Μαθητικό Φεστιβάλ «Με τη Μουσική… σαλπάρουμε!» στο Αργοστόλι - Ε. Σκιαδαρέση: ‘’Πρόκειται για γιορτή της μουσικής - Στόχος η ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών στη μουσική διαδικασία’’

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 14:30

Μαθητικό Φεστιβάλ «Με τη Μουσική… σαλπάρουμε!» στο Αργοστόλι - Ε. Σκιαδαρέση: ‘’Πρόκειται για γιορτή της μουσικής - Στόχος η ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών στη μουσική διαδικασία’’

Συνέντευξη στον Inkefalonia 89,2

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την Δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς Ευαγγελία Σκιαδαρέση για το Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ με τίτλο: «Με τη Μουσική… σαλπάρουμε!», που θα λάβει χώρα σήμερα Παρασκευή 5 Απριλίου και ώρα: 18:00-21:00, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος», με την υλικοτεχνική υποστήριξη του Δήμου Αργοστολίου.

«Πρόκειται για φεστιβάλ, για μία γιορτή της μουσικής και όχι για διαγωνισμό, γιατί στόχος μας είναι η ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών στην μουσική διαδικασία και η δημιουργία μίας ευκαιρίας για τα παιδιά, να εκφρασθούν καλλιτεχνικά. Η μουσική απευθύνεται σε όλους μας και όχι μόνο στα «ταλέντα», μιλάει στην ψυχή μας, μας ενώνει και αυτό ήταν και το σκεπτικό που γέννησε αυτή την ιδέα για το φεστιβάλ, το οποίο έχει ξαναγίνει το 2018 με επιτυχία, αλλά λόγω της πανδημίας και των ιδιαίτερων συνθηκών, μπορέσαμε τώρα να υπάρξει η συνέχεια του».

Για τις σχολικές δραστηριότητες και την οργάνωση τους, η κ. Σκιαδαρέση ενημέρωσε: «Το γραφείο σχολικών δραστηριοτήτων- η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων-, που είναι ένα σε κάθε νομό, εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη που υπάρχουν τρεις ξεχωριστοί, είναι αρμόδια για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, για τα πολιτιστικά θέματα και την αγωγή υγείας στα σχολεία. Οπότε από την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί κάποια προγράμματα πάνω σ αυτούς τους 3 θεματικούς άξονες, τα οποία τα δουλεύουν με τα παιδιά καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς και το γραφείο σχολικών δραστηριοτήτων έχει τον συντονισμό αυτών. Στις αρμοδιότητες του γραφείου είναι να γίνονται και κάποιες επιμορφώσεις πάνω σ αυτές τις θεματικές στους εκπαιδευτικούς και δράσεις για τα παιδιά όπως αυτή που διοργανώνουμε την Παρασκευή. ¨όλα αυτά τα συντονίζω εγώ (στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς) με το τμήμα εκπαιδευτικών θεμάτων-σχολικών δραστηριοτήτων».

Όσον αφορά το Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ με τίτλο: «Με τη Μουσική… σαλπάρουμε!», που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 5 Απριλίου, σημείωσε: «Συμμετέχουν 6 σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια

της Διεύθυνσης μας και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και που εδώ και πολύ καιρό προετοιμάζονται με συνέπεια και υπευθυνότητα για να μοιραστούν μαζί μας τις μουσικές τους. Έχω επικοινωνία με τα παιδιά, έχω παρακολουθήσει πρόβες, έχω ανταλλάξει ιδέες και απόψεις για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, αλλά την άμεση επαφή την έχουν οι εκπαιδευτικοί τους και παρ όλο το φορτωμένο τους πρόγραμμα ανταποκρίθηκαν σ αυτό και έχουμε την χαρά να παρουσιάζουμε το φεστιβάλ μουσικής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το να στρέφουμε τα παιδιά προς τέτοιες δραστηριότητες, καλλιτεχνικές, θετικές, γιατί μέσα από αυτή την συλλογική τους προσπάθεια αναπτύσσονται και αναπτύσσονται και πολύ σπουδαίες σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα και στα παιδιά και τους καθηγητές τους και τα παιδιά αισθάνονται όλα ότι ανήκουν στο σχολείο, δημιουργείται αυτό το αίσθημα. Μας ενδιαφέρει η συμμετοχή, η εμπειρία που θα αποκτήσουν τα παιδιά και αυτή η στροφή προς τις θετικές ενασχολήσεις. Τα παιδιά που συμμετέχουν όλα έχουν κάποια σχέση με την μουσική και πολλά από αυτά δραστηριοποιούνται στο σχολείο. Θα παρουσιαστούν και χορωδίες υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, αλλά και μουσικά σχήματα ανεξάρτητα, που είμαι μικροί πυρήνες μουσικής μέσα στα σχολεία και εμφανίζονται σε σχολικές γιορτές και στις εκδηλώσεις των σχολείων. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα 15 περίπου λεπτών το κάθε σχήμα δικής τους επιλογής στο ρεπερτόριο και θα ακουστούν ποικίλα είδη μουσικής. Έχουμε και ένα τραγούδι που έγραψαν τους στίχους οι ίδιοι οι μαθητές από το Γυμνάσιο Ληξουρίου και η μελοποίηση είναι του καθηγητή τους. Οι 3 ώρες για τις συμμετοχές που έχουμε είναι αρκετές και για ένα πρώτο βήμα και έχουμε την ελπίδα ότι το φεστιβάλ θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά και τις επόμενες. Θα θέλαμε να υπάρχει μία συνέχεια σε όλο αυτό».

Για την μη ύπαρξη Μουσικού Σχολείου στην Κεφαλονιά η κ Σκιαδαρέση δήλωσε ότι θα ήταν κάτι πολύ θετικό για τον τόπο μας και σημείωσε ότι ό λα τα Ιόνια νησιά διαθέτουν πλην της Κεφαλονιάς Μουσικό Σχολείο.

Κλείνοντας ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο Αργοστολίου για την παραχώρηση του θεάτρου και την υλικοτεχνική υποστήριξη για το φεστιβάλ.

Υ.Γ: «Με τη Μουσική… σαλπάρουμε την Παρασκευή 5 Απριλίου 18:00-21:00, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-4-4-2024?si=1c1757550c1d434985a6161c69e981d1&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

 




00 inkefalonia general ad 300X250