Αντιγριπικός εμβολιασμός: Στα φαρμακεία μπορούν να προσέρχονται από σήμερα οι πολίτες

Διαθέσιμα στα φαρμακεία από σήμερα Πέμπτη 2 Οκτωβρίου τα αντιγριπικά εμβόλια.
Έτοιμα είναι από σήμερα τα φαρμακεία για την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού. Αν και τα φαρμακεία είχαν τα εμβόλια στα ράφια τους εδώ και κάποιες ημέρες μέσω προπαραγγελιών, ωστόσο μικρή εμπλοκή με την τιμολόγησή τους δεν επέτρεπε μέχρι σήμερα να αρχίσει ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Υπενθυμίζεται ότι, ο αντιγριπικός εμβολιασμός αρχίζει παραδοσιακά κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.
Ωστόσο, από σήμερα, είναι όλα έτοιμα ώστε οι φαρμακοποιοί να εκτελούν συνταγές και να εμβολιάζουν για τη γρίπη τους πολίτες. Παράλληλα, αναμένεται και η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τα διαθέσιμα εμβόλια αλλά και τις πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός.
Σε ενημέρωση προς τους φαρμακοποιούς μέλη του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ανέφερε πως στο νέο δελτίο τιμών εμπίπτουν και τα νέα εμβόλια κατά της γρίπης, τα οποία λόγω διαφορετικής σύνθεσης – τριδύναμα εφέτος σε σχέση με τετραδύναμα πέρυσι λόγω αφαίρεσης ενός στελέχους που πλέον δεν ενδημεί μετά από σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – έχουν λάβει νέο κωδικό ΕΟΦ. «Η δυνατότητα συνταγογράφησης αυτών των εμβολίων καθώς και η δυνατότητα καταχώρησης της διενέργειας τους στη σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ξεκινήσει μετά την έναρξη του νέου δελτίου τιμών», ενημέρωσε ο ΠΦΣ, με την ημερομηνία αυτή να είναι η 2α Οκτωβρίου.
Να σημειωθεί ότι, η χώρα μας αναμένεται να προμηθευτεί για τη σεζόν 2025-2026 περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τέσσερις εταιρείες και έξι αντιγριπικά εμβόλια. Τα δύο εξ αυτών είναι ανοσοενισχυμένα και συστήνονται στους πολίτες άνω των 65 ετών, καθώς η δράση τους είναι ταχύτερη και αναπτύσσεται γρήγορα προστασία απέναντι στους ιούς της γρίπης, οι οποίοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με ευάλωτο ανοσοποιητικό.
healthstat.gr