Επιστολή Ευθύμιου Αραβαντινού για τον αδελφό του, υποψήφιο Δήμαρχο Ληξουρίου Διονύση Αραβαντινό

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Μαΐου 2019 13:22

Επιστολή Ευθύμιου Αραβαντινού για τον αδελφό του, υποψήφιο Δήμαρχο Ληξουρίου Διονύση Αραβαντινό

Στις 26 Μαϊου οι δημότες της Παλικής καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια θα πρέπει να επιλέξουν δήμαρχο για τη δική τους περιοχή και όχι για ολόκληρη την Κεφαλονιά. Η προεκλογική περίοδος διεξάγεται με υψηλό ήθος έτσι όπως αρμόζει στις δημοκρατικές παραδόσεις της πόλης μας. Και ο σεβασμός της δημοκρατίας δεν είναι κάτι απλό ή αυτονόητο στις μέρες μας. Για κάποιους που δεν μεγάλωσαν με τις αφηγήσεις τραγικών γεγονότων του προηγούμενου αιώνα είτε δεν βίωσαν την καταστολή της επταετίας η υπέρτατη αξία της δημοκρατίας δεν είναι δεδομένη.

Σε κάθε περίπτωση, στην Παλική μας ο δημόσιος διάλογος είναι κόσμιος, υπάρχει αλληλοσεβασμός και θεωρώ ότι το καλό αυτό κλίμα το διαφυλάσσει κυρίως η κοινωνία μας αλλά και οι υποψήφιοι. Υποψήφιοι, ορισμένους από τους οποίους γνωρίζω πολύ καλά και τρέφω ειλικρινή φιλία. Εδώ όμως θα μιλήσω για έναν μόνο υποψήφιο, τον αδελφό μου, το Διονύση τον Αραβαντινό.

Ο Αραβαντινός μετά από μια μακρά και συνεπή πορεία στα δημόσια πράγματα του νησιού μας όπου με ήθος και αξιοπρέπεια απέκτησε ουσιαστική επίγνωση των ζητημάτων και των προκλήσεων του Δήμου μας, αποφάσισε να διεκδικήσει το Δήμο Ληξουρίου.

Ποιες είναι όμως οι ικανότητες του υποψήφιου Δήμαρχου Διονύση Αραβαντινού, γιατί θα άξιζε να ηγηθεί του Δήμου μας ;

Οι σκέψεις που θα ακολουθήσουν αποτυπώνουν εκείνα τα στοιχεία που μόνο ένας αδελφός μπορεί να γνωρίζει για τον αδελφό του.

Απαριθμίζοντας λοιπόν μερικές από τις ικανότητες του Διονύση του Αραβαντινού θα ξεκινούσα με την οργανωτικότητα. Η αγάπη του για την οργάνωση, την τάξη, την καθαριότητα είναι μοναδική. Για τον Αραβαντινό κάθε πράγμα έχει τη δική του θέση. Η οργανωτικότητα και συνακόλουθα η υπευθυνότητα είναι κεφαλαιώδη στοιχεία στη διοίκηση ενός έργου, στην εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας, στην ολοκλήρωση κάθε προσπάθειας.
Καθένας που γνωρίζει τον Αραβαντινό θα υπογράμμιζε ως προσόν την κοινωνικότητά του. Ο Αραβαντινός πρέπει πάντοτε να περιβάλλεται από άλλους ανθρώπους. Του αρέσει να είναι μέσα στον κόσμο, να συνδιαλέγεται. Λίγη σημασία έχει το αν συμφωνεί ή διαφωνεί. Το μείζον είναι να βρίσκεται μαζί με άλλους ανθρώπους, έτσι μαθαίνει, έτσι αφομοιώνει την πληροφορία, έτσι σταθμίζει αυτά που γνωρίζει και αυτά που πρέπει να βελτιώσει.

Όταν ήταν μαθητής – και είναι αλήθεια ότι ήταν άριστος μαθητής, κάποτε μάλιστα ο Διονύσης είχε ρωτήσει την καθηγήτρια των μαθηματικών πώς τα πάει ο υπογράφων και η καθηγήτρια του απάντησε: «καλός είναι αλλά δεν είναι σαν και σένα» - στην ουσία ποτέ δεν διάβαζε μόνος του. Η μάθηση για το Διονύση ήταν μια συλλογική διαδικασία. Μελέτες εκτιμούν ότι η μάθηση είναι πρωτίστως κοινωνική διαδικασία και περισσότερο και από τους καθηγητές τους οι μαθητές προσλαμβάνουν τη γνώση μέσα από την αλληλεπίδραση με την συμμαθητές τους. Η κοινωνικότητά του τον βοηθά στην κατανόηση της συμπεριφοράς, των κινήτρων, των ανθρώπινων χαρακτήρων και στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, στοιχεία καθοριστικής σημασίας στην άσκηση ηγεσίας και την προάσπιση του συλλογικού συμφέροντος στο Δήμο.

