Τι να προσθέσεις στη διατροφή σου τις βροχερές μέρες για έξτρα ενέργεια

Τώρα που ο Οκτώβρης μόλις ξεκίνησε, είναι η τέλεια στιγμή να ξαναβρείς την ισορροπία σου και να ενισχύσεις την υγεία σου.
Ο Οκτώβρης μόλις ξεκίνησε και μαζί του έφερε τις πρώτες βροχές. Οι δροσερές μέρες είναι πλέον εδώ, έξω σκοτεινιάζει νωρίτερα και μαζί έρχεται και η διάθεση για περισσότερη θαλπωρή.
Όπως αλλάζει λοιπόν ο καιρός, έτσι χρειάζεται να προσαρμοστεί και η διατροφή μας, ώστε να στηρίζει το ανοσοποιητικό, να μας προσφέρει ενέργεια και να ταιριάζει με τις νέες συνήθειες της εποχής.
Οι πρώτες ψιχάλες είναι μια υπενθύμιση πως είναι καιρός να βάλουμε στο πιάτο μας τροφές που θα μας προφυλάξουν από τα κρυολογήματα, θα μας γεμίσουν βιταμίνες και θα κάνουν τα βροχερά απογεύματα λίγο πιο ζεστά και απολαυστικά.
Το φθινόπωρο είναι γεμάτο με δώρα της φύσης όπως ρόδια, μήλα, αχλάδια, κολοκύθες, μανιτάρια, κάστανα, ρόκα, σπανάκι, πράσα. Είναι η εποχή που τα καλοκαιρινά φρούτα σταδιακά αποσύρονται και τη θέση τους παίρνουν γεύσεις πιο “γήινες” και πιο θρεπτικές, σαν να θέλουν να μας ετοιμάσουν για τον χειμώνα.
Οι βροχές μπορεί να φέρνουν μελαγχολία, αλλά φέρνουν και την ευκαιρία να ξαναβρούμε την επαφή με την κουζίνα, με τις σούπες, τις ζεστές σαλάτες και τα αρωματικά ροφήματα.
Βιταμίνη C, το μυστικό όπλο των βροχερών ημερών
Μια από τις βασικές ανάγκες του οργανισμού αυτή την εποχή είναι η ενίσχυση της άμυνας του. Οι βροχερές μέρες σημαίνουν περισσότερη υγρασία, πτώση θερμοκρασίας και αυξημένο κίνδυνο για ιώσεις.
Η φύση, όμως, έχει φροντίσει για εμάς με τα εσπεριδοειδή να αρχίζουν σιγά-σιγά να ωριμάζουν και μας γεμίζουν βιταμίνη C. Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού ή μανταρινιού το πρωί μπορεί να γίνει καθημερινή συνήθεια, ενώ το λεμόνι μπορεί να δώσει μια φρεσκάδα σε κάθε φαγητό και να λειτουργήσει σαν φυσική ασπίδα κατά των κρυολογημάτων.
Μανιτάρια και κολοκύθα, η comfort food πλευρά του φθινοπώρου
Τα μανιτάρια είναι άλλη μια επιλογή που αξίζει να έχεις στο τραπέζι σου τώρα που βρέχει. Περιέχουν βιταμίνη D, που είναι τόσο σημαντική καθώς μειώνεται η ηλιοφάνεια, αλλά και φυτικές πρωτεΐνες που χορταίνουν χωρίς να βαραίνουν. Ένα πιάτο ζεστή μανιταρόσουπα σε μια μουντή μέρα είναι ίσως η πιο comfort επιλογή, ειδικά αν τη συνδυάσεις με λίγο ψωμί ολικής και μυρωδικά όπως θυμάρι ή δεντρολίβανο.
Η κολοκύθα, σύμβολο του Οκτώβρη, είναι πλούσια σε β-καροτένιο και αντιοξειδωτικά. Μπορείς να τη δοκιμάσεις σε βελουτέ σούπα, σε αλμυρή τάρτα ή ακόμη και ψητή στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και κανέλα. Εκτός από γεύση και χρώμα, προσφέρει θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τα μάτια και το δέρμα, ενώ βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Μικρές εκρήξεις ενέργειας με ρόδια και ξηρούς καρπούς
Από την διατροφή σου δεν πρέπει να λείπουν, βέβαια, και οι ξηροί καρποί. Κάστανα, καρύδια και αμύγδαλα αποτελούν τέλεια σνακ για τις απογευματινές ώρες που έξω βρέχει και εσύ θες κάτι να σε συντροφέψει με τον καφέ ή το τσάι σου. Τα κάστανα, ειδικά, είναι απόλυτα φθινοπωρινά, βραστά ή ψητά, δίνουν ενέργεια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαρίζουν μια μοναδική αίσθηση ζεστασιάς.
Τα μήλα και τα αχλάδια, που βρίσκονται τώρα στην καλύτερη εποχή τους, είναι πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Το ίδιο ισχύει και για το ρόδι, που θεωρείται υπερτροφή και είναι γεμάτο βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και με υπέροχη, δροσερή γεύση. Μπορείς να το βάλεις σε σαλάτες, σε γιαούρτι ή ακόμη και σε ροφήματα για επιπλέον τόνωση.
Πράσινα λαχανικά και αφεψήματα: οι κρυφοί σύμμαχοι
Αξίζει επίσης να θυμηθείς τα πράσα και το σπανάκι, λαχανικά που ευδοκιμούν αυτή την εποχή. Το πράσο είναι ιδανικό για πίτες, σούπες και χορτοφαγικά πιάτα, ενώ το σπανάκι δίνει σίδηρο και πολύτιμα μέταλλα. Συνδυασμένα με ελαιόλαδο και λεμόνι, φτιάχνουν ένα φαγητό που πραγματικά δυναμώνει τον οργανισμό.
Οι βροχερές μέρες φέρνουν μαζί τους και την ανάγκη για περισσότερη άνεση στο φαγητό. Οι σούπες, τα βραστά και οι ζεστές σαλάτες είναι ιδανικές γιατί όχι μόνο μας ζεσταίνουν, αλλά μας δίνουν και την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε όλα τα φθινοπωρινά προϊόντα. Μια κολοκυθόσουπα, μια σούπα με φακές και λαχανικά ή ένα πιάτο με ρεβίθια και πράσο είναι μερικά μόνο παραδείγματα φαγητών που ταιριάζουν τέλεια με τον ήχο της βροχής στο παράθυρο.
Ας μην ξεχάσουμε, τέλος, τα αφεψήματα. Το τσάι του βουνού, η τσουκνίδα, η μέντα και το χαμομήλι δεν προσφέρουν μόνο ζεστασιά αλλά και πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι αρωματικό τσάι μπορεί να λειτουργήσει σαν μικρή καθημερινή τελετουργία που χαρίζει ηρεμία και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Η βροχή μπορεί να μας αλλάζει το πρόγραμμα, να μας κρατάει περισσότερο στο σπίτι και να μας κάνει να αναζητάμε θαλπωρή. Όμως, αν την αφήσουμε να μας εμπνεύσει, μπορεί να γίνει η αφορμή για να γεμίσουμε το τραπέζι μας με γεύσεις πλούσιες, εποχιακές και θρεπτικές.
Τώρα που ο Οκτώβρης μόλις ξεκίνησε, είναι η τέλεια στιγμή να ξαναβρούμε την ισορροπία μας, να ενισχύσουμε την υγεία μας και να κάνουμε τις μέρες με βροχή πιο όμορφες, πιο γευστικές και πιο δημιουργικές.
theissue.gr