Ο Πάνος Βαρδάκος μετά από δυο χρόνια και πάλι στις επάλξεις με την παράσταση "ΑΥΓΑ ΜΑΥΡΑ"

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:56

Ο Πάνος Βαρδάκος μετά από δυο χρόνια και πάλι στις επάλξεις με την παράσταση "ΑΥΓΑ ΜΑΥΡΑ"

O σκηνοθέτης και δάσκαλος θεάτρου Πάνος Βαρδάκος φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5, με αφορμή το νέο του θεατρικό έργο που θα παρουσιαστεί μετά από πολύ καιρό.

«Μετά από 2 χρόνια επιτέλους ξαναβρισκόμαστε 26- 27 Αυγούστου στις 9:30 το βράδυ στον Αύλειο χώρο του Ξενία,  με το έργο του Διονύση Χαριτόπουλου  “Αυγά Μαύρα”. Η ιστορία είναι μια πραγματική αφήγηση. Ο Διονύσης Χαριτόπουλος είναι ίσως ένας από τους καλύτερους διηγηματογράφους της Ελλάδας, όλοι τον γνωρίζαμε παλιότερα, από ένα δίτομο βιβλίο που είχε βγάλει για τον Άρη Βελουχιώτη και πολλά άλλα διηγήματα. Μάλιστα για το συγκεκριμένο έργο, αρκετοί κριτικοί έχουν γράψει τα καλύτερα, καθώς είναι ίσως το πιο σημαντικό αντιπολεμικό έργο. ».

Πλοκή

«Η ιστορία είναι αληθινή. Του την αφηγήθηκε μια γυναίκα στην Ρούμελη, την οποία κατέγραψε και την έκανε θεατρικό έργο. Αναφέρεται στη ζωή δύο αδερφών, του Σπύρου και της Μαρίας που μεγάλωσαν μέσα στον εμφύλιο και πως με τα χρόνια προσπαθούν μεταξύ τους να βρουν εκείνους τους κώδικες για να σβήσουν το παρελθόν και να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Όπως λέει και ο ίδιος ο Χαριτόπουλος, στην ελληνική ιστορία δεν έχουμε καταφέρει να καταγράψουμε εκείνες τις εποχές, γιατί οι αναφορές για εκείνα τα χρόνια εξαρτάται από ποιον είναι γραμμένες και από ποιον έχουν αφηγηθεί. Ο Χαριτόπουλος προσπάθησε  να δείξει την ανθρώπινη διάσταση αυτής της μεγάλης συμφοράς που συνέβη στην Ελλάδα».

Διασκέδαση ή Ψυχαγωγία

«Θα ήθελα να πω ότι η θεματολογία των έργων δεν έχει να κάνει με τον καιρό. Επίσης δε πιστεύω στην διασκέδαση, αλλά στην ψυχαγωγία. Η διασκέδαση σκοτώνει την ψυχαγωγία, σκοτώνει δηλαδή την βασική αιτία για την οποία δημιουργήθηκαν οι τέχνες. Έχω στείλει και γραπτώς στο Εθνικό Θέατρο ότι δεν είναι δυνατόν η Αρχαία Τραγωδία και Κωμωδία να παίζεται μόνο Καλοκαίρι. Δεν πιστεύω αυτό που λένε κάποιοι, ότι είμαστε σε δύσκολους καιρούς και δεν μπορούμε να προβληματιζόμαστε άλλο. Αντιθέτως, επειδή είμαστε σε δύσκολους καιρούς πρέπει να προβληματιζόμαστε και να βρίσκουμε λύσεις για τα προβλήματα μας. Αυτό το έργο ανήκει σε μια σειρά έργων που ήδη είχαμε προγραμματίσει για μια εβδομάδα  πριν την καραντίνα. Αυτά τα έργα που είχαμε προγραμματίσει, τα είχαμε ετοιμάσει για να παίξει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος, μιας και ο δάσκαλος συμπλήρωσε 45 χρόνια στο θέατρο».

«Στο έργο παίζουν 2 άτομα. Είναι ένας ζωντανός διάλογος, έχει και κάποια κωμικά στοιχεία. Πρέπει όλοι να το παρακολουθήσουν καθώς τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται. Αν μπορούσα με κάποιο τρόπο να βάλω όλους τους νέους να παρακολουθήσουν το έργο θα το έκανα. Μάλιστα δεν θα παίξουμε πάνω στην σκηνή, αλλά κάτω για να είμαστε και πιο κοντά στον κόσμο. Να τονίσω ότι σαν Πάνος Βαρδάκος και σαν Θεατρικό Εργαστήρι αφιερώνουμε το Θεατρικό στην μνήμη του Αγγελοδιονύση Δεμπόνου και της Αλίκης Ντε Ροζάριο.  Οι δύο πρωταγωνιστές είναι ο Τάσος Μπεκατώρος και η Πόπη Βιτσεντζάτου. Σκηνικά και επιμέλεια είναι δικά μου και την τεχνική προσαρμογή και επίβλεψη έχει ο Τάσος Αναστασιάδης».