Δημοτικό Συμβούλιο: Βραδιά καταδίκης!

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 08:35

Δημοτικό Συμβούλιο: Βραδιά καταδίκης!

Μέρα καταδίκης των θλιβερών γεγονότων που έλαβαν χώρα στο δημοτικό συμβούλιο της 5ης Μαρτίου, ήταν η χθεσινή.

Οι σύμβουλοι αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά το επεισόδιο εις βάρος του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκου Γκισγκίνη και ψήφισαν την εισήγηση του κ. Αποστολάτου.

«Σας καλώ όλους να καταδικάσουμε τα αποτρόπαια γεγονότα απ΄ όπου και αν αυτά προήλθαν. Τα γεγονότα τραυμάτισαν το δημοτικό συμβούλιο από εμάς εξαρτάται να αλλάξουμε την εικόνα που έχουμε δημιουργήσει. Ας προσπαθήσουμε με την συμπεριφορά μας να μην ξανασυμβούν» ήταν τα λόγια του κ. Αποστολάτου και εν συνεχεία το λόγο πήραν οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι κατέθεσαν την άποψή τους για το συμβάν.

 3127063

Ο Παναγής Ρασσιάς πήρε πρώτος το λόγο: «Πολλές φορές συμπεριφερόμαστε χειρότερα και από τα μικρά παιδιά. Κύριε πρόεδρε εξαιτίας σου έχει απολεστεί η σοβαρότητα και ο έλεγχος, διότι ενώ συζητούσαμε για τον πολιτισμό, υποβάθμισες το θέμα και έχασες τον έλεγχο. Προκαλέσατε την απόφαση των φυσικών αυτουργών. Ήσασταν ο ηθικός αυτουργός. Πρέπει να ψάξεις να δεις τι φταίει. Δήμαρχε και εσύ είσαι σε λάθος δρόμος. Εμένα αυτά τα πράγματα δεν με εκφράζουν».

Εν συνεχεία ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κουρούκλης δήλωσε: « Δεν συμφωνούμε ούτε με τον εισηγητή, ούτε από την ανακοίνωση του Δήμου ούτε από τον κ. Ρασσιά. Για μας ήταν μία προσχεδιασμένη προβοκατόρικη τραμπούκικη επίθεση που στόχευε στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Έχετε την κύρια ευθύνη και είστε πολιτικά εκτεθειμένοι. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι φυσικοί αυτουργοί, ούτε τους φοβόμαστε. Περισσότερο ατσαλώνουμε. Αυτοί που μας ενδιαφέρουν είναι οι ηθικοί αυτουργοί. Ηθικός αυτουργός λοιπόν είναι η δημοτική αρχή. Καλούμε τους εργαζόμενους της ίδιας της διαδημοτικής να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Ο Διονύσης Κοκκόσης δήλωσε: « Το συμβούλιο δεν παρουσιάζει τη σοβαρότητα και την ωριμότητα που θα πρέπει να έχει».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ρουχωτάς όταν πήρε τον λόγο δήλωσε τα εξής: «Είχα πει σε δελτίο Τύπου πως είμαι προετοιμασμένος για τα χειρότερα. Ήρθαν τα χειρότερα με τη χειροδικία. Θα σταματήσουμε εδώ; Είναι ένα βαρελότο αυτό που έγινε και πέρασε ή μία συνέχεια και μία αλληλουχία γεγονότων; Εγώ υποστηρίζω το δεύτερο. Έχω υποστεί και εγώ λεκτικό προπηλακισμό επανειλημμένα. Φταίει γι’ αυτό η κακή λειτουργία του συμβουλίου και η ανοχή του προέδρου. Θα έπρεπε το δημοτικό συμβούλιο να είναι ανοικτό βιβλίο. Καταδικάζω τον τραμπουκισμό, αλλά σκεφτείτε τους εργαζόμενους που είναι σαν να τους έχουν κρεμάσει μπροστά τους ένα κομμάτι ψωμί. Είναι καταδικαστέα με κάθε τρόπο αυτή η ενέργεια. Υπήρχαν ηθικοί αυτουργοί και αυτούς πρέπει να αναζητήσουμε . Καταδικάζω απερίφραστα τον φυσικό αυτουργό, αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς που είναι ο δήμαρχος και ο πρόεδρος».

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο»

Ο Βασίλης Καμπίτσης από την πλευρά της δημοτικής αρχής τόνισε: «Ειλικρινά είμαι δίπλα στη Λαϊκή Συσπείρωση στο θέμα της διαφάνειας. Θεωρώ ατυχές το συμβάν της 5ης Μαρτίου. Καταδικάζω το γεγονός το οποίο ήταν πραγματικά απαράδεκτο, αλλά παρακαλώ τη Λαϊκή συσπείρωση ότι αν βρέθηκαν ένας δύο ανεγκέφαλοι, δεν είμαστε όλοι το ίδιο».

