Άμεσα μέτρα και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας - Παράσταση διαμαρτυρίας κατά την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 11:06

Άμεσα μέτρα και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας - Παράσταση διαμαρτυρίας κατά την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

Άμεσα μέτρα και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας για την ασφάλεια του λαού   κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας κατά την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΣΤΙΣ 23/11/2019

Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Κεφαλονιά, στην Αγία Ευφημία και στο Νίφι, έρχονται να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά ότι η ζωή και η ασφάλεια των κατοίκων, δεν είναι απλά στο έλεος των καιρικών φαινομένων, αλλά στο έλεος της πολιτικής που δεν ανταποκρίνεται στην θωράκιση αυτών των περιοχών από τα φυσικά φαινόμενα.

Τα υποτυπώδη έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, οι ανύπαρκτες μελέτες και υποδομές  αντιμετώπισης και ανάσχεσης των πλημμυρικών φαινομένων, οι προβληματικοί και ελλιπείς  μηχανισμοί παροχής βοήθειας, η έλλειψη ολοκληρωμένου και επικαιροποιημένου σχεδίου πολιτικής προστασίας, η καταστροφή και η υποβάθμιση των δασικών εκτάσεων, η άναρχη δόμηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών, η καταπάτηση και το κλείσιμο ρεμάτων κ.α. είναι πλευρές της πολιτικής που ευθύνεται για αυτές τις καταστροφές. Είναι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και της Ε.Ε που υλοποιούν μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), που εμπορευματοποιεί την γη, από την  μια και από την άλλη στην λογική του «κόστους-οφέλους» θεωρεί τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία ως μη επιλέξιμες.

Την ίδια ώρα που διαμορφώνονται υπερμεγέθη ματωμένα πλεονάσματα και οι κυβερνήσεις προεξάρχοντος της σημερινής της ΝΔ, δίνουν άφθονο χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο και δρομολογούν έργα βιτρίνας, αφήνουν στο έλεος των καιρικών φαινομένων χιλιάδες εργαζόμενους καταδικάζοντάς τους  να ζουν κάθε χειμώνα με το φόβο της πλημμύρας να χαθούν ζωές και νοικοκυριά.

Το αποτελέσματα τα ζουν κατ΄επανάληψη πλέον οι εργαζόμενοι και οι μικροεπαγγελματίες στις πολύπαθες περιοχές της Πυλάρου, της Σάμης, της θηνιάς (Νίφι), αλλά και σε άλλες περιοχές ανάλογα που εκδηλώνονται τα φαινόμενα (Διλινάτα- Κούταβος- Σιμωτάτα κ.α.).  Κάθε φορά που από τις  κατολισθήσεις φερτών υλικών μετρούν μεγάλες καταστροφές σε δημόσια δίκτυα σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, αυτοκίνητα, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, με ανθρώπους ξεσπιτωμένους, παίρνουν και τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις για αποζημιώσεις-ελεημοσύνες που χάνονται κάθε φορά στο δρόμο .

 Οι βροχές, οι πλημμύρες, τα έκτακτα ή ακραία καιρικά φαινόμενα δεν θα εξαλειφθούν. Μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν με κατάλληλα έργα καθώς και τη γενναία χρηματοδότησή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε άμεσα τις Δημοτικές Αρχές και την Περιφερειακή Αρχή να πάρουν άμεσα μέτρα :

  • Να εκπονηθούν σύγχρονες και επικαιροποιημένες υδρολογικές–υδραυλικές μελέτες σε όσες περιοχές δοκιμάζονται (Αγία ευφημία,  Καραβόμυλος, Πουλάτα, Δράπανος, Αγία Βαρβάρα, Βλαχάτα, Σιμωτάτα, Αγ.Ειρήνη, Ληξούρι και στην Ιθάκη Κιόνι, Φρίκες) και να γίνουν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι σε εκκρεμότητα αρκετά χρόνια τώρα (οριοθετήσεις, αποστραγγιστικοί τάφροι, τοίχοι αντιστήριξης, λεκάνες ανάσχεσης ορμής νερού, καθαρισμοί κ.α), με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και ιεράρχηση.
  • Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς των Δήμων και της Περιφέρειας.
  • Σχεδιασμός με μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που να περιλαμβάνει ορθολογικές χρήσης γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλικών κ.λ.π.
  • Να αποκατασταθούν με κρατικές δαπάνες όλες οι πλημμυρόπληκτες υποδομές,
  • Να αποζημιωθούν πλήρως όλες οι ζημιές στις ιδιωτικές υποδομές και στις μικρές επιχειρήσεις

Καλούμε  τους κατοίκους των πλυμμηρόπληκτων περιοχών και τον Λαό της Κεφαλονιάς σε συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στις 23/11/2019 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου στις 9:30 π.μ. 

Καλούμε επίσης  τους εργαζόμενους την ίδια ημέρα και ώρα να εκφράσουν την συμπαράσταση τους και να απαιτήσουν να παρθεί απόφαση ανάκλησης της απαράδεκτης, τρομοκρατικής και εκδικητικής απόλυσης  από την εταιρεία ESA Security Solutions που διαχειρίζεται, για λογαριασμό της FRAPORT την ασφάλεια του αεροδρομίου Κεφαλονιάς, του Νίκου Γκισγκίνη, Γραμματέα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβούλου  με την Λαϊκή Συσπείρωση.

                                                                  Αργοστόλι 19 Νοέμβρη 2019.

                                          Οι δημοτικοί σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση στους Δήμους

                                                          Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης και Ιθάκης.