Γαβριήλ Μανωλάτος: Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σάμης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2019 11:45

Γαβριήλ Μανωλάτος: Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σάμης

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΣΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ

Δόκτωρ Γαβριήλ Μανωλάτος

Καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας και Ανάπτυξης 

Φίλοι συμπολίτες του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης. Φίλε κύριε Δήμαρχε.

Έχουμε ήδη ευχηθεί καλή δύναμη και αποτελεσματική λειτουργία. Είναι ώρα, όλοι μαζί, να αρχίσουμε σκληρή δουλειά για τα χωριά μας για το δήμο μας.

Προσωπικά, θα είμαι αρωγός και θερμός υποστηρικτής κάθε θετικής ενέργεια της δημοτικής αρχής αλλά και επικριτικός σε κάθε αστοχία ή κακόβουλη απόφαση και λειτουργία.   

Τα χωριά μας, κύριε Δήμαρχε, περνάνε μια περίοδο μεγάλων και δύσκολων αλλαγών. Δεδομένα ετών έχουν ανατραπεί. Οι αντιλήψεις και οι συνειδήσεις των πολιτών μεταβάλλονται  κάτω από την πίεση της οικονομικής ανέχειας και των πολιτικών εξελίξεων. Διευρύνεται η δυσπιστία στο πολιτικό σύστημα και εξασθενεί το αίσθημα δικαίου.  Σε όλα αυτά προστίθεται ο νέος «διοικητικός χάρτης» του νομού μας και μπορεί πλέον η δημοτική αρχή να βρίσκεται κοντά στον πολίτη.   

Τα χωριά μας χρειάζονται έναν καινούργιο, ζωογόνο άνεμο αξιοκρατίας, αξιοπρέπειας και εμπιστοσύνης. Έναν άνεμο που να οδηγήσει το Δήμο μας μπροστά. Θα πρέπει να κοιτάξουμε όλοι μας μπροστά για τα χωριά μας και τους συμπολίτες μας.

Ο Τόπος μας, Έρισσος, Πύλαρος, Σάμη, Πυργί, χρειάζεται έναν στρατηγικό σχεδιασμό που να συμφιλιώνει την καθημερινή ζωή και τις αξίες των συμπολιτών μας με την ανάπτυξη και την αναγέννηση των πόλεων και των χωριών μας. Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει δύο κύριους άξονες:

Πρώτον την καθημερινότητα των πολιτών και

Δεύτερον μια στοχευμένη ανάπτυξη και ανάδειξη του Τόπου μας.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες, στις απαιτήσεις και κυρίως στην ιστορία μας και στις προσδοκίες των συμπολιτών μας.

-Ευθύνη μας, να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τον μοναδικό ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο του Δήμου μας.

-Χρέος μας, να δημιουργήσουμε πόλεις και χωριά ελκυστικά και ανταγωνιστικά με σεβασμό στις παραδόσεις, την ιστορία και το περιβάλλον μας, που να υπηρετούν τους πολίτες, ντόπιους ή επισκέπτες.

-Στόχος μας, η ανάπτυξη των πόλεων και των χωριών μας σύμφωνα με τις προσδοκίες και τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

-Επιδίωξή μας, να θέσουμε το δήμο στην υπηρεσία του Δημότη, να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της κοινωνίας μας και να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες.

-Υποχρέωσή μας, να εξοπλίσουμε με δυνατότητες και προοπτικές και κυρίως με αισιοδοξία και ελπίδα τους νέους συμπολίτες μας, γιατί σ’ αυτούς, κυρίως, ανήκει το μέλλον και η Κεφαλλονιά.

-Όλοι μαζί, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων και να οδηγήσουμε τον Δήμο μας μπροστά, τον ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Η δημοτική αρχή δεν υπηρετεί τα συμφέροντα κανενός, παρά μόνο του Δήμου μας και των συνδημοτών μας.

Με δημιουργικό σχέδιο αλλά κυρίως θέληση ικανότητες και τόλμη, η δημοτική αρχή, θα πρέπει να εργαστεί για να πάει ο Δήμος μας μπροστά.

 Θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι της παρακαταθήκης που μας άφησαν ο Ηλίας Ζερβός-Ιακωβάτος και ο Μαρίνος Αντύπας, που πέρασαν το όνομά τους στην ιστορία με την προσφορά τους στον Τόπο μας.

Δεν θα πρέπει να μετρήσουμε άλλες χαμένες ευκαιρίες ούτε να ανεχθούμε άλλους μεσσίες. Η ευρύτερη περιοχή της Σάμης, έχει ήδη αδικηθεί υπέρμετρα από δικούς της κυρίως ανθρώπους και στελέχη.

Θα πρέπει να αναδειχθούν μόνο οι άξιοι και οι ικανοί, αυτοί που έχουν θέληση, τόλμη και όρεξη για δουλειά για προσφορά στον Δήμο μας.

Ο Δήμος μας το αξίζει, οι συμπολίτες μας το θέλουν και το μπορούν, αλλά κυρίως το δικαιούνται, να  πάει Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Υ.Γ.  Παραδείγματα για τους 2 κύριους άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού:

  1. Καθημερινότητα των πολιτών: απομάκρυνση του αντλιοστασίου της αποχέτευσης του βιολογικού καθαρισμού από το κέντρο της Σάμης, πίσω από το Δημοτικό Σχολείο το οποίο αναβλύζει ανυπόφορη δυσοσμία. Κλπ  
  2. Στοχευμένη ανάπτυξη και ανάδειξη του Τόπου μας: Δημιουργία Σπηλαιολογικού πάρκου στη περιοχή της Σάμης για την αξιοποίηση των πολλών σπηλαίων της περιοχής. Κλπ

Σάμη, 07/09/2019

Γαβριήλ Μανωλάτος


Ετικέτες: