Παναγιώτης Τζαννετάτος: "Έμπνευση είναι η οπτική του ποιητή στον κόσμο"

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 12:20

Παναγιώτης Τζαννετάτος: "Έμπνευση είναι η οπτική του ποιητή στον κόσμο"

 

 Λαμβάνοντας υπόψη το νεαρό της ηλικίας του, τις ήδη τρεις εκδοθείσες ποιητικές του συλλογές, τα δημοσιευμένα άρθρα του σε έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες, αλλά και τη μετάφραση των ποιημάτων του σε τέσσερις μέχρι τώρα ξένες γλώσσες, δεν έχουμε παρά να σταθούμε στο συγγραφικό έργο του ποιητή Παναγιώτη Τζαννετάτου και να το γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου

Βιογραφικό: Ο Παναγιώτης Τζαννετάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Έχει σπουδάσει Τουριστικές Επιχειρήσεις και Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Δεκέμβριο του 2011 παρουσίασε σε ιδιωτική έκδοση τα πρώτα του ποιήματα με τίτλο «Ποιήματα». Ακολούθησαν το 2015 η ποιητική συλλογή «Η εποχή των ανθρώπων» από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης» και το 2018 οι «Μικροί εσπερινοί» από τις εκδόσεις «Οδός Πανός» . Άρθρα του, καθώς και ποιήματά του φιλοξενούνται σε έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες. Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί σε αγγλικά, ισπανικά, ινδικά και γαλλικά.

Πώς προέκυψε η ποίηση στη ζωή σας; Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε μ’ αυτήν;

Με την ποίηση συναντηθήκαμε κάπου στην εφηβεία. Ήταν μια καρμική συνάντηση. Έτσι ξαφνικά. Ήταν σαν να έπρεπε να συναντηθούμε και να δημιουργηθεί αυτή η σχέση.

Θυμάστε το πρώτο σας ποίημα;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Θυμάμαι, όμως, πως το είχα γράψει μέσα στην τάξη, εν ώρα κάποιου μαθήματος, που προφανώς θα μου ήταν αδιάφορο, τότε. Ωστόσο έχω κρατήσει κάποια πρώτα σχέδια ποιημάτων εκείνης της εποχής.

Ποια ήταν η αρχική σας αντίδρασή όταν κρατήσατε στα χέρια σας το πρώτο σας βιβλίο;

Ένιωθα, θυμάμαι, αγωνία μέχρι να το πάρω στα χέρια μου και να δω τα ποιήματα μου τυπωμένα και, ίσως, και χαρά. Τώρα, σε κάθε βιβλίο αισθάνομαι φόβο και ευθύνη. Ξέρετε, η ποίηση είναι σαν το μαργαριτάρι. Το μαργαριτάρι γι’ αυτόν που το βλέπει και το αποκτά είναι πολύτιμο, όμως για το όστρακο (ποιητής) είναι αρρώστια.

Ποιο υπήρξε το κίνητρο για να γράψετε τα «Ποιήματα»;

Ήταν μια επιπόλαιη έκδοση κάποιων πρώτων ποιημάτων μου. Μια ανάγκη να μοιραστώ κάποιες σκέψεις, ίσως.

Επιλέξατε αυτοέκδοση για το ξεκίνημά σας. Γιατί;

Όπως σας είπα ήταν μια επιπόλαιη κίνηση εκ μέρους μου σε έναν χώρο που μέχρι τότε μου ήταν άγνωστος. Απλά βρήκα ένα τυπογραφείο και έβγαλα ορισμένα αντίτυπα.

Πείτε μας λίγα λόγια για τις επόμενες δύο ποιητικές σας συλλογές.

Θεωρώ πως το ξεκίνημά μου στο χώρο ξεκίνησε το 2015 με την ουσιαστικά πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά μου σε έναν μεγάλο εκδοτικό οίκο, όπως ο Γαβριηλίδης. Έτσι, το 2015 εκδόθηκε η ποιητική συλλογή μου με τίτλο «Η Εποχή των ανθρώπων». Έπειτα η τύχη με έφερε κοντά σε έναν ακόμα σημαντικό εκδοτικό οίκο και στην γνωριμία μου με τον κ. Γιώργο Χρονά, αυτόν τον σπουδαίο ποιητή, εκδότη και άνθρωπο. Αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης και γνωριμίας ήταν το 2018 να κυκλοφορήσει η επόμενη ποιητική συλλογή μου από τις ιστορικές εκδόσεις «Οδός Πανός».

