Γιάννης Διγαλέτος: "Έτοιμοι για φθινόπωρο;"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 09:50

Γιάννης Διγαλέτος: "Έτοιμοι για φθινόπωρο;"

Από την ανάρτηση του κ. Τ. Τζωρτζάτου την 13η Αυγούστου, καλού συνάδελφου και πρόεδρου της κοινότητας Διλινάτων, πληροφορήθηκα ότι κατά την εξέταση ένστασης από πλευράς του, έγινε επανοριοθέτηση με όφελος για την κοινότητά του 15,56 % του αιολικού πάρκου της Αγίας Δυνατής.

Αυτό το γεγονός όπως ακούγεται δεν προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ή ενδιαφέρον σε κάποιον από εμάς,…

Αν δεν υπήρχε το ιστορικό που συνδέεται πλέον με την δημιουργία των αιολικών πάρκων στην Κεφαλονιά, ιδιαίτερα αυτών της κορυφογραμμής της Αγίας Δυνατής.

Το ιστορικό που έχει να κάνει με την σωρεία των παραλήψεων των εταιριών για έργα απορροής των υδάτινων όγκων και προστασίας των όμορων οικισμών αλλά και του περιβάλλοντος στον ευρύτερο χώρο εγκατάστασής τους.

Που έχει να κάνει επίσης με τις αντιδράσεις του κινήματος του νησιού για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων από τις αρνητικές επιδράσεις των αιολικών.

Που έχει να κάνει και με τα περίφημα οφέλη, που με στόμφο υποστήριζε η δημοτική αρχή και που έγιναν αφορμή για ευθεία ρήξη με τους κατοίκους, τους «τσάμπα μάγκες», που αντιδρούσαν με το «καθεστώς» των αιολικών.

Εκεί λοιπόν ακριβώς επικεντρώνομαι με την παρέμβασή μου… στο όφελος που απομένει τελικά για να καμαρώνει η Νέα Δημοτική αρχή μετά το διαμορφωμένο τοπίο πλέον για το δήμο Σάμης.

Από το οικονομικό πακέτο που αφορούσε τους κατοίκους των κοινοτήτων που στα όριά τους εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν αιολικά πάρκα ο δήμος μας, χάνει το ποσοστό που κέρδισαν τα Διλινάτα.

Απομακρύνεται παράλληλα ο στόχος για κοινό διαδημοτικό μέτωπο πίεσης στην κεντρική εξουσία για εφαρμογή του γενικού σχεδίου περιβαλλοντικής αποκατάστασης και προστασίας που έχει εκπονηθεί από τον συνδημότη επιστήμονα κ. Γ. Κουγιανό και που εξασφαλίζει την ομαλή συνέχεια των περιοχών που σήμερα πλήττονται από τα τακτικά πλημυρικά φαινόμενα και βρίσκονται στο 90 % στο δήμο Σάμης.

Απομονωμένη λοιπόν η Νέα Δημοτική αρχή, απαξιώνοντας, αδυνατώντας να κατανοήσει την σημασία της συμμετοχής του κινήματος των κατοίκων στις κάθε είδους διεκδικήσεις,.. ενός κινήματος όπου η συνέχεια της καθημερινότητας δικαιώνει τις θέσεις του !

Εκτεθειμένη από την περιφερειακή αρχή που εμπιστεύτηκε τυφλά και άκριτα, αλλά εκτεθειμένη κυρίως από την κεντρική εξουσία που εκπροσωπεί ο κ. Καππάτος , η οποία νομοθετώντας νομιμοποιεί την ασυδοσία των επενδυτικών κεφαλαίων στις ΑΠΕ και αποκόπτει τους ΟΤΑ ακόμη και από την γνωμοδότηση ! …

Άρα τα οφέλη που έβλεπε η Νέα Δημοτική αρχή εξαϋλώθηκαν και μένει στον δήμο μας και στους κατοίκους του να επωμιστούν τις βαριές συνέπειες από τις επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων σε μια συνεχιζόμενα «ανοχύρωτη πολιτεία»!

Φαίνεται περίτρανα ότι ο σωστός δρόμος, και για αυτόν τον στόχο, ήταν άλλος από αυτόν που ακολούθησε η Νέα Δημοτική αρχή «δελεασμένη» από μια υπογραφή του ΕΚΠΑ ( κ. Λέκκας) που εξασφάλιζε τάχα τη λειτουργία των σπηλαίων?

Μια λειτουργία της οποίας η διακοπή θα είχε τέτοιο πολιτικό κόστος …που όχι ο βουλευτής, αλλά ούτε ο υπουργός δεν θα είχε το σθένος και το ανάστημα να το αποδεχθεί ,.. και πολύ δύσκολα μια κυβέρνηση σαν τη συγκεκριμένη, του κ. Μητσοτάκη, θα απορροφούσε τους κραδασμούς!

Δεν αφουγκράζεστε ικανά τους καιρούς, δυστυχώς, κύριοι και κυρίες της Νέας Δημοτικής αρχής με επισφαλή τη συνέχεια για μας τους δημότες του νέου δήμου Σάμης !

Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που η κάθε πρόταση πλέον προερχόμενη εκτός της στενής διοικητικής σας ομάδας δεν είναι δυνατόν να έχει την τύχη της με την ακατανόητη διαχείρισή σας !

Η αλλαγή που θα έπρεπε να είχε συμβεί νωρίτερα και όμως δεν συνέβη, σε ένα κατεστημένο που δεν άρεσε, δεν βόλευε και δεν αρκούσε πια, στις νέες προοπτικές των αναπτυσσόμενων κοινωνιών μας.. είναι απαραίτητο πλέον να συμβεί τώρα γιατί η συνέχιση αυτής της προδιαγεγραμμένης και προβλέψιμης διοίκησής σας εγκυμονεί κινδύνους που δεν αξίζουμε να τους διατρέξουμε !

Και βέβαια εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι κοινωνικοπολιτικές σχέσεις, οι νόμοι, οι θεσμοί που δημιουργούνται από εμάς τους ανθρώπους, όταν δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να αλλάζουν,.. από εμάς τους ίδιους ,..ώστε να ικανοποιείται το κοινό συμφέρον,.. αρκεί να υπάρχει η θέληση γι αυτό !

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΔΙΓΑΛΕΤΟΣ                       23/8/2022