Σχόλιο για τις διαβάσεις πεζών: Τα... χειροκροτήματα της ντροπής!

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014 12:03

Σχόλιο για τις διαβάσεις πεζών: Τα...  χειροκροτήματα της ντροπής!

Σχόλιο σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση των διαβάσεων πεζών έκανε στην ιστοσελίδα μας ο Γιώργος Μεσσάρης Στο ενδιαφέρον σχόλιό του τονίζει... ΤΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ Αγαπητέ κε Χαλαβαζή, Παρότι συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σας γύρω από την άθλια κατάσταση των διαβάσεων πεζών στο Αργοστόλι, θα ήθελα να επισημάνω ότι το βάψιμό τους θα έχει πιθανόν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. Και εξηγούμαι:

Οι ξένοι τουρίστες θα ενθαρρύνονταν να διασχίζουν άφοβα τις φρεσκοβαμμένες διαβάσεις και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ατυχήματα αφού η αναλγησία των Ελλήνων οδηγών έχει βαρέσει κόκκινο!

Μετά από παραμονή σαράντα και πλέον χρόνων στο εξωτερικό, ζω τα τελευταία 4 χρόνια, εδώ, στην ιδιαίτερή μου πατρίδα – τη λατρεμένη μου Κεφαλλονιά – και σας διαβεβαιώνω ότι αισθάνομαι ντροπή για την έλλειψη κοινωνικής συμπεριφοράς του λαού μας. Δεν μπορούμε να επιδείξουμε έστω και μια υποτυπώδη αβρότητα προς τον συνάνθρωπο μας. Η κατάσταση, δε, είναι τραγική σε ότι αφορά την οδική μας συμπεριφορά.

Οι δρόμοι είναι γεμάτοι μύρια παραδείγματα οδικής τρέλας. Αναβάτες επιδίδονται σε αγώνες ταχύτητας χωρίς κράνος (και το χειρότερο ορισμένοι το κρατούν με περίσσια υπερηφάνεια στο χέρι!!!), άλλοι πάλι έχουν πάνω σε μια μοτοσυκλέτα ολόκληρη την οικογένεια (γυναίκα και κάνα δυο παιδιά). Οδηγοί χωρίς ζώνες ασφαλείας και με το κινητό σε πλήρη δράση ενώ οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι είναι φώτα πορείας και συμπεριφέρονται λες και οι δημόσιοι δρόμοι είναι ιδιοκτησίες τους. Άλλοι παραβιάζουν μονόδρομους χωρίς ίχνος συναίσθησης των κινδύνων που δημιουργούν. Όσο για τον τρόπο που σταθμεύουν τα οχήματα τους τι να πρωτοσχολιάσει κανείς! Παρκάρουν όπου νάναι και όπως νάναι! Δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε μία από τις υπεραγορές (στα ελληνικά λέγονται... supermarkets) όπου παρότι υπάρχουν αμέτρητοι κενοί χώροι στάθμευσης, οι ασυνείδητοι θα σταθμεύσουν μπροστά από τις πόρτες του καταστήματος δυσκολεύοντας την πρόσβαση των ηλικιωμένων και θέτοντας σε κίνδυνο τα παιδιά λόγω μειωμένης ορατότητας!

Επανερχόμενος στο θέμα που θίξατε, θέλω να τονίσω ότι αν η αστυνομία δεν επιβάλλει το νόμο, αν δεν επιβάλλονται πρόστιμα στους οδηγούς που δεν δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς, πολύ φοβάμαι ότι θα θρηνήσουμε θύματα πάνω στις φρεσκοβαμμένες διαβάσεις.

Συνηθισμένος από το εξωτερικό δίνω πάντα προτεραιότητα στους πεζούς και, πιστέψτε με, νιώθω πολύ άσχημα από τις αντιδράσεις ορισμένων ξένων τουριστών οι οποίοι με... χειροκροτούν!!! Θεωρώ ότι είναι το χειροκρότημα της ντροπής.

Φιλικά,

Γιώργος Μεσσάρης

ΥΓ: Βέβαια στην προαναφερθείσα τραγελαφική κατάσταση υπάρχουν και εξαιρέσεις, οι οποίες, όμως, επιβεβαιώνουν δυστυχώς τον κανόνα!