Ο παλαίμαχος άσος και νυν προπονητής Γιώργος Σκροπολίθας στο inkefalonia: «Υπάρχει μέλλον στο μπάσκετ»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 11:03

Ο παλαίμαχος άσος και νυν προπονητής Γιώργος Σκροπολίθας στο inkefalonia: «Υπάρχει μέλλον στο μπάσκετ»

Αγαπάει την Κεφαλονιά και φυσικά το μπάσκετ. Ο Γιώργος Σκροπολίθας, με τη σπουδαία καριέρα του στο Ελληνικό μπάσκετ και την Κεφαλλονίτισσα σύζυγο, παρακολουθεί πολύ στενά τα τεκταινόμενα στο νησί, αλλά και γενικότερα σε όλο το Ιόνιο. Με την τεράστια εμπειρία που κουβαλάει γύρω από το μπάσκετ, δεν θα μπορούσε μια συζήτηση μαζί του να μην είναι ενδιαφέρουσα. Τον συναντήσαμε στο Αργοστόλι και είχε πολλά να μας πει... Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή -Για το επίπεδο του μπάσκετ στα Ιόνια Νησιά και αν είναι βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια «Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι βελτιωμένο είτε στην Κεφαλονιά, είτε στην Ζάκυνθο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η Λευκάδα είχε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μία κατάσταση και μία ανοδική πορεία, ωστόσο φέτος χάνει την κατηγορία και πέφτει στην Β' Εθνική, ίσως να είναι η αρχή για την επιστροφή στις μικρότερες κατηγορίες».

- Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ιονίου στο μπάσκετ


«Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νησιών μας είναι πως τα παιδιά που ξεκινούν αθλητισμό σε μικρές ηλικίες, μέχρι τα πρώτα χρόνια του εφηβικού έχουν όλες τις προϋποθέσεις να προπονηθούν και να στελεχώσουν τις ομάδες. Από εκεί και πέρα όμως λόγω των υποχρεώσεων μαθητικών και του πανεπιστημίου δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα γιατί στρέφονται στα μαθήματα και οι ομάδες χάνουν ένα μέρος της βελτίωσης και της εξέλιξης του αθλητή. Μάλιστα, οι ομάδες χάνουν τους αθλητές τους όταν αυτοί μπουν σε κάποια πανεπιστήμια. Ετσι είναι πάρα πολύ δύσκολο να βελτιωθεί το επίπεδο στο νησί. Από εκεί και πέρα είτε θα μείνεις σε αυτό, είτε θα επιστρέψεις σε μία ομάδα με παίκτες που θα έρθουν απ' έξω στο νησί και θα πληρώνονται και να αλλάξει σε επαγγελματικό».

- Για τις εξελίξεις στο μπάσκετ της Κεφαλονιάς


«Ο ΑΣΚ προσπαθεί φέτος να κάνει ένα βήμα για να ανέβει κατηγορία και νομίζω πως έχει δυνατότητες να τα καταφέρει. Τα παιδιά σε όσα ματς έχω καταφέρει να δω φέτος, έχουν διάθεση και θέληση να ανεβάσουν την ομάδα και νομίζω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι πιθανότητες ανόδου».

- Για το αν μπορεί μία ομάδα από την Κεφαλονιά να μιμηθεί το παράδειγμα της Ρόδου και του Ρεθύμνου και να φτάσει Α1


«Η αφετηρία για μία τέτοια πορεία είναι το οικονομικό. Και το ερώτημα που τίθεται είναι υπάρχουν οι άνθρωποι που να στηρίξουν μία τέτοια προσπάθεια; Και δεν θα πρέπει να είναι ένας αυτός που θα στηρίζει. Εδώ θα αναφέρω και την συμβολή που είχε στην άνοδό του ΑΣΚ στη Γ΄ Εθνική το 2007 ο Στέφανος Βεργωτής και σαν παράγοντας ο Θανάσης Μουίκης. Αμφότεροι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην άνοδο της ομάδας στην Γ' Εθνική».

