Κατσούρης στον COSMOS 96,5: “Σε τροχιά ανόδου η Κεφαλονιά – Κομβική χρονιά το 2023”

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2023 18:17

Κατσούρης στον COSMOS 96,5: “Σε τροχιά ανόδου η Κεφαλονιά – Κομβική χρονιά το 2023”

O τουριστικός πράκτορας και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής Αργοστολίου, Σπύρος Κατσούρης φιλοξενήθηκε στον COSMOS 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και έκανε μια αποτίμηση της τουριστικής σεζόν του 2022 αλλά και προβλέψεις για τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί ο τουρισμός το 2023.

 

«Τα μηνύματα που έχουμε έως τώρα για την επόμενη τουριστική σεζόν είναι θετικά. Βέβαια δεν παραβλέπουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Θεωρώ ότι η χρονιά του 2023 θα είναι εφάμιλλη του 2022 ίσως και καλύτερη εάν δεν υπάρξουν απροσδόκητες καταστάσεις.

Λειτουργεία αεροδρομίων

Αυτό που συζητούσαμε και στις εκθέσεις στις οποίες βρεθήκαμε είναι ότι πολλά πράγματα έχουν διορθωθεί. Θεωρώ ότι έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας  να λύσουμε και άλλα θέματα που υπήρχαν και από τα αεροδρόμια και από τις αεροπορικές εταιρείες όπως έλλειψη προσωπικού.

Όλα όσα συμβαίνουν σε αεροδρόμια του εξωτερικού επηρεάζουν και της Κεφαλονιάς, γιατί όλα είναι μια αλυσίδα. Δεν μπορεί  κανένας να πει ότι η ευθύνη βαραίνει το δικό μας αεροδρόμιο, γιατί όταν υπήρχαν καθυστερήσεις από τα αεροδρόμια της Αγγλίας και με ότι αυτό συνεπάγεται (ακυρώσεις – έλλειψη πιλότων – απώλεια αποσκευών) κατανοούσαν ότι δεν ήταν ευθύνη του δικού μας αεροδρομίου.

Πρόγραμμα πτήσεων

Το πρόγραμμα όπως είναι διαμορφωμένο τώρα, είναι ίδιο με το 2022 και θα υπάρξουν και κάποιες προσθήκες. Τις επόμενες μέρες ενδεχομένως να έχουμε ανακοινώσεις από νέες αγορές προς το νησί, θα συνεχιστούν οι αγορές που ξεκίνησαν πέρυσι (χώρες της Βαλτικής και Ρουμανία) και η Γαλλία. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε νέες προσθήκες.  

Κρουαζιερόπλοια

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 102 αφίξεις, αλλά προσωπική μου άποψη είναι ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε κι άλλες αφίξεις. Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την κρουαζιέρα είναι πολλοί, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση στην Τουρκία…Πάντως οι εταιρείες κρουαζιέρας επιλέγουν την Ελλάδα ως σημείο εκκίνησης (homeporting). Επειδή λοιπόν επενδύουν στην Ελλάδα, πιστεύω ότι το προσεχές διάστημα θα έχουμε περισσότερες αφίξεις στο πρόγραμμα της Κεφαλονιάς.

Τα προβλήματα που γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουν οι τουρίστες όταν επισκέπτονται κάποια σημεία τα γνωρίζουμε. Αυτό όμως που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι και από πλευρά τουριστών μέσω κρουαζιέρας είτε μέσω των αεροπορικών συνδέσεων, η Κεφαλονιά είναι σε μια τροχιά ανόδου, μετά και από την περίοδο του κορωνοϊού. Το ζητούμενο είναι λοιπόν, όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στον τουρισμό να βρούμε λύσεις για να διορθωθούν οι υποδομές και να κάνουμε σωστή διαχείριση του προϊόντος που έχουμε, για να συνεχιστεί η πορεία ανάπτυξης.

Δε γίνεται το 2022 να πούμε ότι το νησί πήγε καλά και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στον αυτόματο. Πρέπει αυτό το καλό που είχαμε το 2022 να το κρατήσουμε. Το 2023 θα είναι μια κομβική χρονιά και αυτό γιατί θα δούμε αν ο κόσμος του 2022 επέλεξε να κάνει διακοπές λόγω των 2 ετών εγκλεισμού ή αν όντως μπήκαμε σε μια ροή. Η εκτίμησή μου είναι ότι μπήκαμε σε μια ροή και τώρα είναι η ώρα να διορθώσουμε, ότι μπορούμε.

Ξενοδοχειακές μονάδες

Γίνονται κάποιες προσπάθειες για νέες ξενοδοχειακές μονάδες και αυτό είναι πολύ καλό γιατί θα αυξηθούν οι κλίνες. Αυτό σε συνδυασμό με την τροχιά ανόδου που είπαμε νωρίτερα, θα οδηγήσει και άλλους στο να επενδύσουν στον τουρισμό με ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι καλό που γίνεται με σταδιακή ανάπτυξη.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