Το δίχως άλλο πρέπει να υπογραμμίσω την ανταγωνιστικότητα του. Ήταν δεινός αθλητής για το πλαίσιο της επαρχίας και του νομού μας. Έτρεχε 100 και 200μ, ήταν εξαιρετικός στο βόλεϊ, κυρίως όμως στο κολύμπι. Θυμάμαι την υπερηφάνεια μου σαν Ληξουριώτης όταν ο αδελφός μου κέρδιζε τους Αργοστολιώτες συναθλητές του στους κολυμβητικούς αγώνες μέσα στις ζητωκραυγές των συμπολιτών μας. Ίσως με υπόβαθρο αυτές τις αναμνήσεις παρότρυνα τις κόρες μου να ακολουθήσουν το κολύμπι, γιατί ακριβώς η εμπειρία των κολυμβητικών αγώνων με τη νίκη της δικής μου πόλης και του αδελφού μου, μέσα στο δικό μου μικρόκοσμο τότε, ήταν κάτι περισσότερο από συγκλονιστική. Η ανταγωνιστικότητα είναι κρίσιμο μέγεθος στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Δήμου και των πολιτών του.

Ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό του είναι το ανοιχτό πνεύμα σε ότι νέο και η αβίαστη κατανόηση της διαφορετικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι απολαμβάνει τη συναναστροφή με τη νεολαία. Ο λόγος είναι ότι την καταλαβαίνει και την εκτιμά αβίαστα, γιατί φρονώ, επανερχόμενος στα κοινωνικά του προσόντα, ότι διαθέσει υψηλή κοινωνική νοημοσύνη και κατανόηση.

Eίναι ενθουσιώδης, αισιόδοξος και προικισμένος με μεγάλη ενεργητικότητα, στοιχεία επίσης μείζονος σημασίας στην αποτελεσματική άσκηση ηγεσίας. Αναγνωρίζει τα προβλήματα αλλά επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στα πλεονεκτήματα της περιοχής και βλέπει, όπως συνηθίζεται να λέγεται, το ποτήρι μάλλον μισογεμάτο!

Ένα από τα πιο σπουδαία πλεονεκτήματα του Διονύση είναι ότι ξέρει να επιλέγει συνεργάτες. Το μίγμα συνεργατών που επέλεξε είναι σπουδαίο, διαθέτει τη ζωντάνια, τη γνώση, το μεράκι, την αγάπη για τον τόπο. Ο συνδυασμός του δίνει έμφαση στην παρουσία των γυναικών, στην εκπροσώπηση των νέων, των ανθρώπων του μόχθου, της εργασίας, της κοινωνικής προσφοράς, της οικογένειας.
Για να μη κουράσω τους αναγνώστες αυτής της επιστολής με επαινετικά σχόλια για τον αδελφό μου, καταθέτω από καρδιάς, αυτό που θεωρώ ως το πλέον καίριο προσόν του, το πιο επίκαιρο ενόψει αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Μιας αναμέτρησης εξαιρετικά σημαντικής, όχι γιατί έτσι συνηθίζεται να λέγεται για κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά γιατί ο δήμος μας καλείται να ξαναβρεί το δικό του βηματισμό μετά από εννιά χρόνια. Γιατί αυτή η δημοτική θητεία θα καθορίσει την προοπτική του δήμου μας. Την προοπτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για την δημιουργία θέσεων εργασίας, για την παραμονή ή την επιστροφή των νέων στην επαρχία μας, για την ευημερία και τη συνοχή της κοινωνίας μας, με σεβασμό, ενσωμάτωση, αλληλεγγύη μεταξύ των συμπολιτών μας, ανάδειξη των παραδόσεων του τόπου, με οικολογική συνείδηση και φροντίδα για το μοναδικό μας περιβάλλον.

