Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μουσικές Καταγραφές ΙΙΙ», των Λαμπρογιάννη Πεφάνη και Στέφανου Φευγαλά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 13:58

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μουσικές Καταγραφές ΙΙΙ», των Λαμπρογιάννη Πεφάνη και Στέφανου Φευγαλά

Έκδοση του βιβλίου Μουσικές Καταγραφές ΙΙΙ - 216 οργανικοί σκοποί από Μικρά Ασία, Πόντο, Καππαδοκία, Αζοφική και Κάτω Ιταλία των Λαμπρογιάννη Πεφάνη και Στέφανου Φευγαλά.

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας το βιβλίο Μουσικές Καταγραφές ΙΙΙ – 216 οργανικοί σκοποί από Μικρά Ασία, Πόντο, Καππαδοκία, Αζοφική και Κάτω Ιταλία. Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι μουσικολόγοι Λαμπρογιάννης Πεφάνης και Στέφανος Φευγαλάς, ενώ τον πρόλογο γράφει ο δεξιοτέχνης μουσικός και συγγραφέας Δημήτρης Β. Κοφτερός. Στις 352 σελίδες της έκδοσης περιλαμβάνονται 216 οργανικοί σκοποί σε μουσική σημειογραφία από τη Μικρά Ασία, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα παράλια της Προποντίδας, τις ευρύτερες περιοχές του Πόντου, της Καππαδοκίας, του Ικονίου, της Αζοφικής Θάλασσας και της Κάτω Ιταλίας. Τα ηχητικά τεκμήρια που αξιοποιήθηκαν ως πηγές αντιστοιχούν σε παλιές ηχογραφήσεις, τόσο αρχειακές όσο και δισκογραφημένες. Συνεπώς, κατά την αποτύπωση σε μουσική σημειογραφία καταγράφεται γενικά το μουσικό ύφος των παλαιότερων γενεών, αλλά και ειδικά το προσωπικό ύφος κάθε οργανοπαίχτη.

Οι καταγραφές αφορούν συγκεκριμένες ηχογραφήσεις 86 οργανοπαιχτών. Τα όργανα που καταγράφηκαν είναι: βιολί, κλαρίνο, λύρα, σαντούρι, κανονάκι, κύμβαλο, αρμόνικα, τουλούμ, ζουρνάς, οργανέτο, fischiotti και zampognia. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά), περιλαμβάνει επεξηγηματικό σημείωμα και πηγές, ενώ αποτελεί τη συνέχεια των δύο προηγούμενων τόμων (Μουσικές Καταγραφές Ι – 184 οργανικοί σκοποί από Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο, 2014 και Μουσικές Καταγραφές ΙΙ – 200 οργανικοί σκοποί από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, 2016). Οι δύο τόμοι αξιοποιούνται ήδη ως πανεπιστημιακά συγγράμματα σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σε μουσικά σχολειά, ωδεία και μουσικές σχολές. Το υλικό της νέας έκδοσης μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης διάφορων μουσικών παραμέτρων (τροπικότητα, ρυθμική διάρθρωση, μορφή, ύφος, κ.λπ.), αλλά και να αξιοποιηθεί στη διδασκαλία των μουσικών οργάνων.

Photo

Σύντομα βιογραφικά

Ο Λαμπρογιάννης Πεφάνης είναι διδάκτωρ μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Τ.Μ.Σ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και απόφοιτος του ίδιου Τμήματος. Είναι κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τ.Μ.Σ. - Ε.Μ.Μ.Ε του Ε.Κ.Π.Α., Διπλώματος Σύνθεσης και των Πτυχίων Βιολιού και Βυζαντινής Μουσικής. Έχει διδάξει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, είναι συγγραφέας επτά επιστημονικών βιβλίων, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Ο Στέφανος Φευγαλάς είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Ε.Κ.Π.Α.), με σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (Ε.Α.Π.) και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορική Έρευνα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και στη Δημόσια Ιστορία (Ε.Α.Π.). Είναι κάτοχος Διπλώματος Σύνθεσης, Πτυχίου Πιάνου και Πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός μουσικής, ενώ μέρος των μελετών του έχει δημοσιευτεί σε τέσσερα βιβλία και έχει παρουσιαστεί σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Συμπληρωματικά στοιχεία: ISMN 979-0-69151-782-6, σελίδες: 352, μέγεθος: 210x297 mm

Περισσότερες πληροφορίες, το εξώφυλλο, περιεχόμενα, αποσπάσματα από τον πρόλογο, κλπ.,  περιέχονται στον σύνδεσμο:

http://mousikeskatagrafes.blogspot.com/2020/02/mousikeskatagrafes3.html

Πλήρη βιογραφικά των συγγραφέων είναι προσβάσιμα στον σύνδεσμο:

http://mousikeskatagrafes.blogspot.gr/p/blog-page_3.html

Η κεντρική διάθεση του βιβλίου γίνεται από τον εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκας (Πανεπιστημίου 39 - 105 64, Αθήνα, τηλ. 210 32.21.786) καθώς και στο ηλεκτρονικό κατάστημα:

https://www.panasmusic.gr/catalog/product_info.php?cPath=406_40_143_1430&products_id=28185