Τουριστική Επιτροπή Δήμου Αργοστολίου: Στάση αναμονής και προσπάθεια “στροφής” στον εσωτερικό τουρισμό

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 11:58

Τουριστική Επιτροπή Δήμου Αργοστολίου: Στάση αναμονής και προσπάθεια “στροφής” στον εσωτερικό τουρισμό

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν η χθεσινή (Παρασκευή 24/4) συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Καππάτος, καθώς επίσης και οι Δήμαρχοι, Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος και Ιθάκης κ. Διονύσης Στανίτσας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν τουριστικοί πράκτορες, επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, δημοτικοί σύμβουλοι και κατά την τρίωρη διάρκειά της, ακούστηκαν πολλά και σημαντικά πράγματα όσον αφορά το φετινό πλάνο σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που διαμορφώνεται, εξαιτίας της Πανδημίας του Κορονοϊού.

"Προσπάθεια ενίσχυσης εσωτερικού τουρισμού"

Και από την στιγμή που υπάρχει αυτή την στιγμή τόσο μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τους τουρίστες που θα έρθουν - αν έρθουν – και υπό ποιες προϋποθέσεις θα έρθουν από το εξωτερικό, η συζήτηση στράφηκε και στην προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας της Κεφαλονιάς όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό.

Τον λόγο πήραν σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη και αναλύθηκαν οι προβληματισμοί, αλλά και η αβεβαιότητα που υπάρχει αυτή την στιγμή Πανελλαδικά, όσον αφορά τις προϋποθέσεις που θα “ξεκινήσει” φέτος ο τουρισμός στην χώρα μας.

geniko

Ηδη όπως ακούστηκε οι πρώτοι δύο μήνες της τουριστικής σεζόν είναι “χαμένοι” και το σενάριο που αυτή την στιγμή φαντάζει το πιο αισιόδοξο είναι η Ελλάδα να “ανοίξει” τουριστικά την 1η Ιουλίου.

Όπως άλλωστε τόνισε και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα ξεκαθαρίσουν απο τον ΕΟΔΥ τα μέτρα και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν τα ξενοδοχεία της χώρας, ώστε να ξεκινήσουν να λειτουργούν και να φιλοξενήσουν τουρίστες.

pjimage Cropped

Ο τουριστικός πράκτορας κ. Θανάσης Καραπέτσας τόνισε πως: “Αναμένεται μία πολύ δύσκολη τουριστική σεζόν και θα πρέπει όλοι να δούμε το Πρωτόκολλο Υγείας που θα κυκλοφορήσει για να δούμε πως θα κινηθούμε”.

Σημαντικό αυτή την στιγμή πάντως και όπως τονίστηκε απο τους συμμετέχοντες είναι πως – παρά τα όσα ακούγονται – κανένα Ξενοδοχείο της Κεφαλονιάς δεν έχει αναστείλει επισήμως την λειτουργία του για την φετινή τουριστική σεζόν, κρατώντας μία στάση αναμονής. Παράλληλα, ακούστηκε πως αυτή την στιγμή η Ελλάδα και η Κεφαλονιά έχει “καλό όνομα” και μπορεί να “κεφαλαιοποιήσει” τουρίστες που υπό άλλες συνθήκες θα οδηγόντουσαν σε άλλες τουριστικές αγορές που έχουν πληγεί.

“Πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση”

Όλοι πάντως συμφώνησαν πως φέτος οι επαγγελματίες του τουρισμού έρχονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση και χρειάζεται απαραιτήτως ψυχραιμία…

Ο κ. Γιώργος Γεροντάκης, που διευθυντής των εταιριών SkyServ και Suissport στο Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς τόνισε πως: “Οι προθέσεις απο τις αεροπορικές εταιρίες είναι να πετάξουν όσο το δυνατόν συντομότερα” και έκανε εκτίμηση ότι κάποιες εταιρίες θα πετάξουν ξανά και μέσα στον Ιούνιο. Όπως όμως τόνισε και ο ίδιος το αισιόδοξο σενάριο είναι να κινηθεί ο τουρισμός τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο.

Ο τουριστικός πράκτορας Σπύρος Κατσούρης, επεσήμανε πως: “Είναι μία πρωτοφανής κατάσταση για όλους, κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί και είναι ακόμα άγνωστη η επόμενη μέρα”.

Το θετικό σενάριο έρχεται ωστόσο αν εφαρμοστεί η Υγειονομική Βίζα με ελέγχους στα αεροδρόμια.

synol

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, επεσήμανε σωστά πως “Πρέπει να ετοιμαστούμε ως κοινωνία να “αποδεχθούμε” και να υποδεχθούμε τους τουρίστες αν και όποτε ξεκινήσουν και πάλι οι αφίξεις απο το εξωτερικό”.

Απο την πλευρά του ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Καππάτος, αναφέρθηκε στα μέτρα που σχεδιάζει η Κυβέρνηση ενίσχυσης των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Ο Δημήτρης Ατσάρος, από την Ομοσπονδία Καταλυμάτων τόνισε πως “Ο Ιούνιος θεωρείται χαμένος μήνας και χρειάζονται μέτρα ανακούφισης και ρευστότητα, αλλά και ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Φέτος δεν πάει κανείς για να βγάλει κέρδος, αλλά θα πάει για να μετριάζει την ζημιά”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μαρίνα Βεργωτή για την στήριξη του εσωτερικού τουρισμού.

pjimage 1

Όπως τονίστηκε ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής αντιδήμαρχος Νίκος Κουρκουμέλης θα καλέσει νέα συνεδρίαση, όταν και εφόσον ανακοινωθούν απο την Κυβέρνηση οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα ξεκινήσουν την λειτουργίας τους τα Ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Γιώργος Χαλαβαζής

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια τοu INKEFALONIA




00 inkefalonia general ad 300X250