Η oμιλία του Ευ. Κεκάτου στο Ευρωκοινοβούλιο για το Συνέδριο της Κεφαλονιάς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013 15:27

Η oμιλία του Ευ. Κεκάτου στο Ευρωκοινοβούλιο για το Συνέδριο της Κεφαλονιάς

kekatos2

Κεφαλονιά, το Νησί της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και του Διαλόγου

«Η ιστορία οδηγεί στο Ευρωπαϊκό μέλλον»

Εξοχότατε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Αξιότιμοι κ.κ.Ευρωβουλευτές,
Αξιότιμοι κ.Πρέσβεις και κ.Πρόεδροι

Αγαπητές Κυρίες, Αγαπητοί Κύριοι
Σήμερα, 26η Ιουνίου 2013, είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την πολιτιστική ιστορία της Κεφαλονιάς, αφού για πρώτη φορά προσφέρεται η δυνατότητα σε τόσο υψηλό κεντρικό διεθνές πολιτικό επίπεδο, μέσα από τα τραγικά γεγονότα ενός Πολέμου και ενός Σεισμού, να αναδείξουμε τις πανανθρώπινες αξίες της «Ειρήνης» και της «Αλληλεγγύης» ως διαχρονικά σύμβολα «Ανθρωπισμού» και «Αλληλο-Υποστήριξης» , έννοιες που θεωρούμε ότι αποτελούν τις Ράγες Πολιτισμού, πάνω στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί σταθερά να κινείται.

Ένας χαρισματικός Πρόεδρος, ο κ.Martin Schulz, βαθύς γνώστης της ιστορίας, με επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις του υποστήριξης προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, ανοίγει την πολιτικά βαρυσήμαντη καστρόπορτα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποδέχεται, θέτοντας υπό την τιμητική του Αιγίδα, ένα Συνέδριο και μία Φωτογραφική Έκθεση, που ένα μικρό

Ομηρικό Νησί οργανώνει με πάθος, σεβασμό και ευγένεια προσθέτοντας άλλο ένα μικρό λιθάρι πολιτισμού στην κεντρική Γέφυρα του Ευρωκοινοβουλίου, που τιμητικά ονομάζεται «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Η Ευρώπη είναι η Χώρα μας και η Χώρα μας είναι το Σπίτι μας.

Η Κεφαλονιά είναι το μπαλκόνι του Σπιτιού μας, που κοιτά το Ιόνιο Πέλαγος και η οποία μέσα από την ιστορία του μυθικού Γενάρχη της Βασιλιά Κέφαλου και της αγαπημένης του Πρόκριδος, ενέπνευσε διάσημους ζωγράφους, που τα έργα τους κοσμούν τα μεγαλύτερα Μουσεία και Συλλογές του κόσμου καταγράφοντας μυθικές σκηνές και εικόνες του Νησιού, τις οποίες ακόμα συναντά ο ταξιδιώτης που περιπλανιέται στα χωριά, στις ακτές, στα σπήλαια και στις λίμνες του.

Η πρόσφατη απονομή του Nobel Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή 'Ένωση σε συνδυασμό με την «Ευρώπη των Πολιτών» είναι οι δύο σοβαροί λόγοι που αποτελούν την αφορμή για την οργάνωση της σημερινής Εκδήλωσης, η οποία θεωρούμε ότι είναι η έμπρακτη απόδειξη, αφού στο συμβολικό ιστορικό παράδειγμα της Κεφαλονιάς, αναδεικνύονται οι πολυπόθητες έννοιες της συναδέλφωσης και αλληλοφροντίδας που αποτελούν τους ισχυρούς συνδετικούς κρίκους πολιτισμού μεταξύ ανθρώπων και κρατών, που δεν θα πρέπει ποτέ να επιτρέπουμε να χαλαρώνουν .

Το 1943, 70 χρόνια πριν, δηλαδή υπάρχουν ακόμα επιζώντες μάρτυρες, η με προσωπική και οικογενειακή αυτοθυσία, ανθρώπινη συμπεριφορά των Κεφαλλήνων απέναντι στους Ιταλούς «Αιχμαλώτους Πολέμου» οι οποίοι μέχρι την προηγούμενη της σύλληψής τους από τους Γερμανούς, είχαν έρθει ως κατακτητές στο Νησί, αποδεικνύει ότι η έννοια της αλληλεγγύης ποτίζει βαθιά τις ρίζες της Ευρωπαϊκής Γής.

Η ιστορικά αναγνωρισμένη αυτή συμπεριφορά , πολλά χρόνια πριν τη θεσμική θεσμοθέτησή της από Διεθνείς Συμφωνίες και Συμβάσεις, αναδεικνύει αυτοδίκαια την Κεφαλονιά ως το συμβολικό Ευρωπαϊκό «Νησί της Ειρήνης».

