Ο νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης) είναι η ταφόπλακα για τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 13:48

Ο νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης) είναι η ταφόπλακα για τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα

Γράφει ο Μικέλης Μαφρέδας

Ψηφίστηκε πρόσφατα ο νέος νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση που προβλέπει την καθιέρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων. Είναι το δικαιότερο και Δημοκρατικότερο εκλογικό σύστημα αφού ο κάθε συνδυασμός παίρνει αυτό που ορίζει η λαϊκή ετυμηγορία. Το εκλογικό αυτό σύστημα πάντα πολεμούσαν οι δυνάμεις της συντήρησης και οι πολιτικοί απόγονοι αυτών που καθιέρωσαν διάφορα καλπονοθευτικά συστήματα, όπως ο νόμος Αλέκου Παπαδόπουλου το 1997 με τον νόμο Ιωάννης Καποδίστριας.

Τον Μάιο του 2019 τελειώνει η έπαρση-αλαζονεία και ο αυταρχισμός του πρώτου που ενώ ουσιαστικά είναι μειοψηφία τα έπαιρνε όλα στην σύνθεση των Δημοτικών Συμβουλίων. Τελειώνει η λοιδορία των νικητών στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Είχαμε και εδώ τοπικά τέτοι άθλια φαινόμενα.

Το δεύτερο σημαντικό είναι η διατήρηση και ενίσχυση των Τοπικών Κοινοτήτων. Κάποιοι τεχνοκράτες που δεν έχουν ιδέα από τα προβλήματα καθημερινότητας των μικρών κοινωνιών και την μάχη που δίνουν τα τοπικά συμβούλια είχαν εισηγηθεί ουσιαστικά της κατάργησή τους. Τις τοπικές κοινότητες δεν βλέπουν με καλό μάτι και μερίδα αυτοδιοικητικών που πιστεύουν ότι αποτελούν εμπόδιο στην επιρροή τους ως τοπάρχες. Δεν μπορούσε όμως να καταργηθεί το πρωτοβάθμιο κέντρο αυτοδιοίκησης. Δεν τολμησαν να το καταργήσουν ούτε οι κατακτητές αυτού του τόπου.

Μαφρέδας Μικέλης

Πρόεδρος Τ/Κ Σπαρτιών

Δήμου Κεφαλονιάς

Mikelis Mafredas