ΡΩΣΣΕΤΟΣ ΛΟΥΖΗΣ: Πολιτικός Πολιτισμός – μια ουτοπία... που πρέπει να γίνει πράξη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 21:31

ΡΩΣΣΕΤΟΣ ΛΟΥΖΗΣ: Πολιτικός Πολιτισμός – μια ουτοπία... που πρέπει να γίνει πράξη

« Πολιτικός πολιτισμός» μια φράση που πολύ χρησιμοποιείται αυτή την περίοδο , και γίνονται « εκκλήσεις για σεβασμό και αυτοσεβασμό» .

Στην πραγματικότητα όμως και στην καθημερινότητα , είναι εντελώς διαφορετικα τα πράμματα , εκτός από ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις , γιατί σίγουρα όλοι δεν είναι ίδιοι .

Αντί η πολιτική αντιπαράθεση να γίνεται πάνω σε προτάσεις , προγράμματα , απόψεις και διάλογο , κινούμαστε σε θολά και συχνά  βρώμικα και ανήθικα νερά . Αντί να γίνεται ανοιχτός διάλογος και αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων για το καλό του τόπου , χρησιμοποιούμε ...στοιχεία και ...ντοκουμέντα για την σπίλωση και χτύπημα του αντιπάλου ..κάτω από την μέση . Και όλα αυτά στο όνομα της διεκδίκησης της εξουσίας στο όνομα του λαού , των πολιτών και το καλό του τόπου .

Άραγε αυτό μας αξίζει σαν λαός και το ζούμε από συστάσεως του Ελληνικού κράτους ;; Αυτή είναι η μοίρα μας και  το ριζικό μας;;; Γιά πόσο καιρό ακόμα αυτό το ξεκατίνιασμα θα αποτελεί την κύρια συνταγή πολιτικής αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού ;; Αλήθεια τα σοβαρά προβλήματα , τα τεράστια , που έχουμε σαν λαός και σαν χώρα ,αλλά και τα τοπικά μας προβλήματα , έτσι πιστεύετε ότι λύνονται;;; ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ !!!

Επειδή δεν έχω πολλές ελπίδες ότι αυτό θα αλλάξει κάποτε από μόνο του , κι επειδή δεν εύχομαι να ζήσουμε καμιά Εθνική τραγωδία για να δούμε ότι «Οι Έλληνες ενωμένοι μεγαλουργούν» ( και μετά αμέσως πάλι ξανατρωγόμαστε ) , σε κάτι ελπίζω μπορεί να συμβάλει η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ , σαν μόνιμο εκλογικό σύστημα παντού και πάντα .

Να επιβληθεί , έστω ένας στοιχειώδης «πολιτικός πολιτισμός» , και σιγά-σιγά να αλλάξουμε !

Βέβαια εάν έτσι , με αυτό το εκλογικό συστημα , διαμορφώνονται σύνθετα και πολυποίκιλα πολιτικά τοπία , θα είναι σίγουρα απαραίτητες οι συνενέσεις , ο διάλογος , η διαμόρφωση κοινά αποδεκτών θέσεων και προτάσεων , κοινά προγράμματα και καθαρές συμφωνίες , για να μπορεί να διοικηθεί ο τόπος , η χώρα , η περιφέρεια και ο δήμος .  

Και για να το καταλάβουμε καλύτερα , ας δούμε τι θα συμβεί στον δήμο Αργοστολίου , αφού ο νέος νόμος « Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΙΙ » , που θα εφαρμοστεί σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επιβάλει σαν εκλογικό σύστημα την Απλή Αναλογική .

Εκτός μεγάλου απροόπτου και μεγάλη έκπληξη , καμία από τις 6 Δημοτικές παρατάξεις δεν θα έχει την πλειοψηφία των 14 συμβούλων που απαιτείται για να διοικηθεί ο Δήμος , αφού θα εκλεγούν συνολικά 27 Δημοτικοί σύμβουλοι . Έχω την αίσθηση ότι 6,7, άντε 8 συμβούλους θα έχει ο πρώτος σε ψήφους συνδιασμός . Τότε , ακόμη κι αν εκλέξει τον Δήμαρχο στον δεύτερο γύρο , δεν θα μπορέσει να διοικήσει τον Δήμο μόνος του . Θα αναγκαστεί , κι αυτό είναι το μέγα όφελος της Απλής Αναλογικής, να συζητήσει ειλικρινά και πάνω από τραπέζι με άλλους , εάν όχι , με όλους τους συνδιασμούς , για να συμφωνηθεί ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα , που θα εφαρμοστεί στον Δήμο την επόμενη τετραετία . Δεν γίνεται αλλοίως , γιατί αυτό θα είναι και το μήνυμα που θα στείλει ..η κάλπη . Καθίστε γύρω από ένα τραπέζι , συζητήστε καθαρά και φανερά και ...βρείτε τα !

Γι αυτό καλό είναι από τώρα να αποφευχθούν οι υψηλοί τόνοι , ο βρώμικος και ανήθικος πόλεμος . Ας κοιτάξουμε στο παρελθόν του καθενός , να το αξιολογήσουμε όσο μπορούμε αντικειμενικά και διαλεκτικά και να κρίνουμε την προοπτική του στο μέλλον με νηφαλιότητα και στοχευμένα προγράμματα για το αύριο των παιδιών μας και του τόπου μας , για μια βιώσιμη , ανθρώπινη , φιλική , ανοιχτή και πολιτισμένη πόλη , που μαζί με την περιφέρειά της και τα χωριά της,  θα ανοίξουν τα φτερά τους στο μέλλον .

ΥΓ. Να λοιπόν που μετά από 35χρόνια ασχολίας με τον πολιτισμό του νησιού , γράφω και για τον πολιτικό πολιτισμό .

 Να σημειώσετε ότι ΔΕΝ είμαι υποψήφιος με κανένα συνδιασμό , για να μην παρεξηγηθώ!!!!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!

ΡΩΣΣΕΤΟΣ ΛΟΥΖΗΣ