- Για το αν έχουν αλλάξει τα οικονομικά μεγέθη


«Πριν από πέντε χρόνια η κατάσταση είχε ξεφύγει και δινόντουσαν αστρονομικά ποσά, τώρα όμως έχουμε πάει πίσω και πλέον οι μισθοί στο μπάσκετ έχουν πέσει πάρα πολύ. Τα ποσά πλέον είναι μικρότερα. Αν θυμηθούμε το μπάτζετ που είχε η ομάδα του ΑΣΚ το 2008, το έχουν τώρα ομάδες στην Α1».

1985

φωτό: Σκροπολίθας και Ανδρίτσος μαρκάρουν τον Νίκο Γκάλη

- Για την Ζάκυνθο και αν είναι ανεβασμένο το επίπεδο εκεί


«Δεν θα έλεγα ότι είναι πιο ανεβασμένο. Το επίπεδο στη Ζάκυνθο που παίζει αυτή τη στιγμή στην Γ΄ Εθνική ήταν ανάλογο με αυτό του ΑΣΚ όταν αγωνιζόταν το 2008 στην ίδια κατηγορία. Δηλαδή με βοήθεια κάποιων παιδιών εκτός νησιού συν κάποιους αθλητές που προέρχονται από το νησί. Το επίπεδο της Γ' Εθνικής σε σχέση με όπως ήταν πριν 3-4 χρόνια είναι λίγο πεσμένο. Απλά θα έλεγα ότι το ενδιαφέρον των ανθρώπων είναι λίγο μεγαλύτερο απ' ο,τι εδώ. Υπάρχει μεγαλύτερη βοήθεια απ' όλους στη Ζάκυνθο και από τον κόσμο και από τους παράγοντες».

- Για την αποχώρησή του από τον πάγκο της ΑΓΕΖ


«Κάναμε ένα πολύ καλό ξεκίνημα και είχαμε φτάσει να έχουμε ένα πολύ καλό ρεκόρ, με μία αξιόλογη πορεία. Όμως κάποια στιγμή είχαμε κάποια προβλήματα τραυματισμών και κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων επήλθε μία χαλάρωση. Κάναμε δύο ήττες μία με τη Νίκη Αμαρουσίου και μία με το Κρανίδι και οι διοικούντες θεώρησαν ότι η ομάδα χρειάζεται αλλαγή τη στιγμή που η ομάδα ήταν στην 5η θέση. Με πείραξε αυτή η εξέλιξη γιατί είχα κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, είχα καταφέρει να αλλάξω πολλά πράγματα, είχαν μπει κάποιες βάσεις ημιεπαγγελματισμού με δυνατές προπονήσεις. Αυτό ακόμα και τώρα αναγνωρίζεται και ήταν από τα θετικά σε όλη την πορεία. Έφυγα με καλές σχέσεις από την Ζάκυνθο, απλά όλο αυτό διακόπηκε περίεργα».

- Για το αν υπάρχει ταλέντο στις ομάδες της Κεφαλονιάς


«Υπάρχει ταλέντο στα νέα παιδιά της Κεφαλονιάς. Υπάρχουν δυο τρία παιδιά με ταλέντο και κυρίως ο Ανδρέας Πορτελάνος του ΑΣΚ, ο οποίος έχω δει ότι δουλεύει σωστά. Χρειάζεται όμως παραστάσεις και εικόνες και υπομονή. Αγαπάει όμως το άθλημα και στηρίζεται σωστά από τους γύρω του».

- Για το αν έχει αλλάξει το μπάσκετ από την εποχή που εκείνος αγωνιζόταν


«Πλέον το μπάσκετ είναι τελείως διαφορετικό. Είναι πολύ πιο δυνατό, πολύ πιο θεαματικό, οι κανονισμοί έχουν αλλάξει. Τεχνικά πάντως υπήρχαν πολύ καλύτεροι παίκτες εκείνη την εποχή».

