Παρουσιάστηκε στην Κοργιαλένειο το βιβλίο του Γιώργου Αλεξάτου «Το τραγούδι των ηττημένων»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 11:58

Παρουσιάστηκε στην Κοργιαλένειο το βιβλίο του Γιώργου Αλεξάτου «Το τραγούδι των ηττημένων»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές η παρουσίαση του βιβλίου «Το Τραγούδι των Ηττημένων- Κοινωνικές Αντιθέσεις και Λαϊκό Τραγούδι στη Μεταπολεμική Ελλάδα» των εκδόσεων Κουκκίδα στη Κοργαλένειο Βιβλιοθήκη. 

Την εκδήλωση διοργάνωσε και συντόνισε ο Γεράσιμος Γαβριελάτος με κύριο προσκεκλημένο τον Κεφαλλονίτη συγγραφέα Γιώργο Αλεξάτο και τον Μάκη Δημητράτο. 

Ειδικότερα, ο Μάκης Δημητράτος μετά από σύντομη αναδρομή στον κοινωνικό χαρακτήρα της τέχνης, αναφέρθηκε στο τραγούδι ως μέσο έκφρασης, κωδικοποίησης και επικοινωνίας, το οποίο δεν θα μπορούσε ως εκ τούτου να μην εμπεριέχει πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, δίνοντας έτσι το έναυσμα στην κύρια ομιλία του συγγραφέα. 

Ο συγγραφέας παρουσίασε για πρώτη φορά κάποιο από το συγγραφικό του έργο στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κεφαλονιά. 

Αναφέρθηκε στις αιτίες και τις αφορμές που τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου του και συγκεκριμένα στην παρατήρηση της πορείας του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού μετά το τέλος του εμφυλίου και την στρατιωτική ήττα της αριστεράς. Πως τα συμπεράσματα που αντλούνται από την μελέτη αυτή είναι διαχρονικά, καθώς όπως τότε έτσι και μετά τα παγκόσμια γεγονότα του 1989 αλλά και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, γίνεται αντιληπτό ότι όσο θα υπάρχουν κοινωνικές αντιθέσεις η πάλη των τάξεων θα είναι παρούσα και οι διαπιστώσεις για τέλος της ιστορίας και των ιδεολογιών θα είναι πάντοτε ευχολόγια όσων θα βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τις διεκδικήσεις και τις αγωνίες του Λαού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του συγγραφέα στην επιρροή που άσκησε η κεφαλλονίτικη καντάδα στο έργο του Τσιτσάνη και ως εκ τούτου στην πορεία του ρεμπέτικου. 

Ο Κεφαλλονίτης συγγραφέας επιφυλάχθηκε για επόμενη ανάλογη εκδήλωση μετά από πρόσκληση του διοργανωτή.