Απόψε τα εγκαίνια του Κέντρου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Εκπαίδευσης Κ.Παρθένης

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012 09:46

Απόψε τα εγκαίνια του Κέντρου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Εκπαίδευσης Κ.Παρθένης

Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε ότι τα εγκαίνια του Κέντρου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Εκπαίδευσης «Κωνσταντίνος Παρθένης», που δημιούργησε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος, θα γίνουν την Κυριακή 19 Αυγούστου 2012, στις 20:30, στην Πεσσάδα Κεφαλονιάς. Τα εγκαίνια του Κέντρου πλαισιώνονται από αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Παρθένη και το έργο του, το πρόγραμμα του οποίου ακολουθεί.

Το Κέντρο αυτό φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην περιοχή, την ανάδειξη και τη διάχυση των αξιών του Επτανησιακού Πολιτισμού, ιδιαίτερα στο πεδίο των εικαστικών τεχνών και της Ιστορίας της Τέχνης, με αφορμή την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που προκύπτει από το έργο του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη, ο οποίος έζησε και ζωγράφισε αρκετούς πίνακες στην Πεσσάδα.

Η προσπάθειά μας αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού κέντρου, το οποίο θα λειτουργήσει ως κέντρο αναφοράς για τον Κωνσταντίνο Παρθένη, με τη συγκέντρωση τεκμηρίων για τη ζωή και το έργο του. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία, ενισχύοντας και προβάλλοντας τη σημασία του Κέντρου για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, το Κέντρο μπορεί να εξελιχθεί σε διαρκές εργαστήριο κατάρτισης για φοιτητές Α.Ε.Ι. (με αναφορές σε καλλιτεχνικά μαθήματα και την Ιστορία της Τέχνης), αποτελώντας ένα πόλο καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας πανελλήνιας εμβέλειας.

Με την ανάδειξη της οικίας Βαλσαμάκη, όπου έζησε ο Κωνσταντίνος Παρθένης, και την ανακαίνιση του κοινοτικού καταστήματος, η Πεσσάδα, και γενικότερα η Λειβαθώ, αποκτά ένα πολιτιστικό κέντρο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους φορείς της Κεφαλονιάς για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ναπολέων Μαραβέγιας

Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

26710 25820, 26710 25922

Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Παρθένη

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Πρόγραμμα

20.30 Έναρξη ημερίδας. Καλωσόρισμα από τον Ναπολέοντα Μαραβέγια, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

20.35 Χαιρετισμοί Επισήμων

21.00 Δώρα Μαρκάτου, Ιστορικός Τέχνης, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Κέντρο Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Παρθένης: Πραγματικότητα και Προοπτικές»

21.15 Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου: «Οι μεταμορφώσεις του Κωνσταντίνου Παρθένη»

21.35 Ζίνα Καλούδη, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου: «Φύση, Τέχνη και Άνθρωπος στη ζωγραφική του Κωνσταντίνου Παρθένη»

21.55 Αφροδίτη Κούρια, Δρ. Ιστορίας Τέχνης, ερευνήτρια, συγγραφέας: «Η Τέχνη στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα και στην εποχή του Κωνσταντίνου Παρθένη»

22.15 Κάρλο Τομαζιάν, Αρχιτέκτων: «Αποτύπωση των ερειπίων και ψηφιακή αναπαράσταση της οικίας Ν. Βαλσαμάκη στην Πεσσάδα»

22.20 Χορωδία Λειβαθούς

22.30 Λήξη Ημερίδας