Η Ελένη Παργινού στον COSMOS 96,5 για την παράσταση «Ουρανός Κατακόκκινος, Χρόνος πριν | Χρόνος μετά»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023 14:40

Η Ελένη Παργινού στον COSMOS 96,5 για την παράσταση «Ουρανός Κατακόκκινος, Χρόνος πριν | Χρόνος μετά»

Στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» φιλοξενήθηκε η σκηνοθέτης Ελένη Παργινού με αφορμή την παράσταση «Ουρανός Κατακόκκινος – Χρόνος πριν, Χρόνος μετά» που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο «Ο Κέφαλος», Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 20:15.

«Το συγγραφικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη είναι το «Ουρανός κατακόκκινος». Ο τίτλος της δράσης μας είναι «Ουρανός Κατακόκκινος – Χρόνος πριν, Χρόνος μετά», ακριβώς γιατί φωτογραφίζει την ίδια την παράσταση. Η πρόθεσή μας είναι να συνομιλήσουμε με το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη προτείνοντας μια δική μας σκηνική συνθήκη ζωντανής καταγραφής. Ουσιαστικά ανοίγει την παράσταση σε ένα αρκετά πρώιμο σημείο. Εμείς βρισκόμαστε σε διαδικασία προβών και πρόκειται η παράσταση να κάνει πρεμιέρα στο BIOS στην Αθήνα, τον Μάρτιο.

Το έργο "Ουρανός κατακόκκινος"

Το ίδιο το έργο περιγράφει την ζωή της Σοφίας Αποστόλου, γόνος αστικής οικογένειας η οποία αφηγείται την προσωπική της κατάρρευση, μπλέκει στην παρανομία μαζί με τον γιο της – ο οποίος καταλήγει στην φυλακή. Νομίζω ότι πρόθεση της συγγραφέως είναι να συμβολοποιεί την ηρωίδα για να μιλήσει για μια κοινωνική κατάρρευση και σήψη, μια κοινωνική αποδιοργάνωση και για την έκπτωση των ηθικών αξιών μπροστά στο συμφέρον μας.  Θέματα επίκαιρα, για τα οποία θα μιλάμε  συνεχώς. Η Λούλα Αναγνωστάκη πολύ σωστά “παίζει” με το δίπολο ατομικό – συλλογικό, αλλά και το πως διαμορφώνονται. Ακόμα και εμείς καταλήγουμε με πολλές απορίες, όσο ασχολούμαστε με το έργο».

«Η παράσταση στο Θέατρο θα γίνει στο πάνω φουαγιέ και αύριο 16 Δεκεμβρίου θα έχουμε ανοιχτή συζήτηση στην οποία  παρεμβαίνουν: Ηλίας Τουμασάτος, Πέτρος Πετράτος, Πάνος Βαρδάκος και θα βοηθήσουν και εμάς αλλά και το κοινό. Η παράσταση έχει διάρκεια 50 λεπτά».

«Η ομάδα Kentro, έχει συσταθεί από εμένα και τον Κώστα Φραντζή, έχοντας έναν πυρήνα συνεργατών. Η δραστηριότητα της ομάδας εντοπίζεται στην Αθήνα και στα Ιόνια Νησιά, ενώ έχουμε ταξιδέψει και σε άλλα μέρη. Εμείς ακόμα παρατηρούμε την δράση μας, γιατί η ομάδα μας υπάρχει από το 2016».

Η κα Παργινού τέλος έκανε αναφορά στους συντελεστές της παράστασης και τόνισε ότι πρόθεσή τους είναι να ξαναέρθει το έργο στην Κεφαλονιά, μετά τις παραστάσεις της Αθήνας.




00 inkefalonia general ad 300X250