Θεόφιλος Μιχαλάτος: «Οι 100 ημέρες στα ηνία του Δήμου Αργοστολίου και το σημερινό νέο ξεκίνημα» (video)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 15:04

Θεόφιλος Μιχαλάτος: «Οι 100 ημέρες στα ηνία του Δήμου Αργοστολίου και το σημερινό νέο ξεκίνημα» (video)

Συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης, έδωσε σήμερα το απομεσήμερο στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος. 

Ήταν η πρώτη συνέντευξη Τύπου από την στιγμή που ανέλαβε ως Δημοτική Αρχή, την οποία μάλιστα όπως τόνισε θα την καθιερώσει σε μηνιαία βάση!

Οι λόγοι της συνέντευξης ήταν δύο! Ο πρώτος είναι πως η Δημοτική Αρχή κλείνει 100 μέρες στα ηνία του Δήμου Αργοστολίου και ο δεύτερος πως πλέον ο Δήμος ξεκινάει να μπορεί να βγάλει χρήματα από το ταμείο του, δυνατότητα που δεν υπήρχε πριν και ουσιαστικά "λύνει τα χέρια" ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η διαχείριση του Δήμου.  

«Από σήμερα κλείνουμε 100 μέρες στα ηνία του δήμου Αργοστολίου, για μας όμως σήμερα είναι το ξεκίνημα. Πήραμε σήμερα την έγκριση από την Αποκεντρωμένη του προϋπολογισμού. Από αύριο μπορεί να φύγει από το ταμείο του Δήμου 1 ευρώ και να ξεκινήσει η διαχείριση του δήμου Αργοστολίου» ήταν τα πρώτα λόγια του Δημάρχου Αργοστολίου και συνέχισε: «Ευχαριστώ τους εργαζομένους του δήμου Αργοστολίου που σε αυτές τις 100 μέρες έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου που χωρίς εφόδια και χρήματα, κατάφεραν να λειτουργήσουν τον Δήμο Αργοστολίου, παρά τα όποια προβλήματα. Ολοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό».

DSC 0424

Αναλυτικότερα ο κ. Μιχαλάτος αναφέρθηκε στις πρώτες 100 μέρες στον Δήμο Αργοστολίου τόνισε:

-Για την κατανομή των δημοτικών υπαλλήλων

«Η κατανομή των εργαζομένων στους τρείς δήμους της Κεφαλονιάς, έγινε με βάση και ως κριτήριο τις δικές τους επιθυμίες. Αποτέλεσμα ήταν να διαλυθεί η οικονομική επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου. Πλέον οι υπηρεσίες του δήμου δεν έχουν την στελέχωση που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Εγώ όλο τον Αύγουστο έκανα ραντεβού με όλους τους εργαζόμενους του Δήμου . Με το ξεκίνημα φτιάξαμε έναν μεταβατικό οργανισμό του Δήμου που θα λειτουργήσει μέχρι να φτιαχτεί οριστικά. Αν αυτή την στιγμή έχουμε αποτελέσματα στον Δήμο Αργοστολίου, αυτό οφείλεται στους εργαζόμενους και όχι μόνο στους αιρετούς. Οι εργαζόμενοι είχαν παροπλιστεί με την προηγούμενη δημοτική Αρχή. Παράλληλα, προσπαθήσαμε να οργανώσουμε τους αντιδημάρχους μας, όσων αφορά τις αρμοδιότητές τους, ώστε να έχουν καλή συνεργασία και να μην υπάρχουν προβλήματα στους πολίτες. Ολοι οι αντιδήμαρχοι έχουν κάνει το καλύτερο δυνατό, όλοι οι εννέα που εκλέχθηκαν από την παράταξή μας στο δημοτικό συμβούλιο δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και τους ευχαριστώ γι’ αυτό».

-Για το «σπάσιμο» του Δήμου Κεφαλονιάς

«Το «σπάσιμο» του Δήμου Κεφαλονιάς, δεν έγινε προγραμματισμένα και μελετημένα. Έγινε βιαστικά και πρόχειρα και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του «σπασίματος». Από τις 100 πρώτες ημέρες, τις 30 δεν είχαν καθήκοντα οι υπάλληλοι! Και όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα … ζώντας επικίνδυνα, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες των πολιτών».

