Χρόνης Πολίτσης: "Πρόληψη, μια πολύ σημαντική λέξη που σήμερα δεν της δίνουμε την πρέπουσα σημασία..."

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 13:51

Χρόνης Πολίτσης: "Πρόληψη, μια πολύ σημαντική λέξη που σήμερα δεν της δίνουμε την πρέπουσα σημασία..."

Γιατί η σημερινή πολιτική πρέπει να δοκιμάσει να κάνει αλλαγή προς τον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού .

Καθημερινά διαβάζουμε για δολοφονίες, βία, κακοποίηση ζωών, αυτοκτονίες , σοβαρά ατυχήματα στο οδικό δίκτυο, ναρκωτικά, παιδικές συμμορίες κ.α.

ΠΡΟΛΗΨΗ. Είναι μια πολύ σημαντική λέξη που σήμερα δεν της δίνουμε την πρέπουσα σημασία ατομικά , ομαδικά αλλά και πολιτικά .

Η Πολιτική που θα εστίαση τον σχεδιασμό της , στην ΠΡΟΛΗΨΗ ίσως είναι και το κλειδί για να μας βγάλει από την κρίση.

Καταρχάς να συμφωνήσουμε ότι η ραγδαία εξέλιξη σε όλους τους τομείς , χωρίς τα εργαλεία της γνώσεις και της παιδείας , προκαλούν μια εξέλιξη προβληματική : πχ. Social media όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά με πολύ μικρό οικονομικό κόστος, να τα χειρίζονται παριστάνοντας την αυθεντία.

Αποτέλεσμα η εξέλιξη να είναι το εργαλείο της βελτίωσης για τους λίγους, καθώς και το εργαλείο των πολλών που θα το χρησιμοποιούν με μη ορθόδοξο τρόπο , αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση των πολλών και την σύγκρουση με την αντίθετη πλευρά .

Ιστορικά αν όχι όλοι οι άνθρωποι οι περισσότεροι ταυτίζονται με την ΠΡΟΛΗΨΗ , όμως δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν όλοι με το ίδιο βλέμμα.

Και εδώ θέτεται το ερώτημα Εξέλιξη με ΠΡΟΛΗΨΗ η Εξέλιξη χωρίς ΠΡΟΛΗΨΗ ;

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε είναι ότι όλοι μας θεωρητικά λέμε εξέλιξη με ΠΡΟΛΗΨΗ , όμως στην πραγματικότητα ακολουθούμε το μοντέλο εξέλιξη με υποτυπώδεις ΠΡΟΛΗΨΗ.

Τι είναι ΠΡΟΛΗΨΗ ;

ΠΡΟΛΗΨΗ: είναι τα ασφαλείς σχολεία με σωστά άρτια εκπαιδεύθηκα προγράμματα με σχεδιασμό από την προσχολική ηλικία.

ΠΡΟΛΗΨΗ : είναι τα ασφαλείς αθλητικά γήπεδα οπού με σωστά άρτια αθλητικά προγράμματα από την προσχολική ηλικία .

ΠΡΟΛΗΨΗ : είναι τα ασφαλείς πολιτιστικά κέντρα ( Θέατρα, Γκαλερί,Ωδεία κ.α.) με σωστά άρτια προγράμματα από την προσχολική ηλικία .

ΠΡΟΛΗΨΗ : είναι τα ασφαλείς νοσοκομεία με σωστό και άρτιο προσωπικό.

Μπορεί η ΠΡΟΛΗΨΗ να έχει άμεσα αποτελέσματα ; ΟΧΙ : για το λόγο αυτό και πολλοί άνθρωποι παρερμηνεύουν τον ρολό της , η δεν την θεωρούν σημαντική .

Όλοι μας θελήσαμε να έχουμε ένα κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας , πόσοι από εμάς πήραν μαθήματα χρήσης νέας τεχνολογίας πριν το αποκτήσουν;

Όλοι μας θελήσαμε να γίνουμε μέλος μια δημοσιογραφικής πλατφόρμας πχ: (Facebook κ.α.) , πόσοι από εμάς πριν το κάνουν, έκαναν μαθήματα δημοσιογραφίας , ψυχολογίας κλπ .

Μπορώ να πω ότι είμαι χαρούμενος που το 2018 αποφάσισα να εγκαταλείψω μια μεγάλη πόλη οπού και είχα μια καριέρα μπροστά μου αλλά δεν είχα αυτό που λέμε ποιότητα Ζωής. Ακολουθώντας το μότο μου : CARPE DIEM όπου διδάχθηκα τα τελευταία 25 χρονιά μέσα από τη αναπηρία μου.

Έτσι και η απόφασή να έρθω στο νησί της καραϊβικής μου ,απόφαση που πάρθηκε με γνώμονα να μην υπάρχει το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο νέο τόπο . Πράγμα που έγινε πραγματικότητα το 2018 αν και διαπίστωσα πολύ γρήγορα ότι η λέξη ΠΡΟΛΗΨΗ στο νέο τόπο τούτο είναι πολύ πίσω καθώς η οικονομική κρίση δεν ήταν τόσο έντονη όσο στα άλλα μέρη της χώρας .

Και πάμε στο σήμερα έπειτα από μια πανδημία 3 ετών, μια φυσική καταστροφή (Ιανός), ο κόσμος της Κεφαλονιάς και του Δήμου Αργοστολιού μας , αντιλαμβάνεται ότι η σωστή ΠΡΟΛΗΨΗ είναι το κλειδί για τους δημότες και τους νησιώτες της Κεφαλονιάς.

Περιφέρεια και Δήμοι με Πρωτεργάτες των Αντιπεριφερειάρχη Κύριο Τραυλό Σταυρό ( πρώην αθλητή και πρωταθλητή στο στίβο ) και το Δήμαρχο Αργοστολίου Μιχαλάτο Θεόφιλο και το επιτελείο του, να επενδύουν πέραν από το πρωτογενή τομέα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, Υπάρχουν άνθρωποι που λένε σιγά τα αυγά .

Χαρακτηριστικό είναι το νησί και το Αργοστόλι μας θα φιλοξενήσει την μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση για άτομα με αναπηρίες που έχει γίνει στην χωρά μας μετα τους Παραολυμπιακούς του 2004 , 30 χώρες από τρεις ηπείρους 160 αθλητές – αθλήτριες πάνω από 300 συμμετέχοντες .

Για να μπορέσει να έρθει μια τέτοια διοργάνωση στην πόλη και το νησί μας χωρίς να έχεις Αυγενάκη , είναι ακατόρθωτο.

Έχοντας όμως ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τον όρο Πρόληψη και πνεύμα συνεργασίας μπορείς να τα καταφέρεις.

ΥΣ: Συναυλίες, εκθέσεις, αθλητικά δρώμενα, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, βελτιώσεις σχολείων, βελτιώσεις αθλητικών χώρων που πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία τον τελευταίο καιρό, αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο όμως πρέπει να υπάρχουν και κανόνες που θα τους ακολουθούμε όλοι.

Χρόνης Πολίτσης