Ψωμί: Προζύμι, λευκό ή ολικής άλεσης; Ποιο είναι πιο υγιεινό

pexels Marianna OLE
Πιο είναι το πιο υγιεινό ψωμί;
Το ψωμί αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής μας, αλλά η ποικιλία που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ μπορεί να μας μπερδέψει σχετικά με το ποιο είναι το πιο υγιεινό. Η επιλογή του ψωμιού που καταναλώνουμε επηρεάζει την υγεία μας περισσότερο απ’ ό,τι νομίζουμε.
Η μέθοδος Chorleywood και το βιομηχανικό ψωμί
Από τη δεκαετία του 1950, η βιομηχανία ψωμιού έχει αλλάξει ριζικά με την εφαρμογή της μεθόδου Chorleywood στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η μέθοδος επιταχύνει τη διαδικασία ζύμωσης προσθέτοντας βελτιωτικά, όπως ένζυμα, λιπαρά και χημικές ουσίες, με αποτέλεσμα το ψωμί να παρασκευάζεται γρήγορα, να είναι πιο φτηνό και να διατηρείται περισσότερο. Σήμερα, περίπου το 80% των ψωμιών στα σούπερ μάρκετ παράγονται με αυτήν τη μέθοδο.
Ωστόσο, πολλά από αυτά τα ψωμιά θεωρούνται ultra-processed foods (UPFs), δηλαδή υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, λόγω των πρόσθετων ουσιών που περιέχουν, οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας.
Προζύμι: Παράδοση και οφέλη για την υγεία
Αντίθετα, το προζύμι είναι μια πιο αργή και παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής ψωμιού. Χρησιμοποιεί φυσικούς ζυμομύκητες και βακτήρια που βοηθούν στη ζύμωση, κάνοντας το ψωμί πιο εύπεπτο και θρεπτικό. Η αργή ζύμωση μειώνει τις ζάχαρες που δυσκολεύουν την πέψη (FODMAPs), ενισχύει την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων, και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, το προζύμι τείνει να κρατά πιο πολύ το αίσθημα κορεσμού, ενώ η φυσική διαδικασία ζύμωσης ευνοεί την υγεία του εντέρου.
Ολικής άλεσης ή λευκό ψωμί;
Η βασική διαφορά μεταξύ λευκού και ολικής άλεσης ψωμιού είναι ότι το δεύτερο χρησιμοποιεί ολόκληρο το σιτάρι — το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο — διατηρώντας έτσι περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτό συμβάλλει σε καλύτερη πέψη, σταθερότερο σάκχαρο αίματος και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και κάποιων μορφών καρκίνου.
Το λευκό ψωμί, από την άλλη, έχει αφαιρεθεί το πίτουρο και το φύτρο, με αποτέλεσμα να χάνει θρεπτικά συστατικά και να προκαλεί πιο γρήγορες αυξομειώσεις στο σάκχαρο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη.
Τι να επιλέξουμε;
Αν έχετε χρόνο και διάθεση, το σπιτικό προζύμι είναι ιδανικό: νόστιμο, υγιεινό και χωρίς πρόσθετα.
Αν προτιμάτε να αγοράζετε έτοιμο ψωμί, προτιμήστε τα προϊόντα με λίγα και αναγνωρίσιμα συστατικά, ιδανικά ολικής άλεσης ή συσκευασμένο προζύμι.
Αποφύγετε όσο γίνεται τα πολύ επεξεργασμένα ψωμιά με πολλούς χημικούς και βελτιωτικά.
Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με άλλα προϊόντα ολικής άλεσης όπως καστανό ρύζι, βρώμη και όσπρια.
Η καινοτομία στη βιομηχανία ψωμιού
Ερευνητές εργάζονται πάνω σε νέες συνταγές ψωμιού που συνδυάζουν τη γεύση του λευκού ψωμιού με τα οφέλη της ολικής άλεσης, εμπλουτίζοντάς το με όσπρια και θρεπτικούς σπόρους, με στόχο να βελτιώσουν τη διατροφική αξία και να καταστήσουν το ψωμί πιο υγιεινό και γευστικό.
dnews.gr