- Για τον καλύτερο συμπαίκτη που είχε ποτέ...


«Στην πορεία μου είχα πάρα πολύ μεγάλα ονόματα για συμπαίκτες. Ξεκινώντας από την ΕΑΠ, έπαιξα στον Σπόρτιγκ μαζί με έναν από τους καλύτερους Ελληνοαμερικάνους που έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, τον Ντέιβιντ Καλιγκάρις. Ο Καλιγκάρις μαζί με τον Γκάλη, υπήρξαν τα μεγαλύτερα ονόματα που έπαιξαν μπάσκετ στην Ελλάδα και εννοώ τους Ελληνοαμερικάνους. Καλύτερο συμπαίκτη μου θεωρώ τον Καλιγκάρις και για μένα ήταν σχολή. Από τα μεγάλα ονόματα με τα οποία βρέθηκα συμπαίκτης ήταν ο Αμερικανός Εντγκαρ Τζόουνς, ο Αντόνιο Ντέιβις, ο Στεργάκος, ο Κορωναίος, μεγάλοι παίκτες γενικότερα».

Ο τελικός Κυπέλλου του 1986 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ

https://www.youtube.com/watch?v=5hOGHsW6YZY

n120818464830115932314

 

Με το τρόπαιο του Κυπελλούχου Ελλάδας το 1986 με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Δίπλα του οι Ντέιβιντ Στεργάκος και Αργύρης Παπαπέτρου

 

- Για το αν θα ήθελε να αγωνίζεται τώρα...


«Μακάρι να μπορούσα. Είχα θεωρηθεί πως ήμουν διαχρονικός. Έφτασα να παίξω και όταν άνοιξαν τα σύνορα με τους Κοινοτικούς και έπαιξα επίσης πριν το '84 όταν δεν υπήρχε ακόμα η γραμμή του τριπόντου. Πρόλαβα δηλαδή και τις δύο εποχές του μπάσκετ».

- Για το αν βλέπει παιδιά από την Ελλάδα που μπορούν να παίξουν στο ΝΒΑ.


«Υπάρχουν ο Αντετοκούμπο και ο Χαραλαμπόπουλος που έχουν προσελκύσει τα βλέμματα των σκάουτερ του ΝΒΑ. Επίσης είναι δύο παιδιά που είναι σε χάι σκουλ στην Αμερική, ο ένας είναι ο μικρός γιος του Παπαπέτρου που θεωρείται μεγάλο ταλέντο. Υπάρχει πάντως μία φουρνιά νέων παιδιών, με Σλούκα, Παπά, Μάντζαρη που θα κάνει μεγάλα πράγματα. Θεωρώ πως υπάρχει μέλλον στο μπάσκετ.

DSC 0064

- Για την Κεφαλονιά γενικότερα και την αγάπη του γι΄ αυτήν


«Για μένα η Κεφαλονιά είναι το καλύτερο νησί. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται κάθε χρόνο μέσα στους τρεις καλύτερους προορισμούς στην Ελλάδα και φέτος ψηφίστηκε και δεύτερο σε όλη την Ευρώπη. Έχει φυσική ομορφιά τεράστια».

 

Who is Who


O Γιώργος Σκροπολίθας γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1960. Στην καριέρα του αγωνίστηκε στην Ε.Α. Πατρών και εν συνεχεία στο Σπόρτιγκ το 1979. Η επόμενη ομάδα του ήταν ο Ολυμπιακός με τον οποίο αγωνίστηκε στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος το 1983. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό και κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1984 και το κύπελλο το 1986 ενώ ήταν φιναλίστ κυπέλλου το 1985. Με την εθνική Ελλάδος συμμετείχε σε 13 αγώνες και σκόραρε συνολικά 25 πόντους. Διατέλεσε προπονητής του Α.Σ.Κ. και υπό τις οδηγίες του η ομάδα της Κεφαλονιάς ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Γ΄Εθνική.

https://www.youtube.com/watch?v=59aTjOn08TI


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250