Το 1953, 10 χρόνια αργότερα, ο θυμωμένος Εγκέλαδος έδειξε το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο στο Νησί μας, αφού καταστρεπτικός σεισμός ισοπέδωσε σπίτια, κατάπιε ανθρώπους, εξαφάνισε οικογένειες και κατέστρεψε κάθε ίχνος ανάπτυξης !
Η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφού υπήρξε άμεση ανταπόκριση στην έκκληση για περίθαλψη σεισμοπαθών, αλλά και δυναμική συμβολή στην ανοικοδόμηση του νησιού και στην οικονομική στήριξη των κατοίκων.

Μια βαθιά ευγνωμοσύνη των κατοίκων της Κεφαλονιάς, που εκφράζεται από το Δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Παρίση, στα κράτη και τους λαούς του Ισραήλ, των Η.Π.Α., της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Ελβετίας και της Σερβίας θα υπάρχει διαχρονικά στην ψυχή μας για τη γενναιόδωρη συμπαράστασή τους στο Νησί εκείνες τις δραματικές στιγμές.

Η πολύτιμη έννοια της «Αλληλεγγύης», πολύ πριν την καθολική οργάνωση και λειτουργία των ανάλογων Διεθνών Οργανισμών βρίσκει συμβολικά την ταυτότητά της στην Κεφαλονιά, μέσα από αυτή την πρόθυμη, άμεση και αποτελεσματική διακρατική υποστήριξη.

Ο «Διάλογος» βασική μέθοδος της Σωκρατικής Φιλοσοφίας , θεωρούμε ότι θα συντελέσει ουσιαστικά στην αξιοποίηση των πολύτιμων εννοιών της «Ειρήνης» και της «Αλληλεγγύης» και μέσα από Συνέδρια, Ημερίδες, Στρογγυλές Τράπεζες και άλλες ανάλογες πολιτιστικές και επιμορφωτικές Εκδηλώσεις, θα διατηρούμε επίκαιρες τις πανανθρώπινες αυτές αξίες στο Νησί, στο οποίο η σύγχρονη ιστορία άφησε έντονα τα αποτυπώματά της.

Η δημιουργία ενός Δικτύου, όπως το Ring Rise Network, με έδρα την Κεφαλονιά και διακρατική συνεργασία με ανάλογους ιστορικούς τόπους, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ειδικά για τον σκοπό αυτόν θα εξασφάλιζε την σταθερή ανάπτυξη ανάλογων πρωτοβουλιών που αποκλειστικό στόχο έχουν την υποστήριξη των προαναφερομένων ανθρωπιστικών εννοιών.

Μια εξαιρετικά σημαντική Έκθεση που επιμελήθηκε ευγενώς ο κ.Μεσσάρης, με πολύτιμο υλικό που μας εμπιστεύτηκαν γενναιόδωρα η Διεθνής Aqui Division και το Κοργιαλένειο Ίδρυμα πλαισιώνει το Συνέδριο και περιηγεί φωτογραφικά τον ενδιαφερόμενο στο ταξίδι της μνήμης, στο οποίο οφείλουμε δια βίου να περιπλανιόμαστε.
Τέλος, ολοκληρώνοντας την εισαγωγή του Συνεδρίου, και αναμένοντας με μεγάλο ενδιαφέρον τις σκέψεις, απόψεις και προτάσεις των Προσωπικοτήτων που πλαισιώνουν την

Εκδήλωση θα ήθελα να ευχαριστήσω εγκάρδια όλους όσους στηρίζουν ηθικά και υλικά την προσπάθειά μας και κυρίως τον Πρόεδρο κ.Schulz, για την Τιμητική Αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ευρωβουλευτή κ.Χρυσόγελο και τον Συνεργάτη του κ. Βασιλόπουλο, οι οποίοι πρόθυμα ανέλαβαν με ενθάρρυνση και επιτυχία όλη την επίπονη οργανωτική διαδικασία, τους Α/Προέδρους του Ευρωκοινοβουλίου : κ.Pittela, κ.Ποδηματά, κ.Angelilli, τους Ευρωβουλευτές : κ.Harms, κ.Παπανικολάου, κ.Κράτσα, την Διευθύντρια του ΕΟΤ κ.Σκαρβέλη και τους άμεσους συνεργάτες μου κ.Giudrinetti, κ.Massini και κ.Censini.

Σας ευχαριστώ θερμά,

Ευάγγελος Κεκάτος,
Α/Δήμαρχος Κεφαλονιάς




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250