Ο Διονύσης Μινέτος αναλύει στον COSMOS 96,5 τα οφέλη από το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο Δήμο Αργοστολίου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:22

Ο Διονύσης Μινέτος αναλύει στον COSMOS 96,5 τα οφέλη από το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο Δήμο Αργοστολίου

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», φιλοξενήθηκε ο Αντιδήμαρχος  Τεχνικών Έργων του Δήμου Αργοστολίου Διονύσης Μινέτος και ενημέρωσε για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αργοστολίου που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Μινέτος ανέφερε σχετικά: «Εντάχθηκαν και ο Δήμος Ληξουρίου και ο Δήμος Σάμης για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και πιστεύω ότι είναι αρκετά διαφωτιστική η ανακοίνωση που έβγαλε ο Βουλευτής κ. Καππάτος.

Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό σχέδιο το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Πολεοδομικές παρεμβάσεις ουσιαστικές στο νησί της Κεφαλονιάς, έχουν να γίνουν από την δεκαετία του 80,τότε που εγκρίθηκε η ζώνη οικιστικού ελέγχου του Αργοστολίου ,του Ληξουρίου, τα ρυμοτομικά σχέδια των δύο πόλεων, με χρήσεις γης μέσα στις πόλεις κ.λπ. 

Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει  καμία ουσιαστική μεταβολή, η ζωή έχει προχωρήσει όμως ,η οικονομία έχει μετασχηματιστεί κατά έναν τρόπο που δεν θυμίζει σε τίποτα την οικονομία των δεκαετιών 70 και 80,υπάρχουν ανάγκες και προβλήματα και στον αστικό χώρο και στο εξωαστικό, έχουν δημιουργηθεί τουριστικοί πόλοι στην Λειβαθώ, στους Πρόννους, παντού. 

Υπάρχει και πάρα πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση  όμως μέσα στον αστικό χώρο, επομένως θα πρέπει τα πολεοδομικά σχέδια και οι πολεοδομικές προβλέψεις των χρήσεων γης να συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Στην ουσία πρέπει να προηγούνται κατά μία δεκαετία η δεκαπενταετία της πραγματικότητας. 

Να προβλέπουν τι ανάγκες έρχονται, να τις ενσωματώσουν έτσι ώστε να μπορούν να ενεργοποιηθούν. Αυτό έχει να γίνει 40 χρόνια. 

Βλέπουμε ότι έχει ανάγκη χώρου σταθμεύσεις το Αργοστόλι και σε κανένα οικοδομικό τετράγωνο δεν επιτρέπεται η δημιουργία ενός οργανωμένου χώρου στάθμευσης, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες πόλεις. Το σχέδιο του 1986 του Αργοστολίου προέβλεπε ένα μόνο χώρο στάθμευσης και αυτός είναι ο χώρος μπροστά από το Λιμεναρχείο. Ένας ιδιώτης που έχει ένα οικόπεδο και υπήρχε μία περίπτωση να το κάνει παρκινγκ δεν είχε την δυνατότητα ενώ είναι αυτονόητο για άλλες πόλεις. 

Υπήρχαν ζητήματα για το σχέδιο του Αργοστολίου τα οποία τώρα θα διορθωθούν, οι παρεμβάσεις που θα κάνει ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα αφορούν όλη την έκταση του Δήμου Αργοστολίου. Θα προστατευθεί ο εξωαστικός χώρος ,το φυσικό περιβάλλον, θα καθοριστούν οι περιοχές στις οποίες θα μπορεί να γίνει τουριστική ανάπτυξη κ.λπ. Θα προβλέψει και τις περιοχές επέκτασης, όπου χρειάζεται να γίνει επέκταση, στον Πόρο, στην Σκάλα, που έχουμε ρυμοτομικά σχέδια και που έχουμε ισχυρές πιέσεις από τον τουρισμό θα μπει μία τάξη.

Θα προβλεφθούν πιθανόν περιοχές επέκτασης και θα προβλεφθούν και οι όροι με τους οποίους θα γίνει η τουριστική ανάπτυξη, έτσι ώστε να είναι ποιοτική. Τα σχέδια δεν θα αργήσουν να ολοκληρωθούν, η επιταγή  από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μέχρι το 2025 να έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό πιστεύω ότι αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για όλους τους Δήμους, για το νησί συνολικά. 

Εγώ την χαρακτήρισα ως την σημαντικότερη παρέμβαση στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στην ανάπτυξη, μετά την επιχείρηση πολεοδομικής ανασυγκρότησης που έκανε ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης. Θα υπάρχει ασφάλεια Δικαίου, θα μπορούν να έρθουν και επενδύσεις και οι ντόπιοι κάτοικοι και επιχειρηματίες θα μπορούν να επενδύσουν με ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι γίνεται και το Δασικό  κτηματολόγιο και το κτηματολόγιο το κανονικό. Λύνονται προβλήματα που υπήρχαν τα τελευταία 40-50 χρόνια.»

Όσον αφορά το οδικό δίκτυο και το δίκτυο των υποδομών ανέφερε ότι το κυριότερο είναι ότι  το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο είναι η ισχυρή αναπτυξιακή του συνιστώσα.

Βάζει τα πράγματα σε τάξη στον χώρο με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο ο άλλος να επενδύσει και θα προβλέψει και τις υποδομές που χρειάζεται μια περιοχή, απορρίμματα ,δρόμους κ.λπ. έτσι ώστε να είναι ευκολότερο να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. 

Συμπλήρωσε επίσης ότι μέσα στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια θα καθοριστούν και οι όροι δόμησης κάθε περιοχής και θα συμβάλλει και ο οικοδομικός σχεδιασμός να μην είναι ευάλωτος στις φυσικές καταστροφές.

Τέλος ενημέρωσε ότι για το Δήμο Αργοστολίου το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο μπορεί να κοστίσει και 800.000 ευρώ, ίσως και πολύ παραπάνω και επανέλαβε ότι είναι μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη ότι έχει τεράστιο μερίδιο σ αυτή την επιτυχία ο Βουλευτής κ. Καππάτος και ευχαρίστησε και τον αρμόδιο υπουργό.




00 inkefalonia general ad 300X250