Ο Σπύρος Κατσούρης στον Inkefalonia 103,9:«Οι επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό, θα έχουν την μορφή ντόμινο. Πρέπει να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020 09:41

Ο Σπύρος Κατσούρης στον Inkefalonia 103,9:«Οι επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό, θα έχουν την μορφή ντόμινο. Πρέπει να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι»

O τουριστικός πράκτορας και μέλος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου, Σπύρος Κατσούρης, μίλησε στην εκπομπή του Inkefalonia 103,9 «Μέρα Μεσημέρι» με τον Γιώργο Χαλαβαζή, για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Κορονοϊού στην τουριστική σεζόν της Κεφαλονιάς.

Ο κ. Κατσούρης, εκπρόσωπος του τουριστικού πρακτορείου «Katsouris Travel” στο Αργοστόλι, αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν αυτή την στιγμή τους ανθρώπους του τουρισμού, σε μία χρονιά που αναμενόταν με μεγάλες προσδοκίες, αλλά εξαιτίας της πανδημίας του Κορονοϊού το… μέλλον της φετινής τουριστικής σεζόν είναι ακόμα άγνωστο.

«Δυστυχώς η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση και η αβεβαιότητα για το αύριο, είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή όλες οι επιχειρήσεις του τουρισμού. Δυστυχώς σε αυτή την κρίσιμή περίοδο ο κάθε επιχειρηματίας καλείται ατομικά και βάσει των δικών του αναγκών να διαχειριστεί και προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα, μη γνωρίζοντας ακόμα ποια θα είναι αυτή. Οπότε όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο στάδιο. Περιμένουμε να δούμε και τις οδηγίες που θα υπάρξουν, οπότε μέχρι να τις δουμε είμαστε σε αβεβαιότητα. Η φετινή χρονιά αναμφισβήτητα θα έχει σημαντικές απώλειες. Είναι γεγονός ότι μετά από μία δυνατή εκκίνηση το πρώτο δίμηνο του 2020 και ενώ όλα πραγματικά έδειχναν ότι θα είναι μια χρονιά ρεκόρ, δυστυχώς το τελευταίο δίμηνο έχουν «παγώσει» όλες οι κρατήσεις και πλέον καλούμαστε να διαχειριστούμε τις ακυρώσεις που προκύπτουν από αυτές τις κρατήσεις, αλλά και την επαναπροσαρμογή των προγραμμάτων των Tour Operator”.

Πρωτόκολλά Λειτουργίας

“Όλοι οι Tour Operator έχουν δώσει κάποιες ημερομηνίες επανεκκίνησης των προγραμμάτων τους, ωστόσο στις χώρες όπως την Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία, που αποτελούν τον κύριο όγκο των τουριστών που επισκέπτονται την Κεφαλονιά και έχουν πληγεί βάναυσα από την πανδημία του Κορονοϊού, ακόμα είναι άγνωστο πως θα εξελιχθούν αυτές οι αγορές, αν δεν υπάρξει και κάποια ευρωπαϊκή οδηγία για την άρση των μέτρων και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να ταξιδέψουν. Επίσης πρέπει να ανακοινωθούν και τα πρωτόκολλά λειτουργίας των μεταφορών και τουριστικών επιχειρήσεων. Χθες είχαμε ενημέρωση πως το ταξί θα πρέπει να παίρνει ένα άτομο για μεταφορά και μόνο αν είναι οικογένεια περισσότερα άτομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα όσον αφορά το κόστος λειτουργίας από την στιγμή που θα κληθεί να εφαρμόσει ένα αυστηρό πρωτόκολλο. Πρέπει να υπάρχει και μία σαφής ημερομηνία και για τα Ξενοδοχεία. Το πιο σημαντικό θα είναι η κοινή ευρωπαϊκή οδηγία που θα υπάρξει και τα πρωτόκολλα μεταφορών και λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων».  

Low cost αεροπορικές εταιρίες

«Όσον αφορά τις Low Cost αεροπορικές εταιρίες, είναι έτοιμες να πετάξουν και περιμένουν τις κυβερνητικές οδηγίες για κάθε χώρα, για να ξεκινήσουν. Και πιέζουν να ξεκινήσουν να πετούν γιατί δεν τις συμφέρει να έχουν καθηλωμένους τους στόλους τους».

Ακυρώσεις

«Ακυρώσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή πολλές. Ο Κόσμος περιμένει και δεν υπάρχει τόσος μεγάλος αριθμός ακυρώσεων. Ακυρώσεις υπάρχουν γι’ αυτούς τους μήνες που διανύουμε που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να ταξιδέψουν...»

Επιπτώσεις

«Οι επιπτώσεις θα είναι ένα ντόμινο. Πρώτα θα είναι στις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις, όπως τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κλπ. Όμως οι επιπτώσεις θα φανούν τον χειμώνα. Αν δεν δουλέψουν αυτές οι επιχειρήσεις, που απασχολούν και τόσο κόσμο, θα τα δούμε μπροστά μας τα προβλήματα τον χειμώνα. Εδώ πρέπει η Κυβέρνηση και να πάρει γενναία μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Όλο αυτό έτσι όπως σκεφτόμαστε τον τουρισμό, δυστυχώς θα αλλάξει και για να πούμε ότι επανερχόμαστε σε κάποια κανονικότητα θα πρέπει να βρεθεί το εμβόλιο».

To θετικό σενάριο

«Υπάρχει βέβαια και ένα θετικό σενάριο το γεγονός ότι αυτή την στιγμή η Ελλάδα και η Κεφαλονιά θεωρείται ασφαλής προορισμός, έχει ένα ισχυρό Brand Name και αυτό θα το κεφαλαιοποιήσουμε τουριστικά όταν θα έρθει η ώρα. Αν δεν γίνει κάτι τραγικά αρνητικό του χρόνου, όλο αυτό θα γυρίσει υπέρ μας την επόμενη τουριστική σεζόν».

Εσωτερικός τουρισμός

«Ο εσωτερικός τουρισμός θα είναι μια τονωτική ένεση για της τουριστικές επιχειρήσεις και όντως στην τουριστική επιτροπή συζητήσαμε το πως θα γίνει να διαφημιστεί, ώστε να προσελκύσει τους Έλληνες. Πρέπει συνεχώς να αναδεικνύουμε και να διαφημίζουμε τον προορισμό μας».

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του Σπύρου Κατσούρη

 




00 inkefalonia general ad 300X250