Ελευθερία Κουλουριώτου: Ο Αετός της Πάστρας...

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 10:17

Ελευθερία Κουλουριώτου: Ο Αετός της Πάστρας...

Ξεχνάει ο χρόνος;
¨Οχι! Θυμάται!

Τα γράφει όλα με ανεξίτηλα μολύβια σε άσπρα βότσαλα και τα κάνει καράβια και καρδιές και ιστορίες.
¨Ενα γερμανικό καμιόνι κουβαλώντας στην καρότσα του κεφαλονίτες αιχμαλώτους βρισκόταν στο ύψος της Πάστρας στην Κεφαλονιά. Ο 17χρονος Σπύρος Βαβάσης γνωρίζοντας γερμανικά, άκουσε την συνομιλία των γερμανών που έλεγαν ότι θα τους τουφέκιζαν. Στην στροφή στην Πάστρα, πήδηξε από το φορτηγό για να σωθεί. Οι Γερμανοί όμως τον βρήκαν και τον εκτέλεσαν.
Αρκετά χρόνια αργότερα, ο τοπικός κοινοτάρχης Δημήτρης Γιαννακός, αποφάσισε στο συγκεκριμμένο σημείο ,τα θραύσματα ενός πολύτιμου λίθου που θρυμματίστηκε στην κατοχή,να μην τα αφήσει σκόρπια στο έδαφος σκεπασμένα με χόρτα και λουλούδια.

Κάλεσε τον κ.Σπύρο Χουρμούζη και εκείνος με το πηγαίο ταλέντο του άφησε τον αετό να ξεφύγει στο πέταγμα“....
απελευθερώνοντας τα αισθήματα απ’ τις σπηλιές
δίνοντας στην ελπίδα την ευκαιρία που της έπρεπε ...”

Αυτός είναι ο ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΣΤΡΑΣ ,απο ανοξείδωτο ατσάλι 2,50 τόνων που κατασκευάστηκε από τον κ.Σπύρο Χουρμούζη σε διάστημα οχτώ μηνών και από το 1995 δεσπόζει στην περιοχή και έχει γίνει σύμβολο.
Για το έργο του αυτό ο κ.Σπύρος Χουρμούζης δεν δέχθηκε μαμμία αμοιβή.
Δεν έγιναν ποτέ τα αποκαλυπτήρια του.
“...γιατί οι άνθρωποι είχαν ξεχάσει τις υποσχέσεις
όπως παραμελήθηκαν οι ιστορίες του τόπου
κι έγιναν όλα ψήγματα στον άνεμο...”

Ο κ.Μάκης Μεταξάς, συνέβαλε στο να στηριχθεί στον ατσάλινο ιστό του.
Ο κ.Σωτήρης Κουρής στο να ενισχυθεί το έδαφος που ύφερπε στο συγκεκριμμένο σημείο.

Πρίν λίγες ημέρες η ένταση του ανέμου, ξεκόλλησε τον αετό απο την βάση στήριξης του.

¨Ομως ο αετοί φτιάχτηκαν, μόνο για να πετούν.
Και ο αετός της Πάστρας φτιαχτηκε για να συνεχίσει να δεσπόζει στο συγκεκριμμένο σημείο και να αφηγείται την ιστορία του Σπύρου Βαβάση.
Αυτό ας φροντίσουν άμεσα οι υπεύθυνοι να το φροντίσουν
Με βάρος που φτάνει τον 1,5 τόνο η πέρδικα στέκεται υπερήφανη σε ύψος 15 μέτρων και αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά δημόσια έργα τέχνης της Σκωτίας.
Το άγαλμα έχει φιλοτεχνήσει ο Σκωτσέζος γλύπτης Ruaraig Maciver και αναπαριστά την πέρδικα να πετάει. Μάλιστα είναι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο που δίνει στον κόσμο την αίσθηση ότι ξεπροβάλλει μέσα από το δέντρα του περιβάλλοντα χώρου.

Το γλυπτό δημιουργήθηκε για τον εορτασμό της πρωτοβουλίας “Perth 800” και αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για την πόλη. Η πέρδικα έχει επιλεγεί ως σύμβολο της πόλης του Perthshire που είναι γνωστή για τα περισσότερα από μισό εκκατομύριο στρέμματα των πιο μαγευτικών χερσότοπων «φιλοξενίας» περδικών.

Το άγαλμα είναι δωρεά του Edrington Group, της εταιρείας που παράγει το The Famous Grouse, στους κατοίκους της πόλης.

Το “Grοuse” είναι κατασκευασμένο από ένα ανοικτό πλαίσιο γαλβανισμένου χάλυβα και εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με το βάρος μια αληθινής κόκκινης πέρδικας επί 2.5000 φορές και επί 37 φορές το ύψος της. Περισσότερα από 2.700 γραμμικοί άξονες χάλυβα και 8.000 συγκολλήσεις αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή του.

Η κόκκινη πέρδικα αποτέλεσε έμπνευση και για τον Matthew Gloag όταν ίδρυσε τη μάρκα «Τhe Grouse» το 1895. Ο Gloag προχώρησε στην παραγωγή ενός ουίσκι που θα ήταν ελκυστικό για τις αδελφότητες κυνηγών και αλιευτών που συνέρρεαν κατά εκατοντάδες στους χερσότοπους του Perthshire.

Περισσότερα από 100 χρόνια αργότερα, η κόκκινη πέρδικα παραμένει το σήμα κατατεθέν του πιο αγαπημένου ουίσκι της Σκωτίας, The Famous Grouse.

Ο Gerry O’Donnell, διευθυντής The Famous Grouse, δήλωσε: «Το 2010 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά. The Famous Grouse γιορτάζει τα 30 χρόνια του ως το νούμερο 1 ουίσκι σε πωλήσεις στη Σκωτία. Είμαστε πολύ περήφανοι για τις ρίζες μας και θέλαμε να αναδείξουμε αυτή την ιδιάιτερη περίσταση».

Ο γλύπτης Ruaraig Maciver δήλωσε: «Προσπάθησα να διασφαλίσω την ακριβή απεικόνιση μιας πραγματικής πέρδικας που πετάει και είμαι πολύ ικανοποιημένος από την αισθητική του γλυπτού.

Η πέρδικα είναι το εθνικό πτηνό της χώρας και το αγαπούν όχι μόνο οι κάτοικοι του Perthshire αλλά όλοι οι Σκωτσέζοι».

Ο δήμαρχος του Perth & Kinross, Dr. John Hulbert, δήλωσε: «Το εντυπωσιακό έργο τέχνης βρίσκεται στην κύρια είσοδο, στα νότια της πόλης, που αποτελεί και την πύλη για τα Highlands.
«Ενσαρκώνει» τη σύνδεση ανάμεσα στα μοναδικά τοπία και τις παραδοσιακές βιομηχανίες του Perth και του Perthshire. Θα έχουν την ευκαιρία να το δουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει το σύμβολο του Perth.Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Edrington Group γι’ αυτό το δώρο στους κατοίκους του Perth».

Υ.Σ Καλό είναι να γνωρίζουν κάποιοι ότι ένα παρόμοιο έργο με τον αετό της Πάστρας βρίσκεται στην Σκωτία. Και το οποίο κατασκευάστηκε μετά από την κατασκευή του αετού της Πάστρας του κ. Σπύρου Χουρμούζη. 

Τελικά ο Αετός της Πάστρας δυστυχώς δεν είχε την ίδια τύχη με την πέρδικα της Σκωτίας.

Ελευθερία Κουλουριώτου