Σπύρος Ποταμιάνος - Παγώνης: Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Ληξούρι… ώρα μηδέν!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 21:19

Σπύρος Ποταμιάνος - Παγώνης: Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Ληξούρι… ώρα μηδέν!

 

Γράφει ο Ποταμιάνος-Παγώνης Σπύρος

Με αφορμή την συνάντηση τοπικών παραγόντων και φοιτητών με τον υφυπουργό παιδείας την Τετάρτη 4/12/2019, αλλά και την χθεσινή σχετική ανακοίνωση της πρυτανείας του ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (Ι.Π) έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1.Πέρα από το γεγονός ότι ο υφυπουργός φάνηκε να μην γνωρίζει το θέμα, από την συζήτηση κάτι ουσιαστικό δεν πρόεκυψε για το ΤΗΜΟ και πολύ περισσότερο καμία δέσμευση ότι το Ληξούρι θα παραμείνει στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

2.Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβούλιου με την σύμπραξη των Κρατσα-Αλεξακη-Σπύρου απαξίωσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου και παραπέμπει το θέμα στην καλή διάθεση του υπουργείου (….να περιμένουμε την αξιολόγηση από την ανεξάρτητη αρχή που τώρα θα θεσμοθετήσει η κ. Κεραμεως) αλλά και στην διακριτική ευχέρεια του Ι.Π (που ήταν εξαρχης κάθετα αντίθετο στην παραμονή του ΤΗΜΟ αλλά και θεσμοθέτησης του ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, όπως ομολογεί στην σχετική ανακοίνωση του).

3.Η ανακοίνωση της πρυτανείας του Ι.Π αναφέρει:
‘’Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 4559/2018 τα Τμήματα Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΠΑ) με έδρα τη Λευκάδα και Εθνομουσικολογίας (ΤΜΕΘ) με έδρα το Ληξούρι θα ενεργοποιούνταν ακαδημαϊκά όταν η Σύγκλητος του Ι.Π. θεωρούσε ότι συνέτρεχαν οι κατάλληλες ακαδημαϊκές συνθήκες και οι απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και πάντως όχι αργότερα από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Σημειώνεται ότι η ίδρυση των δυο αυτών τμημάτων δε συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις που είχαν συνταχθεί από την αρμόδια Δι-ιδρυματική Επιτροπή που διερεύνησε την ενσωμάτωση του πρώην Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ούτε είχε βεβαίως εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Ιονίου Πανεπιστημίου.’’

θυμάστε το περιβόητο πόρισμα της επιτροπής σοφών που καταργούσε το ΤΗΜΟ και τον χαμό που ακολούθησε…. και συνεχίζει η ανακοίνωση:
‘’Αντιθέτως, η Σύγκλητος του Ιδρύματος είχε εκφράσει – πριν την ψήφιση του Ν.4559/2018 – τους προβληματισμούς της σχετικά την ίδρυσή τους, η οποία, εκτός των άλλων, θα συνεπαγόταν τη διάθεση σημαντικών πόρων και κυρίως ανθρώπινου δυναμικού (διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού) εις βάρος των υπολοίπων Τμημάτων του Ιδρύματος, τα οποία είναι βιώσιμα και η λειτουργία τους εμπίπτει στον ακαδημαϊκό σχεδιασμό του.’’

Και προσέξτε το παρακάτω σημείο της ανακοίνωσης:

‘’Σήμερα, παρόλο πού το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες οργάνωσης της λειτουργίας όλων των νέων τμημάτων, ακολουθώντας τις επιταγές του Ν.4559/2018, αλλά και του Στρατηγικού Σχεδιασμού του για την ανάπτυξη Τμημάτων του σε όλα τα Ιόνια Νησιά (Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο)…, η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου αποφασίζει:
• Να επιμείνει στην ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών με έδρα τη Λευκάδα για το Ακαδημαϊκό Έτος 2021-22, υπό την…
• Να μην υποβάλει επί του παρόντος Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για το Τμήμα Εθνομουσικολογίας της Σχολής Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών και να επανέλθει σχετικά στο μέλλον, αφού θα έχουν επιλυθεί εντωμεταξύ διαφορά προβλήματα που έχουν προκύψει από την υλοποίηση της αφομοίωσης (?) του πρώην ΤΕΙ από το Ι.Π.

Η απόφαση της Συγκλήτου είναι ομόφωνη.’’

Δηλαδή ,με απλά λόγια η πρυτανεία του Ι.Π ομολογεί ότι δεν θέλει το ΤΗΜΟ αλλά ούτε και ότι το ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ,που της το επέβαλε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ(Γαβρόγλου κλπ), γιατί είναι ‘’εις βάρος των υπολοίπων Τμημάτων του Ιδρύματος, τα οποία είναι βιώσιμα’’. Και τώρα που βρήκε πρόσφορο έδαφος με την σημερινή κυβέρνηση δεν θα λειτουργήσει ούτε αυτό!!!!. Και αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και το διετές <ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ> που η λειτουργία του ήταν να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 και ανεστάλη επίσης, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι το Ι.Π για το Ληξούρι βρίσκεται σε… ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ.

Ληξούρι 6/12/2019

ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ-ΠΑΓΩΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ


Ετικέτες: