Νέα συνάντηση Κράτσα - Μητσοτάκη - Οι εντολές του Πρωθυπουργού για τα Ιόνια

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 09:34

Νέα συνάντηση Κράτσα - Μητσοτάκη - Οι εντολές του Πρωθυπουργού για τα Ιόνια

Η περιφερειακή ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας της σύσκεψης του Πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι Περιφερειάρχες παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ιεραρχώντας παράλληλα τις άμεσες προτεραιότητές τους σε κάθε περιοχή.
Να υπενθυμίσουμε ότι η νέα Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου είχε παρευρεθεί στην πρώτη σύσκεψη που είχε γίνει υπό τον Πρωθυπουργό στις αρχές Ιουνίου και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου με τη χθεσινή σύσκεψη εγκαινιάστηκε η δίμηνη τακτική συνάντηση που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Υπουργό Επικρατείας να χορηγηθούν τριψήφιοι αριθμοί επικοινωνίας και στους Περιφερειάρχες, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία τόσο μεταξύ τους όσο και με τους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς. Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτά που αφορούν στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.
Στην εισαγωγική τοποθέτηση του, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε «την υπερκομματική αντιμετώπιση που θα έχει για όλους τους Περιφερειάρχες με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο για όλες τις Περιφέρειες», ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση «στον αναπτυξιακό ρόλο που διαδραματίζουν οι Περιφέρειες και στη στενή συνεργασία που θα πρέπει να έχουν με την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθούν κρίσιμα έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού των διοικητικών δομών».


photo eurokinisi

Οι στόχοι για τις Περιφέρειες: ΕΣΠΑ – κοινωνική συνοχή – πολυεπίπεδη διακυβέρνηση
Στην έναρξη της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένας από τους στόχους της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, καθώς τα ποσά τα οποία καλούνται να διαχειριστούν οι Περιφέρειες είναι πάρα πολύ σημαντικά -5,6 δις στο σύνολό τους. Είναι απολύτως κρίσιμο να μην έχουμε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και οι πολιτικές αυτές να είναι εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης τους είπε ότι ένας δεύτερος σημαντικός στόχος είναι η κοινωνική συνοχή και τους υπενθύμισε ότι το κεντρικό μήνυμα της κυβέρνησης ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι: «Ανάπτυξη για όλους». Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης τους είπε: «Καθώς η χώρα επιστρέφει σε μια τροχιά ευημερίας, όλοι οι Έλληνες πολίτες θα καρπωθούν αυτήν την ευημερία. Και, αν υπάρχει ανάγκη υποστήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας -που υπάρχει ανάγκη υποστήριξης- αυτοί θα καλυφθούν και θα υποστηριχθούν, όπως έχουμε ευθύνη στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε». Όσον αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ο Πρωθυπουργός τους είπε ότι τρίτος σημαντικός στόχος είναι να ξεκαθαριστούν τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των αποκεντρωμένων περιφερειών, της περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

«Μετρήσιμο αποτέλεσμα»
Κατά την τρίτη συνεδρίαση του «Συμβουλίου Περιφερειαρχών», ο κ. Μητροτάκης είπε στους Περιφερειάρχες ότι θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη ατζέντα για να θέσουν τις προτεραιότητές τους οι Περιφερειάρχες, ενώ τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να παραχθεί ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Οι προκλήσεις για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Από τη θεωρία στην πράξη…

Να μείνουμε σε αυτή την τελευταία φράση του Πρωθυπουργού για να εξετάσουμε σε βάθος τι σημαίνει «μετρήσιμο αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Ι.Ν»… Σύμφωνα με την κα Κράτσα, η οποία ανέλυσε τους στόχους της θητείας της μετά την τελετή της ορκωμοσίας, το στοίχημα που έχει θέσει έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των θεσμών και την επούλωση των πληγών στην κοινωνία από τη δημοσιονομική κρίση. Όπως είχε πει, πρέπει να δημιουργηθούν ευκαιρίες για όλους τους κατοίκους των νησιών και η ΠΙΝ να πρωταγωνιστήσει βασιζόμενη στα φυσικά, γεωγραφικά, γεωπολιτικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματά της. Παράλληλα, είχε μιλήσει για την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων, με την κατάλληλη διαχείριση των τουριστικών ρευμάτων, ενώ είχε τονίσει ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με τις υπόλοιπες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και με την κοινωνία. Τέλος είχε αναφέρει ότι ένας από τους άμεσους στόχους είναι η αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων.
Η κα Κράτσα πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε τους Αντιπεριφερειάρχες – που τουλάχιστον για έναν χρόνο – θα είναι η ομάδα με την οποία θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις συνθήκες στα νησιά μας και να χαράξει πολιτική ανάπτυξης… Για να περάσουμε από την θεωρία (και τις εντολές του Πρωθυπουργού) στην πράξη, η ομάδα αυτή δεν έχει καθόλου χρόνο για χάσιμο… Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης θα πρέπει να σχεδιάσει άμεσα τις επόμενες κινήσεις τους για να λυθούν μια σειρά από προβλήματα του τόπου… Και αν δεν άπτονται καθαρά των αρμοδιοτήτων του, θα πρέπει να έχει έναν σημαντικό ρόλο προώθησης λύσεων που θα έχουν αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία. Η Περιφέρεια δεν είναι πλέον ένας νέος θεσμός! Οι πολίτες και οι αιρετοί έχουν καταλάβει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και για αυτό θα περιμένουν άμεσα να δουν «μετρήσιμο αποτέλεσμα» σε κάθε τομέα… Στον τουρισμό με ενέργειες στήριξης και προώθησης των νησιών μας – άλλωστε η κα Κράτσα, για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων που μπορεί να διεκδικήσει από την ΕΕ, προεκλογικά τόνιζε ότι οι πόρτες στις Βρυξέλλες είναι ανοιχτές – στον πολιτισμό, στην ασφάλεια των πολιτών, στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Η νέα θητεία ξεκίνησε και οι ανάγκες των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν. Θέλουν να δουν την «ανάπτυξη για όλους».

imerazante.gr


Ετικέτες: