Αναστάσιος Μαρκάτος: «Το lifestyle είναι παντοδύναμο, δεν είσαι εσύ ο αδύναμος»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 13:45

Αναστάσιος Μαρκάτος: «Το lifestyle είναι παντοδύναμο, δεν είσαι εσύ ο αδύναμος»

Πρόκειτε για μια φανταστική ιστορία

Ένας 20χρονος ενεπλάκει σε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο το 1995.Αποτέλεσμα του σοβαρού του τραυματισμού ήταν να παραμείνει σε κώμα έως το 2019, οπότε και ξαφνικά συνήλθε!

Ξεκίνησε μια δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία επανένταξης στην καινούργια γι'αυτόν πραγματικότητα.

Ο στενότερός του φίλος προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει σε αυτην την δύσκολη προσπάθεια.

Ο ανανήψαντας φίλος μας τον παρακάλεσε να προσπαθήσει για λίγο διάστημα μόνος του να αφουγκραστεί τον καινούργιο κόσμο που απλωνόταν γύρω του και να βρεθούν έπειτα από έναν μήνα να του λύσει ότι απορίες είχε.

       Ο μήνας πέρασε και οι δύο φίλοι συναντήθηκαν ξανά.

Σε ακούω λοιπόν του λέει ο φίλος του...τι απορίες έχεις?

         Η πρώτη μου απορία είναι "γιατί όλοι κρατάνε στα χέρια τους αυτό το μικρό πραγματάκι που λέγεται κινητό"...."τι διαβάζουν όλη την ώρα και γιατί βγάζουν συνέχεια φωτογραφίες τόσο τους γύρω τους όσο και τον εαυτό τους?"...."σπάνια το χρησιμοποιούν ως τηλέφωνο και την περισσότερη ώρα αυτοθαυμάζονται απο τις κάμερές του ή τραβάνε βιντεάκια  ή ακούνε μουσική ή γράφουν με ιλλιγγιώδη ταχύτητα".

Ο φίλος δεν ήξερε τι να του απαντήσει.

         Η αλλη απορία μου είναι " γιατί όλα σχεδόν τα αγόρια και τα κορίτσια περί την εφηβεία ντύνονται, μιλάνε, κουρεύονται, περπατάνε και συμπεριφέρονται το ίδιο?".

Ο φίλος του δεν ήξερε τι να του απαντήσει.

         Τρίτη απορία..."γιατί αμφότερα τα φύλα και περισσότερο οι γυναίκες συναγωνίζονται στο ποιός θα κυκλοφορεί στο δρόμο με όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα?".

Ο φίλος του σιωπηρός.

         "Γιατί τόσος πολύς κόσμος έχει γεμίσει το σώμα του με τατουάζ?....και όχι μόνο σε κρυφά αλλά κυρίως σε εμφανέστατα σημεία?".

          "Γιατί τόσοι πολλοί και πολλές έχουν σκουλαρήκια και στα πιο απίθανα μέρη του σωματός τους?".

          "Γιατί βλέπω γύρω μου τόσους ανθρώπους που έχουν κάνει πλαστικές επεμβάσεις?"

           "Γιατί υπάρχουν πλέον τόσοι πολλοί διατροφολόγοι και κέντρα αισθητικής?".

      "Γιατί βλέπω γύρω μου κάποιους άντρες με περίεργα μαλλιά......σαν να μην είναι δικά τους?".

Ο φίλος εξακολουθεί να παρακολουθεί τον καταιγισμό ερωτήσεων σιωπηλός.

"Γιατί οι περισσότεροι άντρες εχουν αφήσει γένεια και μερικοί γενειάδες?....υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα ξυραφάκια?".

"Γιατί σχεδόν όλοι φοράνε μέρα και νύχτα γυαλιά ηλίου?".

           "Γιατί οι νεαροί και οι νεαρές χρησιμοποιούν μια ερμαφρόδιτη διάλεκτο η οποία αποτελείται απο απλά Ελληνικά και πάμπολες ακαταλαβίστικες αγγλικές λέξεις όπως  lol, yolo, tweet, facebook, post, κομπλέ κ.α?".

"Γιατί δεν μπορώ να προσδιορίσω την ηλικία των κοριτσιών....όλες μου φαίνονται πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία.....σχεδόν όλες βαμμένες, με μακριά νύχια, περιποιημένα μαλλιά απο κομμωτήριο, με αυταρέσκεια στους τρόπους και στο βλέμμα τους?".

        "Τι είναι αυτά τα show στην τηλεόραση που οι διαγωνιζόμενοι ντυμένοι σαν να είναι 20 χρόνια μεγαλύτεροι ξελαρυγγιάζονται για να γίνουν γνωστοί τραγουδιστές ή ερωτοτροπούν χωρίς να ξέρουν κι οι ίδιοι τον λόγο?".

        "Γιατί τόσοι πολλοί κάνουν τζόγκινγκ και ποδήλατο στους δρόμους στις πλατείες στα γήπεδα, στα βουνά και στα καταράχια?".