 3127059

Ο Διονύσης Αραβαντινός δήλωσε πως: «Η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου, μας απαξιώνει στην κοινωνία. Μιλάμε για έναν θεσμικό εκτροχιασμό. Η δημοτική αρχή λειτούργησε όχι μόνο ως ηθικός αλλά και ως φυσικός αυτουργός. Κανείς δεν ήξερε γιατί παραβρίσκονταν εργάτες της διαδημοτικής, χωρίς να υπάρχει θέμα διαδημοτικής στο συμβούλιο. Είστε θήτες και υποκρίνεστε τα θύματα».

Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Γρηγορόπουλος υποστήριξε πως: « Οι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στην επίθεση είναι και οι άνθρωποι που τρομοκρατούν τους εργάτες της διαδημοτικής. Οι 30 είναι δικαιωμένοι ή τους κοροϊδεύετε και αυτούς; Προσπαθείτε να τους αποτρέψετε και να τους στρέψετε εναντίον του λαϊκού κινήματος. Έχουμε απειληθεί κατά συρροή εδώ μέσα αλλά η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».

Ο Σπύρος Ματιάτος τοποθετήθηκε ως εξής: «Ήμουν ο πρώτος που είχα παρομοιάσει το δ.σ. ως το θέατρο του παραλόγου. 14 μήνες μετά, φτάσαμε στην ξευτίλα, φτάσαμε στον ευτελισμό, αισθάνομαι την ανάγκη να πως ένα τεράστιο συγγνώμη. Θα προτείνω μία συγκρότηση επιτροπής διαπαραταξιακή ώστε να εξετάσει τα γεγονότα και να αποδοθούν ευθύνες. Η 5η Μάρτη είναι μαύρη μέρα για το δημοτικό συμβούλιο. Η βία είναι καταδικαστέα απ΄ όπου και αν προέρχεται».

 3127060

Ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης καταδίκασε το γεγονός: «Είμαι εναντίον των επεισοδίων. Τέτοιου είδους επεισόδια δεν θα πρέπει να συμβαίνουν. Αυτό το θέμα της διαδημοτικής που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις φταίει η διαδημοτική; Ποιος μίλησε για ιδιωτικοποίηση της διαδημοτικής; Μην χρεωνόμαστε και πράγματα που δεν θα έπρεπε να χρεωθούμε όταν οι άνθρωποι ήταν στον αέρα. Αγωνιζόμαστε να βρούμε τη χρυσή τομή. Η αγανάκτησή τους έφερε να τους φταίει όλος ο κόσμος. Φτάσαμε σε μία κατάσταση που εύχομαι να είναι η τελευταία. Καταδικάζουμε τέτοιου είδους φαινόμενα».

Ο Δημήτρης Πυλαρινός δήλωσε: «Ας δούμε το θέμα στη βάση του. Ας σταθούμε τα πραγματικά προβλήματα που όλοι εδώ μέσα στην αίθουσα θέλουμε να λυθούν. Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο σε εσένα κύριε πρόεδρε πως σε αυτή τη διαχρονική πορεία που κουμαντάρεις το δ.σ. δεν υπάρχουν θεσμικές εκτροπές, υπάρχουν προβλήματα που είναι αξεπέραστα και ας δώσουμε περισσότερο τον εαυτό μας για να τα λύσουμε.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Μαντζουράτος υποστήριξε όσον αφορά το περιστατικό: «Λέμε ευθέως πως η τρομοκρατία είναι ίδια με την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Είναι στρατηγική επιλογή. Είναι ένα μείζον πολιτικό γεγονός που φέρνει τον φασισμό φάτσα κάρτα. Σήμερα λέμε ότι πρέπει να οργανωθεί ο λαός απέναντι σε αυτή την πολιτική. Θα τσακίσει το χέρι των τραμπούκων και την πολιτική τους. Δεν θα μπορέσει να σταματήσει τον ταύρο λαό κανένας. Πρέπει ο λαός να οργανωθεί άμεσα. Η λαϊκή αντεπίθεση θα γίνει πράξη. Η εισήγηση του κ. Αποστολάτου είναι εισήγηση συγκάλυψης και συνενοχής. Καλούμε να καταδικάσετε πολιτικά το γεγονός και μόνο πολιτικά. Στόχος είναι να τρομοκρατηθεί ο λαός, αλλά και αυτός ξυπνάει.

