μπαλάκι πέφτει μόνο στον Δήμο, αυτό δεν μπορεί να γίνεται για τι και οι χρηματοδοτήσεις είναι πενιχρές και τα μέτρα που καλούμαστε να υλοποιήσουμε είναι ημιτελή. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση χρειάζεται μια γενναία συνεισφορά εκ μέρους της πολιτείας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τον ”ΙΑΝΟ”:

Εμείς την κύρια ευθύνη που έχουμε αυτή τη στιγμή ,είναι να αποζημιώσουμε τους πολίτες με τα λεγόμενα εξακοσάρια και επίσης να αποζημιώσουμε οικοσκευές. Όσον αφορά τα εξακοσάρια,ε ίχε διατεθεί ένα καταρχήν ποσόν 100.000 ευρώ. Ήδη εμείς το εξαντλήσαμε. Ικανοποιήθηκαν 160 αιτήσεις περίπου. Αναμένουμε και ζητούμε επί πλέον χρηματοδότηση γιατί έχουν υποβληθεί 800 συνολικά αιτήσεις .Δεν σημαίνει ότι και οι 800 θα είναι επιλέξιμες για αυτή την βοήθεια, γιατί κάποιες απο τις αρμόδιες επιτροπές πιθανόν να απορριφθούν. όμως χρειάζονται χρήματα γι αυτές που θα εγκριθούν. Επίσης γίνονται καταγραφές για να υποβληθούν τα απαραίτητα στοιχεία για τις οικοσκευές για να δοθούν και σ' αυτούς οι αποζημιώσεις που δεν θα δοθούν μέσω του Δήμου, μάλλον θα τους κατατεθούν .Οι επιτροπές παρά τις δυσκολίες δουλέψανε.

Η πόλη του Αργοστολίου την περίοδο των Χριστουγέννων:

Χρειάζεται να δώσουμε έναν εορταστικό τόνο στην πόλη. Το χρειάζεται και η αγορά.¨Ολοι πάμε με την ελπίδα ότι προς τα μέσα Δεκεμβρίου θα ανοίξει η αγορά και θα υπάρξει και ένα λασκάρισμα των περιορισμών. Είναι αίτημα των ίδιων των επαγγελματιών. Είναι παράλογο να ζητάει κανείς να μην έχει η πόλη την χριστουγεννιάτικη της όψη. 'Φέτος αγοράσαμε κάποια πράγματα όχι μόνο για το Αργοστόλι αλλά και όλο τον Δήμο για να μπορέσουμε όχι μόνο για αυτή την χρονιά για να μπορέσουμε να κάνουμε την πόλη μας αξιοπρεπή στις γιορταστικές μέρες. Δεν θεωρώ λοιπόν ότι η κριτική που ακούστηκε ήταν μία άσχημη κριτική. Στην περίοδο των Χριστουγέννων δεν προγραμματίζεται κάτι ιδιαίτερο πολιτιστικά. Σχεδιάζουμε στο ισόγειο του κτηρίου της τράπεζας της Ελλάδος να γίνει μία διαμόρφωση για τα παιδιά έτσι ώστε να ευχαριστηθούνε μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα εφ' όσον επιτραπεί κάτι τέτοιο. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με ίδια μέσα, η φιλαρμονική ,οι μπάντες του Δήμου θα μπορούσανε ενδεχομένως ,να βγει στην πόλη ,να δώσει έναν τόνο χριστουγεννιάτικο, όμως δεν ξέρουμε εάν και αυτό θα επιτραπεί. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει και πως θα το προγραμματίσει.

Κλείνοντας ευχήθηκε: «Να έχουνε δύναμη και υπομονή οι συμπολίτες μας γιατί οι στιγμές είναι δύσκολες και να φροντίσουμε όλοι στον τομέα που αναλογεί στον καθένα μας να τηρήσουμε τους υγειονομικούς όρους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή τη λαίλαπα ,όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η ευχή μου είναι να μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά με πολύ καλύτερους όρους από αυτούς που υπάρχουνε σήμερα και ο νέος χρόνος όταν θα έρθει με το καλό, να έρθει και με το εμβόλιο, για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε. Γιατί αυτή την στιγμή δεν αναπνέουμε» .

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-103-9-124316467}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250