gasparatos animated

 

Ελένη Σολωμού: Το υψηλό κόστος της υγιεινής διατροφής στην Ελλάδα του 2025 - μια αθέατη κοινωνική ανισότητα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2025 10:30

Ελένη Σολωμού: Το υψηλό κόστος της υγιεινής διατροφής στην Ελλάδα του 2025 - μια αθέατη κοινωνική ανισότητα

Εν έτη 2025 και με μια βιομηχανία τροφίμων που καλπάζει το μόνο εύκολο για τους περισσότερους από εμάς είναι η πρόσβαση σε τρόφιμα υγιεινά.

Η αγορά έχει πλημμυρίσει από βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο θρεπτικά, άλλα φθηνά και άλλα ακριβά.

Στα ράφια συναντάμε βιολογικά προϊόντα, τρόφιμα light ή χωρίς λακτόζη ή χωρίς γλουτένη ή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ή χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα ή υπερτροφές και η λίστα δεν έχει τέλος...

Άραγε το να τρώει κάποιος θρεπτικά & υγιεινά είναι στα αλήθεια ένα σπορ ακριβό ;

Όσοι ασχολούμαστε με την επιστήμη της διατροφής γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα άτομα που φροντίζουν τη διατροφή τους χώνουν συνειδητά το χέρι βαθιά στην τσέπη..

Η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, φρούτων & λαχανικών εποχής, η συχνή κατανάλωση ψαριού & κρέατος, η χρήση του ελαιολάδου & ξηρών καρπών δε χωρά αμφιβολία ότι κοστίζουν ΑΚΡΙΒΑ !

Πόσο μάλλον σε περιόδους οικονομικής κρίσης !

Και ναι ! Η ισορροπημένη διατροφή, η διατροφή φάρμακο -δυστυχώς- προϋποθέτει γεμάτα πορτοφόλια !

Γεμάτο πορτοφόλι θα πρέπει να έχει και ένα άτομο με διαγνωσμένη κοιλιοκάκη, όταν κατ' ανάγκη θα πρέπει να αγοράζει προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Γεμάτο θα πρέπει να είναι και το πορτοφόλι ενός ατόμου με κακό λιπιδαιμικό προφίλ, όταν θα πρέπει να επιλέξει τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε κακά λιπαρά, προκειμένου να βελτιώσει τους βιοχημικούς του δείκτες.

Γεμάτο θα πρέπει να είναι και το πορτοφόλι ενός ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη, όταν αυτό θα καλείται να αγοράσει τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

Οι διαιτολόγοι, όταν καλούμαστε να παρέμβουμε διατροφικά, οφείλουμε να προσαρμόζουμε τις ισχύουσες διατροφικές συστάσεις στον τρόπο διαβίωσης του κάθε διαιτώμενου / ασθενή.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η οικονομική κατάσταση του ατόμου που καλούμαστε να βοηθήσουμε μας αναγκάζει να παρεκκλίνουμε σημαντικά από τις συστάσεις.

Με τί μούτρα να προτείνουμε σε ένα άτομο που βιοπορίζεται με δυσκολία να τρώει 2 φορές ψάρι / εβδομάδα, όταν τα μακαρόνια και το λευκό ψωμί έχουν γίνει καθημερινό του διαιτολόγιο ;

Πώς να συμβουλεύουμε ένα άτομο άνεργο με σακχαρώδη διαβήτη τί πρέπει να τρώει, όταν το κρουασάν του εμπορίου έχει γίνει μεσημεριανό και βραδινό μαζί ;

Και κάπου εδώ επιβεβαιώνεται η άποψη "όπου φτωχός και η μοίρα του" και στη διατροφή εκτός από την υγεία.

Οι επιστήμονες παντός είδους προσφέρουν τη γνώση τους.

Επιτυχία είναι η γνώση αυτή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την πλειοψηφία του συνόλου και όχι μέρους αυτού.

Τότε μόνο θα έχει πραγματική αξία.

Μετά τιμής

Σολωμού Ελένη

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc

Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου


Ετικέτες:


336 X 280

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

00 inkefalonia general ad 300X250