-Για το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου

«Αυτό το διάστημα κοιτάξαμε να φτιάξουμε το κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, διότι επιβάλλεται η συναίνεση και οι συνεργασίες , ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και να παραχθεί έργο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, με ομόφωνες αποφάσεις . Πλέον όλες οι παρατάξεις ακούγονται και θέλω να ευχαριστήσω τόσο τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Αργοστολίου, όσο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νικόλα Βαλλιανάτο. Εχουμε πάρει σημαντικές αποφάσεις σε αυτές τις 100 μέρες με μοναδικό κριτήριο να δίνουμε λύσεις και να λειτουργεί ο Δήμος».

- Για την επικείμενη συνεργασία με τον Δήμο Τρικάλων

«Παράλληλα δεν μείναμε ήσυχοι ως Δημοτική Αρχή. Ταξιδέψαμε και πήγαμε δύο φορές στα Τρίκαλα. Είδαμε σε έναν δήμο που πρωτοπορεί σε πολλά ζητήματα, πως λειτουργεί σε βασικά θέματα καθημερινότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών. Το επόμενο διάστημα θα συνεργαστούμε με τον δήμο Τρικκαίων και αυτό θα μας βοηθήσει».

-Επισκέψεις στο Υπουργείο Οικονομικών και συναντήσεις σε ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ

«Παράλληλα, βρεθήκαμε δύο φορές στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να λύσουμε ζητήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουμε. Συναντηθήκαμε με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ».

Το Master Plan του Αργοστολίου και οι ετοιμασίες για την Δημοτική Πινακοθήκη

«Μέσα από το Λιμενικό Ταμείο, τις επόμενες ημέρες θα δείξουμε το Master Plan του Αργοστολίου. Μία από τις τρείς προτάσεις που υπάρχουν είναι να μεταφερθεί το εμπορικό λιμάνι απέναντι. Επίσης έχουμε έτοιμη την μελέτη για την δημοτική Πινακοθήκη που θα γίνει στο πρώην Δημαρχιακό μέγαρο».

Η καθαριότητα, ο Θαλασσόμυλος, το τεχνικό πρόγραμμα και η Κοργιαλένειος με το Χαροκόπειο

«Ο αντιδήμαρχος Σπύρος Σαμούρης έχει κάνει μία μεγάλη προσπάθεια στην καθαριότητα. Με τα συνεργεία του Δήμου από τα ξημερώματα δουλεύουν για να είναι καθαρή η πόλη και τα έχουν καταφέρει! Πλέον από εδώ και πέρα θα έχουν και τα εφόδια να δουλέψουν. Όμως και οι πολίτες θα πρέπει να βοηθήσουν τον δήμο να πετύχει σε θέματα καθαριότητας».

«Ο Θαλασσόμυλος, ακόμα δεν έχει περιέλθει στην περιουσία του δήμου. Όμως έχουμε ήδη φτιάξει τα τοπογραφικά και έχουμε κάνει τους ελέγχους σταθερότητας του κτηρίου, ώστε να ξαναέρθει αυτό σε χρήση».

DSC 0430

DSC 0427

Εχουμε επίσης ξεκινήσει το τεχνικό πρόγραμμα και θα τρέξουμε τις εκκρεμότητες του Δήμου Κεφαλονιάς . Είμαστε η συνέχεια του Δήμου Κεφαλονιάς και είμαστε υποχρεωμένοι να τρέξουμε τα έργα και για τους άλλους δυο δήμους της Κεφαλονιάς.

Συναντηθήκαμε με την διοίκηση της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την βιβλιοθήκη να κλείσει και πρέπει να την ενισχύσουμε. Οπως επίσης βρέθηκα και στο Χαροκόπειο ίδρυμα και πρέπει να το βοηθήσουμε και αυτό σε αυτή την λογική!

Καλούμαστε να λύσουμε τα προβλήματα της σχολικής στέγης και να μην υπάρχουν σχολεία σε κοντέινερ. Το μόνο ενταγμένο σχολείο για επισκευή είναι το 2ο Γυμνάσιο, αλλά εκεί κανείς δεν θέλει να μπει. Πρέπει όμως να φτιαχτεί και να δοθεί για άλλη χρήση.

Διαχειριστήκαμε μία μεγάλη φωτιά σε Λουρδάτα και στα Βλαχάτα και δύο πλημμύρες στο Νύφι. Θα διαπιστώσετε επίσης πως κανείς αιρετός δεν κινείται με αυτοκίνητο του δήμου και θα το επιβάλω να μην το δείτε να συμβαίνει ποτέ. Εχουμε σκοπό να δούμε στο επόμενο διάστημα την δημοτική περιουσία του Δήμου Αργοστολίου».

