Σπυρίδων Θεοτοκάτος: Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 15:00

Σπυρίδων Θεοτοκάτος: Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα

     Με αφορμή την επίκαιρη είδηση της ανησυχητικής διαπίστωσης της παρουσίας στην χώρα μας του επιβλαβούς οργανισμού (εντόμου) καραντίνας Spodoptera frugiperda  «Λαφύγμα Φυλλορροούσα» που προκαλεί σημαντικές ζημιές σε σωρεία καλλιεργειών όπως κηπευτικά, καλλωπιστικά φυτά, κλπ, αφενός και αφετέρου της συνεχούς προσβολής νέων φυτικών ειδών του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Ξυλέλλα (Xylella fastidiosa γνωστή και ως «λέπρα της ελιάς») σε γειτονικές Μεσογειακές χώρες, ως ενεργοί πολίτες ανησυχούμε με το γεγονός ότι η τυχόν εμφάνιση τους στα Νησιά μας θα επιφέρει δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες και τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο τοπικό αγροτικό οικοσύστημα όσο και στον τουρισμό μας.   

     Ειδικότερα, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει χημική καταπολέμηση των εν λόγω επιβλαβών οργανισμών η αντιμετώπιση τους πρέπει να στηρίζεται σε αυστηρούς  ελέγχους  κατά την διακίνηση φυτικών ειδών και πολλαπλασιαστικού υλικού, που αναφέρονται ως ενδημικά του βακτηρίου.

    Αναμφισβήτητα τα μοναδικά σημεία εισόδου στα Νησιά μας είναι τα λιμάνια και το αεροδρόμιο. Γι΄αυτό πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος στα φυτικά είδη και το πολλαπλασιαστικό υλικό που εισέρχονται και τα οποία πρέπει να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά κατά την διακίνηση τους εντός των Νησιών μας και να είναι απαλλαγμένα των εντόμων φορέων.

      Επιπροσθέτως να ελέγχονται από τις αρμόδιες τοπικές αρχές οι κάθε λογής διακινητές, πλανόδιοι πωλητές  φυτικών ειδών (δένδρων, κηπευτικών  και πολλαπλασιαστικού υλικού), ώστε να εισάγουν τεκμηριωμένα φυτά και δένδρα που φέρουν την ειδική πιστοποίηση από ελεγχόμενα φυτώρια περιοχών απαλλαγμένων τόσο από  «Ξυλέλλα» όσο και από «Λαφύγμα Φυλλορροούσα» ανθεκτικών στα παθογόνα καλλιεργούμενων ποικιλιών και ειδών.

       Μόνο με την έγκαιρη  πρόληψη και ενημέρωση  όλων  των  εμπλεκομένων (φυτωριούχων, γεωπονικών καταστημάτων, παραγωγών, γεωπόνων δηµοσίου –ιδιώτες, κλπ) μπορούμε να αποφύγουμε την ολική καταστροφή όλου του εύρους των φυτών που καλλιεργούμε στα Νησιά μας.

Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος, τέως Πρόεδρος Βαλλιανείου Γεωργικής Σχολής

Γεράσιμος Σ. Βαλλιανάτος, τέως Ταμίας Βαλλιανείου Γεωργικής Σχολής