Ο Βαγγέλης Θεοφιλάτος υποστήριξε: «Το γεγονός είναι καταδικαστέο και δεν μας τιμά. Το ερεθιστικότερο όμως είναι ότι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι προσπαθούν με πάθος να χαρακτηρίσουν την δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή πασχίζει να επιλύσει τα χιλιάδες κύματα προβλημάτων» δήλωσε και απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκο Ανουσάκη, τόνισε: «Κύριε πρόεδρε οδηγείτε σωστά το καράβι του δημοτικού συμβουλίου».

Ο Σπύρος Σαμούρης τόνισε πως: «Ο πρώτος από τους ηθικούς αυτουργούς ήταν οι Δήμαρχος που ενώ το θέμα όταν η ΚΕΔΗΚΕ εξαπέλυσε μύδρους για τη διαδημοτική. Βέβαια και ο πρόεδρος αντί να κατευνάσει έβαλε περισσότερες φωτιές. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα έπρεπε να είναι ο πυροσβέστης. Είναι η πρώτη φορά που το αντιμετώπισα αυτό και αισθάνθηκα ντροπή. Είναι ντροπή για όλους μας»

Στο ξεκίνημα της τοποθέτησης του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μάρκου Κοτσιλίνη υπήρξε ένταση μεταξύ των παρευρισκομένων του Κομμουνιστικού Κόμματος. Όταν τα πράγματα ηρέμισαν δήλωσε:

«Δεν αφορούν την παράταξη μας τα συνθήματα πλουτοκρατία και κλέφτες. Ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας γιατί και αυτό ακούστηκε μακριά από εμάς. Υπάρχει μια άλλους είδους παθογένεια στο δ.σ. γιατί οι προθέσεις είναι καλές. Πέρασε ένας χρόνος λειτουργίας και χάθηκε πολύς χρόνος. Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου και να προέρχεται. Θεωρούμε αναίτια την επίθεση που έγινε στον κ. Γκισγκίνη. Ηθικούς αυτουργούς θεωρώ και τον κ. Δήμαρχο και τον κ. πρόεδρο. Δεν θέλουμε να συνεχίζονται τέτοια φαινόμενα».

 3127064

Ο Νίκος Γκισγκίνης, οποίος δέχθηκε την επίθεση δήλωσε : «Δεν φοβόμαστε και δεν λυγίζουμε. Δεν ήταν μόνο η επίθεση, είχαμε και απειλές. Αλλά απαντάμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Τον αγώνα θα τον δώσουμε μέχρι τέλους. Φοβηθήκατε μήπως οι εργαζόμενοι της διαδημοτικής ανατρέψουν την πολιτική σας, γι αυτό χτυπάτε εμάς. Πίσω από αυτή την ενέργεια είναι τα συμφέροντα που έχουν βάλει πλώρη για τη διαδημοτική. Θέλετε να δημιουργήσετε σύγχυση. Αυτό που φέρατε για πρόταση είναι απαράδεκτο».

Ο Νέστωρας Βεντούρας δήλωσε: «Προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα δύσκολα. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν είχατε κ. Δήμαρχε μία συγκεκριμένη πολιτική για τη διαδημοτική και στοχοποιείτε ανθρώπους. Πείτε μας τι θέλετε να καταδικάσουμε και τότε θα ψηφίσουμε. Τα κακοστημένα παιχνίδια γίνονται επικίνδυνα για τους εμπνευστές τους".

 3127065

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά» Θεόφιλος Μιχαλάτος υποστήριξε: Διαφωνώ με την πρόταση που μπαίνει το θέμα. Θεωρώ ότι στο δημοτικό συμβούλιο δεν είχαμε επεισόδια. Είναι γεγονότα που έγιναν έξω από την αίθουσα και φυσικά είναι καταδικαστέα από όλους.

Εμείς σαν παράταση καταδικάζουμε τα γεγονότα. Να σκεφτούμε όμως ότι έχουμε σημαντικά θέματα για να τα ψηφίσει το δ.σ. όπως είναι ο προϋπολογισμός. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει συμμετοχή όλων στα δημοτικά συμβούλια, να έχουμε την απαρτία και να πάρουμε τις αποφάσεις που χρειάζεται ώστε να λήξει η ομηρία των επαγγελματιών που περιμένουν να πληρωθούν από το Δήμο.

Ο πρόεδρος Νίκος Ανουσάκης στην τοποθέτησή του υποστήριξε: «Αποδέχομαι ότι στις ομιλίες μας είχαμε υψηλούς τόνους. Το συμβούλιο όμως μόλις τα πράγματα ξέφευγαν διακόπηκε αμέσως ότι έγινε έγινε έξω. Έγιναν εκτός και την ώρα που είχε διακοπεί η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταδικάζουμε το γεγονός και ότι είναι απαράδεκτο».

Στην αίθουσα βρέθηκαν και περίπου 30 άτομα με σημαίες του ΚΚΕ.