Αντλείτε από κάπου έμπνευση για να γράψετε ένα ποίημα;

Όχι, δεν εμπνέομαι από κάπου συγκεκριμένα. Γράφω πολύ και διαβάζω πολύ, κυρίως ποίηση. Έπειτα έρχεται και με βρίσκει η ποίηση, όποτε αυτή νομίζει πως έχει κάτι να μου πει. Αυτό που αποκαλούμε «έμπνευση» είναι ένα σύνολο πραγμάτων. Είναι η οπτική του ποιητή στον κόσμο.

Έχετε ιδιαίτερη αδυναμία σε κάποιο από τα βιβλία σας;

Θα έλεγα πως όχι. Αδυναμία έχω πάντα στο επόμενο βιβλίο μου, η οποία μου φεύγει όταν το βιβλίο αυτό εκδοθεί κι εγώ προχωράω στο επόμενο. Αν η ποίηση το θελήσει φυσικά.

Ποιήματά σας έχουν μεταφραστεί και σε αρκετές ξένες γλώσσες. Θεωρείτε πως είναι εύκολο στις μέρες μας η προώθηση του έργου ενός έλληνα λογοτέχνη στο εξωτερικό;

Τίποτα δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται συνεχής αγώνας, αν θες να επικοινωνήσεις την ποίησή σου, που δεν είναι τίποτε άλλο από την αντίληψή σου σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ποιητής και από ποιον θεωρείτε ότι δέχεστε επιρροές;

IMG 20191221 180154 250

Τα τελευταία χρόνια θα έλεγα πως αγαπημένος μου ποιητής είναι ο Γιώργος Σεφέρης. Η ποίηση του έχει ένα φως Ελληνικό, που δεν σου το χαρίζει όπως ο Ελύτης. Στον Σεφέρη πρέπει εσύ να ανακαλύψεις το φως.

Παρακολουθούμε στο κανάλι σας στο youtube απαγγελίες των ποιημάτων σας από έλληνες ηθοποιούς. Μεγάλη τιμή για έναν ποιητή. Πώς προέκυψε αυτό;

Είναι δημιουργία του περιορισμού που δεχτήκαμε. Είχα φτιάξει αυτό το κανάλι πάνω από δύο χρόνια, αλλά δεν το είχα αξιοποιήσει ποτέ. Ωστόσο, παρακολουθούσα παρόμοιες αναρτήσεις ομοτέχνων μου κι έτσι πήρα την απόφαση να το αξιοποιήσω. Η τεχνολογία είναι σπουδαίο εργαλείο, αν την χρησιμοποιήσεις σωστά. Με αυτό τον τρόπο φέρνεις την ποίηση ένα βήμα πιο κοντά στον ανυποψίαστο λογοτεχνικά άνθρωπο, στο μελλοντικό αναγνώστη μέσω της εικόνας.

Ποιο από τα βιβλία σας θα προτείνατε οπωσδήποτε να διαβάσουν οι αναγνώστες;

Αυτό είναι στην κρίση του ίδιου του αναγνώστη.

Τα προβλήματα της καθημερινότητας σας επηρεάζουν ως δημιουργό;

Με επηρεάζουν πρώτα από όλα ως άνθρωπο που ζει, εργάζεται για τις καθημερινές ανάγκες του και βρίσκεται μέσα στον κόσμο. Η δημιουργία έρχεται σαν απόσταγμα αυτής της καθημερινότητας.

Πιστεύετε ότι καταφέρατε στο μέχρι τώρα δημοσιευμένο έργο σας να παρουσιάσετε στο αναγνωστικό κοινό τον ψυχικό κόσμο του Παναγιώτη Τζαννετάτου;

Δεν ξέρω αν ενδιαφέρει τον αναγνώστη ο ψυχικός κόσμος μου. Είμαι ρομαντικός και πιστεύω σε κάποιον ρομαντισμό στην ποίηση, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Εξ άλλου δεν χωράει πολύς ρομαντισμός στην εποχή αυτή. Πάντως σίγουρα έχω κρατήσει ακόμα ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτόν, δικό μου, κι ας ακούγεται εγωιστικό.

1ΔΣς

Ας κλείσουμε τη συνέντευξη με ένα ποίημα από την τελευταία σας ποιητική συλλογή «Μικροί εσπερινοί» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Οδός Πανός».

Όλα εκείνα τα χρόνια που πέρασαν άφησαν πίσω τους τιμής ένεκεν τη μνήμη άφησαν πίσω τους όλες εκείνες τις στιγμές που θύμιζαν κάτι από ζωή.

Τώρα μεγάλωσα πολύ για να πω πως ξέχασα. Τώρα μεγάλωσα πολύ για να μετρήσω πόσα ευάλωτα θέλω μου εκτελέστηκαν ηρωικά στα σκοπευτήρια του πρέπει.

Τώρα μεγάλωσα πολύ για να ζω με την μνήμη στο ίδιο σπίτι.