Το Δημοτικό Γηροκομείο

«Στο Δημοτικό Γηροκομείο η νέα πρόεδρος Αννα Ζαπάντη και το ΔΣ είναι όλη μέρα εκει και δίνει τους αγώνες του. Η Αννα Ζαπάντη είναι η κατάλληλη γυναίκα στην κατάλληλη θέση και κανει πολλά πράγματα καλά πάντα με μοναδικό σκοπό την φροντίδα των ηλικιωμένων. Προσπαθούμε να πάμε το γηροκομείο από τον Αγιο Ανδρέα στο Αργοστόλι. Θα το λειτουργήσουμε και σε αυτό θα μας βοηθήσουν και οι δωρητές που υπάρχουν. Τα προβλήματα θα φανούν όταν το κτήριο θα είναι σε χρήση. Ηδη έχουμε κάνει αίτημα για πρόσληψη προσωπικού.
Το Δημοτολόγιο, λειτουργεί πλέον στο ΚΕΠ για τις καλύτερες υπηρεσίες και συνθήκες και των πολιτών και όσων εργάζονται εκεί».

Η ΚΕΔΗΚΕ

«Η ΚΕΔΗΚΕ λειτουργεί από την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς να μπορεί να ξοδέψει ούτε 1 ευρώ. Βρήκαμε όσα χριστουγεννιάτικα στολίδια είχαν αφήσει και οι υπάλληλοι τα επισκεύασαν. Δυστυχώς δεν είχαμε την δυνατότητα να προμηθευτούμε πράγματα. Εχουμε μία ΚΕΔΗΚΕ με χρέη και την λειτουργούσαμε χωρίς να μπορούμε να διαθέσουμε 1 ευρώ!
Ο Σπύρος Πεφάνης, ως πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ είναι μία συνειδητή επιλογή μας. Θέλουμε να αλλάξουμε το μοντέλο λειτουργίας στον πολιτισμό και επενδύουμε στο τοπικό μας στοιχείο. Οι επιλογή μας ήταν να έρθουμε κοντά στους συλλόγους που παράγουν πολιτισμό, και στους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Και να είχαμε την δυνατότητα να φέρουμε μεγάλα ονόματα από τον καλλιτεχνικό χώρο δεν θα το κάναμε».
DSC 0425

Η ΔΕΥΑΚ
«Ολο το καλοκαίρι ταλαιπωρήθηκε η πόλη. Πλέον επισκευάζουμε το πρόβλημα που υπήρχε στον Βιολογικό, επίσης θα βγάλουμε τα βυτία από τον Βολογικό και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα»

Η ΕΔΑΚΙ

«Ο κ. Διονύσης Κοκκόσης είχε καταφέρει να λειτουργήσει την ΕΔΑΚΙ με τρόπο σωστό! Εμείς στο περασμένο διοικητικό συμβούλιο ως αντιπολίτευση δεν μετείχαμε, όμως πλέον έχουμε κάνει το αντίθετο και παραδίδουμε σε όλες τις παρατάξεις την ΕΔΑΚΙ».

Το Λιμενικό Ταμείο

«Από το 2012 έως το 2019 δεν έχουμε στοιχεία και δεν υπήρχε διαχειριστικός έλεγχος τα χρόνια αυτά. Εγώ ως δήμαρχος δέχομαι τώρα την κριτική , αλλά πάντα προσπαθώ να λειτουργώ με βάση την νομιμότητα».

Ο κ. Μιχαλάτος εν συνεχεία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους , ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Σε ερώτηση που του έγινε αναφορικά με τους Πρόσφυγες και την Κεφαλονιά τόνισε πως είναι «εκ του πονηρού όσα ακούγονται ότι είπα ναι για να έρθουν πρόσφυγες στην Κεφαλονιά» καταλήγοντας ότι εξαιτίας ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για φιλοξενία , αλλά και διαθέσιμοι χώροι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί.

Γιώργος Χαλαβαζής – Χρήστος Λαμπράκης 

Παρακάτω ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου

https://www.youtube.com/watch?v=LoD15K5NZJA

DSC 0433 DSC 0434 DSC 0435