Αυτό το χαρακτηριστικό που σας έλεγα λοιπόν και που κάνει το Διονύση τον Αραβαντινό να ξεχωρίζει είναι η κατανόηση των συνανθρώπων του, η ευαισθησία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Στην αγγλική αυτή η ιδιότητα ονομάζεται empathy και περιγράφει την ικανότητα ενός ατόμου να κατανοεί και να αισθάνεται συμπάθεια για τις ανάγκες, τη συναισθηματική φόρτιση, την κατάσταση που βιώνουν οι άλλοι. Αυτή η ικανότητα είναι έμφυτη, δύσκολα μπορεί κανείς να την αποκτήσει στην πορεία. Στις πλέον σύγχρονες θεωρίες του μάνατζμεντ το χαρακτηριστικό της κατανόησης και της ευαισθησίας στις καταστάσεις που βιώνουν οι άλλοι είναι το σημαντικότερο στη διαβάθμιση των ικανοτήτων που πρέπει να διαθέτει ένας μάνατζερ. Πόσες φορές δεν μου τηλεφωνούσε στο εξωτερικό, ενίοτε σε περιόδους έντονης εργασίας, για να μου ζητήσει πιεστικά να βοηθήσω κάποιο συμπολίτη μας που αντιμετώπιζε πρόβλημα. Πόσες φορές δεν φεύγει ξαφνικά από μια παρέα μετά από ένα τηλεφώνημα για να βοηθήσει στην επίλυση επείγοντος προβλήματος κάποιου δημότη. Και το ενδιαφέρον του για τις αγωνίες που αντιμετωπίζουν οι άλλοι δεν είναι «πολιτικό». Ο Διονύσης γνήσια και αυθόρμητα συμπάσχει με όποιον αντιμετωπίζει πρόβλημα εργασιακό, οικονομικό, οικογενειακό, ή άλλο, και νιώθει ως αυτονόητη υποχρέωση του να βοηθήσει στη λύση.

Και από αδυναμίες ; Φυσικά και έχει, όπως ο καθένας μας. Ενίοτε είναι δηκτικός – στη λέει εκεί που σε πονάει – είναι εύθικτος και εκρηκτικός, παίρνει πολλά πράγματα προσωπικά, φορτίζεται συναισθηματικά, του αρέσει να απλοποιεί και να εκλαϊκεύει ακόμα και τις πιο πολύπλοκες ιδέες . Πιστεύω ότι οι αδυναμίες του είναι άδολες, είναι χαριτωμένες, πιθανόν και δημιουργικές. Δεν είναι ισχυρογνώμων, δεν είναι επηρμένος, δεν είναι κακόβουλος, ούτε φιλοχρήματος, ούτε διεφθαρμένος. Ξέρει να ακούει, δεν επιβουλεύεται τους ανταγωνιστές του, εκεί που αντιπαρατίθεται, μια καλή κουβέντα να ακούσει αμέσως μαλακώνει, δεν στοχεύει στον πλούτο, τα ακριβά αντικείμενα, τη χλιδή, ζει ταπεινά, φροντίζει αδιάλειπτα να έχει καθαρή τη συνείδησή του, απεχθάνεται τις τύψεις και ξέρει να ζητά συγνώμη όποτε σφάλλει.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι θα δουλέψει με σύνεση ώστε να εξορθολογήσει τη λειτουργία της δημοτικής αρχής - ιδιαίτερα σε ότι αφορά το τομέα των δαπανών - θα προτάξει τη διαφάνεια , την επικοινωνία με το δημότη, θα αφουγκράζεται ο ίδιος τα ζητήματα που τον απασχολούν, θα σκύψει στα προβλήματα που ταλανίζουν τους οικονομικά αδύναμους και θα μοχθήσει για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και των προϋποθέσεων για την παραμονή των νέων στο τόπο μας. Ζητήματα μακράς πνοής όπως η οικολογία, η αντιμετώπιση του προβλήματος με το νερό, η εφαρμογή νέων και έξυπνων τεχνολογιών, η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη του ρόλου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η προστασία των ευπαθών ομάδων, η μετεξέλιξη της περιοχής μας σε πιο φιλική απέναντι και στον επισκέπτη αλλά και στον ίδιο το δημότη, ξέρω ότι αποτελούν ήδη προτεραιότητες του υποψήφιου Διονύση Αραβαντινού για το καλό και το μέλλον της Παλικής μας.

Καταλήγοντας θα ήθελα ως Ληξουριώτης που αγαπάει και ποτέ δεν ξεχνά τον τόπο του να ευχηθώ πρωτίστως κάθε επιτυχία στο Δήμο μας, στη νέα αυτόνομη πορεία του και να καλέσω τους δημότες της Παλικής να εμπιστευθούν το συνδυασμό Ληξούρι, Παλική, Δράση, Προοπτική ώστε να μπουν τα θεμέλια για ένα ελπιδοφόρο και καλύτερο αύριο για την περιοχή μας.

Ευθύμιος Αραβαντινός

Σύμβουλος Τύπου

Διεύθυνση Διεθνούς Επικοινωνίας/ ΥΨΗΠΤΕ