Ο Ρωσσέτος Λούζης στον COSMOS 96,5 για τη σπουδαία συναυλία με τη χορωδία της ΕΡΤ στην Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Μαΐου 2024 11:24

Ο Ρωσσέτος Λούζης στον COSMOS 96,5 για τη σπουδαία συναυλία με τη χορωδία της ΕΡΤ στην Κεφαλονιά

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Χορωδίας και Μαντολινάτας Αργοστολίου Ρωσσέτος Λούζης.

Η Χορωδία της ΕΡΤ, εν όψει του εορτασμού των 160 χρόνων από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, θα  παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα Επτάνησα και την Κεφαλονιά την Δευτέρα  20 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο στο Αργοστόλι, στις 9 μμ.

Την Επετειακή αυτή εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς της ΠΙΝ και ο Δήμος Αργοστολίου.

1a4b8048a07a590d6a1297e4019c7832_XL.jpg

Ρωσσέτος Λούζης

Την οργάνωση της συναυλίας έχει αναλάβει ο Σύλλογος της Χορωδίας & Μαντολινάτας Αργοστολίου, που είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία της πρόσκλησης της Χορωδίας της ΕΡΤ και ο κ. Λούζης ανέφερε σχετικά: «Είναι μία εκδήλωση την οποία την «δουλεύουμε» έναν χρόνο τώρα, από πέρσι τον Ιούλιο. Προέκυψε, γιατί τα 160 χρόνια,-όντας ένας στρογγυλός αριθμός-, αλλά και οι εποχές είναι τέτοιες που η πατρίδα μας πρέπει λίγο να θυμάται τις ρίζες της και πως ξεκίνησε και δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι σπουδαίο. Ευτυχώς η σκέψη αυτή που ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2023, αγκαλιάστηκε και από την Περιφερειακή Ενότητα και τον κ Κουρή και από τον Δήμο Αργοστολίου τον κ. Μιχαλάτο και έτσι μπορέσαμε και το υλοποιήσαμε, γιατί είναι δύσκολο. Είναι μία χορωδία από τις σημαντικότερες της Ελλάδας, που πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Παναθηναϊκό στάδιο, στην παράδοση της Ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού.

Είναι μια πάρα πολύ αξιόλογη χορωδία και όχι μόνο αυτό, δέχτηκε μετά από σκέψη και συζήτηση με τους υπεύθυνους Μαέστρους και τον Διευθυντή των Μουσικών Σχημάτων της ΕΡΤ, τον κ Δημητρακάκο, να παρουσιάσουν ένα καθαρά Επτανησιακό πρόγραμμα.

Δηλαδή δεν θα είναι ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα , το 1ο μέρος θα είναι τα έργα που είχε παραγγείλει και γράψανε ειδικά , μελοποιώντας Επτανήσιους ποιητές , επί Αντώνη Κοντογεωργίου που ήταν ο Διευθυντής του ΚΕΧΟΠΡΑ που είχε έδρα την Κεφαλονιά και είναι πρωτότυπα έργα και έχουνε παιχτεί μόνο μία φορά.

Στο 2ο μέρος θα ακουστούν από την Χορωδία της ΕΡΤ , καθαρά Επτανησιακά γνωστά Κεφαλλονίτικα κανταδόρικα τραγούδια, του Λαυράγκα, του Αλέπωρου και πολλών δικών μας ανθρώπων και λαϊκές Επτανησιακές καντάδες, όπως «Απόψε την κιθάρα μου» κλπ.

 Θα είναι μιά πολύ Κεφαλονίτικη Επτανησιακή βραδιά.

Το 1ο μέρος θα το ανοίξει με μια ιστορική αναφορά η φιλόλογος καθηγήτρια Ελπινίκη ( Νίκη ) Μαζαράκη , που είναι μέλος και του συλλόγου μας και της Μαντολινάτας μας και θα αναφερθεί στην Ένωση και  στην ιστορία των Ριζοσπαστών. Αυτό θα είναι το τελετουργικό όλης αυτής της βραδιάς την Δευτέρα 20 Μαΐου στις  21:00  στο Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου με ελεύθερη είσοδο. Ελπίζω ο κόσμος να το αγκαλιάσει, γιατί είχαμε πάρα πολύ καιρό να ακούσουμε κάτι πολύ σημαντικό, ένα συγκρότημα χορωδιακό στο θέατρο μας, από την εποχή ακόμα των εγκαινίων και λίγο μετά με πολύ λίγες τόσο υψηλού επιπέδου. Εμείς ως χορωδία κάνουμε κάθε χρόνο και μία και δύο εκδηλώσεις , αλλά αυτό το επίπεδο που είναι επαγγελματικό , καλλιτεχνικά άψογο και με τέτοια ιδιαιτερότητα να μας πούνε μόνο δικά μας τραγούδια, είναι πολύ σημαντικό και τους ευχαριστούμε και δημόσια».  

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250