         "Γιατί έχουν ανοίξει τόσα πολλά εστιατόρια που σερβίρουν οτιδήποτε άλλο εκτός απο ελληνική κουζίνα?.....γιατί όλοι σχεδον πίνουν καφέδες με περίεργα ονόματα ?".

         "Τι μόδα είναι πάλι αυτή η χορτοφαγία?".

          Όλη αυτην την ώρα ο φίλος του παραμένει σιωπηλός.Όταν τελειώνουν λοιπόν οι ερωτήσεις αποφασίζει να μιλήσει.

         Άκου να σου πώ αγαπητέ μου φίλε, πρόσφατα ανασκήψαντα στην Ελλάδα του 2019.

        Η μεγάλη διαφορά του σήμερα σε σχέση με τα δικά σου χρόνια είναι η τρομακτική δύναμη του internet.
       Αυτό που αποκαλούμε παγκόσμιο ιστό άλλαξε τα δεδομένα  της εξάπλωσης της γνώσης και της διάδοσης της πληροφορίας.Σήμερα μέσω του  internet  ο όγκος της πληροφορίας που διαχέεται παγκοσμίως και επηρεάζει την αντιλήψή μας για τον κόσμο είναι εκατό  φορές μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν της δεκαετίας του '90.
      Οι άνθρωποι σήμερα απο το πρωί που ξυπνάνε έως και το βράδυ που πέφτουν για ύπνο γίνονται αποδέκτες απίστευτου υλικού πληροφορίας, ενημέρωσης και γνώσης.
       Το τσουνάμι αυτό όπως καταλαβαίνεις είναι τόσο ισχυρό που διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τόσο τον εαυτό μας και τους άλλους όσο και τον κόσμο γύρω μας.
        Παλαιότερα υπήρχε μόνον η οικογένεια, το σχολείο, οι παρέες, τα βιβλία και μερικές εφημερίδες και περιοδικά και λίγα τηλεοπτικά κανάλια.
       Σήμερα εκτός απο  αυτά υπάρχουν χιλιάδες sites, blogs, εφαρμογές στα κινητά,  μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλά ακόμα τα οποία καθιστούν τον ανθρώπινο νου " φτερό στον άνεμο" μπροστά στην καταιγίδα της πληροφόρησης αλλά και της ψηφιακής αλληλεπίδρασης με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους.
Τα τατουάζ, οι πλαστικές, οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών, τα μούσια, η στροφή στον αθλητισμό και στον υγεινό τρόπο ζωής, η ενδυματολογική ομοιομορφία και αποκαλυπτικότητα, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα αποτελέσματα αυτής της αλληλεπίδρασης.
      Αυτό το μικρό πραγματάκι που ανάφερες πρίν, το κινητό , έγινε ο βασικός εκφραστής της δυνατότητάς μας να προσεγγίζουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή ότι γνωστικό πεδίο επιθυμούμε ή να επικοινωνούμε με όλους και για όλα...δηλαδή χάος.
       Μην εκπλήσσεσαι λοιπόν για όλα αυτά που βλέπεις γύρω σου.Τα περισσότερα δεν είναι τίποτε άλλο παρά προιόν αλληλεπίδρασης της δαιδαλώδους ενημέρωσης και της ανάγκης όλων μας και ιδιαίτερα των νεότερων να αφομοίωσουμε κάποιο κομμάτι της.
        Αυτό λέγεται lifestyle,κάθε εποχή έχει το δικό της, απλά σήμερα οι παράγοντες που το διαμορφώνουν, λόγω της πολυπλοκότητας του internet,  είναι τόσο ισχυροί που δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο.....κι όταν λέω κανέναν το εννοώ...φαντάζομαι ότι θα έγινες αυτόπτης μάρτυρας νηπίων να παρακολουθούν ταινίες στο κινητό έως ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας να διαβάζουν στα smartphones τους τα νέα της ημέρας!!!
     Μάθε λοιπόν να ζεις σε αυτήν την ψηφιακή κατά βάση πραγματικότητα, εξοικειώσου με την σημερινή τεχνολογία, γίνε κομμάτι της και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι κι εσύ λιγότερο ή περισσότερο θα επηρεαστείς απο αυτή.
      Μην τρομάξεις.Το lifestyle είναι παντοδύναμο, δεν είσαι εσύ ο αδύναμος.
      Όσο περισσότερο εμβαθύνεις στην απεριόριστη γνώση και πληροφορία που σου παρέχει η τεχνολογία, όσο περισσότερο και καλύτερα αντιληφθείς την δυνατότητα της επικοινωνίας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τόσο ισχυρότερα φίλτρα θα φτιάξεις για να   δημιουργήσεις το δικό σου lifestyle.
       Η καινούργια σου ζώη απλώνεται μπροστά σου...ζήσε την όπως θέλεις.

Η ιστορία είναι φανταστική

Μαρκάτος Αναστάσιος