Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του Κέντρου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας «Κωνσταντίνος Παρθένης»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012 14:28

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του Κέντρου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας «Κωνσταντίνος Παρθένης»

Με πλήθος κόσμου να δίνει το παρών, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το βράδυ τα εγκαίνια του Κέντρου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Εκπαίδευσης «Κωνσταντίνος Παρθένης», που δημιούργησε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Κείμενο: Γιώργος ΧαλαβαζήςΦωτογραφίες – βίντεο: Γιώργος Χαλαβαζής – Ευτυχία Χαρτουλιάρη


Το Κέντρο αυτό φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην περιοχή, την ανάδειξη και τη διάχυση των αξιών του Επτανησιακού Πολιτισμού, ιδιαίτερα στο πεδίο των εικαστικών τεχνών και της Ιστορίας της Τέχνης, με αφορμή την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που προκύπτει από το έργο του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη, ο οποίος έζησε και ζωγράφισε αρκετούς πίνακες στην Πεσσάδα.
Παράλληλα, με την ανάδειξη της οικίας Βαλσαμάκη, όπου έζησε ο Κωνσταντίνος Παρθένης, και την ανακαίνιση του κοινοτικού καταστήματος, η Πεσσάδα, και γενικότερα η Λειβαθώ, αποκτά ένα πολιτιστικό κέντρο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους φορείς της Κεφαλονιάς για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν η βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής και ο Δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης.


Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο πρώην κεφαλλονίτης υπουργός κ. Γεράσιμος Αρσένης, με την σύζυγό του κα Λούκα Κατσέλη, ο πρώην υφυπουργός κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Κεκάτος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Νίκος Ανουσάκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μάρκος Κοτσιλίνης, ο επικεφαλής του συνδυασμού Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο τέως νομάρχης κ. Διονύσης Λευκαδίτης, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ηλίας Μπεριάτος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Διονύσης Αραβαντινός, ο υποδιοικητής της Ναυτικής Σχολής, οι Αρχιμανδρίτες κ.κ. Σπυρίδωνας Πετεινάτος και Μάρκος Αποστολάτος, αλλά και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στο νησί μας.


Εν συνεχεία, οι ομιλητές της εκδήλωσης αναφέρθηκα ν στο έργο του Κων/νου Παρθένη. Πρώτη μίλησε η κα Δώρα Μαρκάτου, Ιστορικός Τέχνης, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εν συνεχεία το λόγο πήρε η κα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου και αναφέρθηκε στις μεταμορφώσεις του Κωνσταντίνου Παρθένη».


Η κα Ζίνα Καλούδη, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου αναφέρθηκε στη «Φύση, Τέχνη και Άνθρωπος στη ζωγραφική του Κωνσταντίνου Παρθένη».
Η κα Αφροδίτη Κούρια, Δρ. Ιστορίας Τέχνης, ερευνήτρια, συγγραφέας μίλησε για την «τέχνη στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα και στην εποχή του Κωνσταντίνου Παρθένη», ενώ ο κ. Κάρλο Τομαζιάν, Αρχιτέκτονας, αναφέρθηκε στην «αποτύπωση των ερειπίων και ψηφιακή αναπαράσταση της οικίας Ν. Βαλσαμάκη στην Πεσσάδα», παρουσιάζοντας και ένα πολύ όμορφο σχετικό βίντεο.
Την όμορφη εκδήλωση έκλεισε υποδειγματικά με τη Χορωδία Λειβαθούς.


Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

https://www.youtube.com/watch?v=_fvp9s5d3Z4
https://www.youtube.com/watch?v=5_QUezxyBzM

{phocagallery view=category|categoryid=167|limitstart=0|limitcount=0}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250