Πήτερ Αραβαντινός: ''Αργοστόλι, όμορφη πόλη''

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 09:20

Πήτερ Αραβαντινός: ''Αργοστόλι, όμορφη πόλη''

Με την ευκαιρία του εορτασμού του Πάσχα των Καθολικών επισκέφθηκαν την Κεφαλονιά καθηγητές από το Λύκειο Γκαριμπάλντι του μικρού νησιού Λα Μανταλένα της Σαρδηνίας, Ιταλίας (Liceo Classico «G.Garibaldi», La Maddalena). 

Είναι οι ίδιοι καθηγητές που το 1993, 1994 και 1995 είχαν συνοδέψει για τρεις χρονιές μαθητές που είχαν πάρει μέρος στο πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων με σκοπό την επαφή και  προώθηση ευρωπαϊκών γλωσσών ομιλουμένων επίσημα μόνο εντός γεωγραφικών συνόρων μελών κρατών – minority languages,  (Ιταλικά στην Ιταλία, Ελληνικά στην Ελλάδα και στην Κύπρο). Το πρόγραμμα λεγόταν LINGUA IV και απαιτούσε δεκαπενθήμερη παρακολούθηση μαθημάτων και αντίστοιχη φιλοξενία από τις συμμετέχουσες οικογένειες.   

Ετσι 75 οικογένειες από το Αργοστόλι και τα γύρω χωριά (Τραυλιάτα, Καραβάδο, Φαρακλάτα) φιλοξένησαν στα σπίτια τους, τους Ιταλούς μαθητές και αντίστοιχα 75 Ελληνες μαθητές φιλοξενήθηκαν στην Μανταλένα από οικογένειες της Σαρδηνίας.   

Το πρόγραμμα περιελάμβανε και εμβάνθυση στις κουλτούρες των δύο χωρών και έτσι ακούσαμε Ιταλούς μαθητές να απαγγέλουν το «Αξιον Εστί» και να τραγουδούν το «Αθήνα , χαρά της γης» στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.  

Στην Μανταλένα ακόμη θυμούνται την βραδιά που ο Χάρης Μπαζίγος έπαιξε στο μπουζούκι του το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» και ο Γιώργος Τσατραφύλλιας χόρεψε τσάμικο ακουμπώντας τους πολυελαίους του Δημαρχείου, την ημέρα που η ελληνική σημαία στόλιζε τιμητικά το μπαλκόνι του δημάρχου.  

Από τότε καθηγητές και μαθητές, που δημιούργησαν εδώ φιλίες και δεσμούς, επισκέπτονται συχνά το Αργοστόλι. 

Τους συνοδεύω και βλέπουν το Αργοστόλι που θυμούνται και το Αργοστόλι που αλλάζει. 

Καθώς κουβεντιάζουμε, μου λένε: 

«Τι όμορφες που ήταν οι συναντήσεις με καθηγητές και μαθητές κάθε βράδυ στις 8 στο “Premier”». 

«Πόσες ενδιαφέρουσες πληροφορίες ανταλλάξαμε στο Ξενοδοχείο «Ολγα» και πόσες εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιήσαμε» 

«Πόσο ωραίο έχει παραμείνει το Αργοστόλι από τότε και πόσο πιο όμορφο γίνεται κάθε φορά». 

«Πόσο καθαρή πόλη ήταν και πόσο ακόμη πιο καθαρή είναι τώρα». 

«Πόσο πιο ωραίες έγιναν η Οδός Ριζοσπαστών και η Πλατεία Βαλλιάνου». 

Η βόλτα μας συνεχίστηκε στην Αγορά  όπου οι επισκέπτες  είδαν τα έργα ανάπλασης. Χαρακτήρισαν το έργο πολύ αξιόλογο και επαίνεσαν την προσπάθεια όλων να γίνει ο χώρος πιο όμορφος.  Τέλος, ήταν παρόντες στην δενδροφύτευση των κοκοφοινίκων και είπαν ότι θα επιστρέψουν το καλοκαίρι να δουν το έργο ολοκληρωμένο και πιο όμορφο, όπως το περιμένουν. 

Να δουν την Όμορφη Πόλη, το Αργοστόλι. 

               Πήτερ Αραβαντινός