Γεράσιμος- Ιλινόιου Τσουρούφλης : Να ακούσουμε τους φοιτητές

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Μαΐου 2016 15:00

Γεράσιμος- Ιλινόιου Τσουρούφλης : Να ακούσουμε τους φοιτητές


Αυτόν τον μήνα συμπληρώνονται 2 χρόνια από την δημοσίευση του ΦΕΚ ίδρυσης του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι. Το τι είχε προηγηθεί το γνωρίζουμε καλά. Ένα ολόκληρο νησί ήταν στο πόδι, παραμερίζοντας κομματικές ή άλλες διαχωριστικές γραμμές προς εκπλήρωση ενός ενιαίου αιτήματος: να μείνει το ΤΕΙ στη Κεφαλονιά και να αναβαθμιστεί.

Τι συμβαίνει σήμερα; Το νέο τμήμα λειτουργεί πλήρως δύο ακαδημαϊκά έτη, ενώ αν και το ακαδημαϊκό προσωπικό είναι δυσανάλογα μικρό στο νούμερο , καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταθεί αντάξιο της ευθύνης του και τα καταφέρνει. Την ίδια ώρα, φοιτητές από όλη την Ελλάδα επέλεξαν σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο να μείνουν στο νησί επενδύοντας γνώση, χρόνο και χρήμα.

Συνειδητά έκανα την παραπάνω αξιολογική ταξινόμηση: πρώτα η γνώση, μετά ο χρόνος και τέλος το χρήμα. Το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα εδρεύει στο νησί μας ώστε κατά βάση να προσφέρει και να παράγει γνώση. Εάν δεν αντιληφθούμε την σημασία που έχει για τον τόπο μας οι επιστήμονες που συγκροτούν τα τμήματα του ΤΕΙ να παράγουν επιστημονικό έργο (διδασκαλία, δημοσιεύσεις και συνέδρια) δεν αργεί η ώρα που ένα νέο Σχέδιο Αθηνά θα μας φέρει προ νέας έκπληξης. Δεν έχει νόημα ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που παράγει απλά ενοικιαστές και όχι επιστήμονες. Τα θέλουμε και τα δύο. Τα χρειαζόμαστε και τα δύο.

Τι πρέπει να κάνουμε; Πρώτα απ’ όλα να ακούσουμε τους φοιτητές. Τι τους προβληματίζει, τι μπορούμε να τους «δώσουμε», τι μπορούν να μας δώσουν. Να στηρίξουμε το επιστημονικό έργο των τμημάτων μας και να επιδιώξουμε την παραγωγή έρευνας από το ακαδημαϊκό προσωπικό. Να βάλουμε πλάτη στην εξωστρέφεια του Ιδρύματος που ξεπέρασε μια δύσκολη και έντονη δοκιμασία και σήμερα βάζει σε μια τάξη τα του οίκου του.

Υ.Γ.: Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε το κείμενο της Εξωτερικής Αξιολόγησης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με εξαιρετικές προδιαγραφές για την εξέλιξή του. Μήπως να το δούμε πιο ζεστά;

Γεράσιμος- Ιλινόιου Τσουρούφλης

Πολιτικός Επιστήμονας, μέλος ΔΗΜ. Τ.Ο Αργοστολίου της Ν.Δ.