Ξεκίνησε το έργο της Ψηφιοποίησης της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023 14:04

Ξεκίνησε το έργο της Ψηφιοποίησης της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

Πρόκειται για τη «Δημιουργία Ψηφιακής Βιβλιοθήκης-Μουσείου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης – Μουσείου Ληξουρίου – Ιακωβατείου και χρήση νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη των Μουσειακών Συλλογών και του Μνημείου της» (έργο ΕΣΠΑ – Υπουργείο Ανάπτυξης). Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών/διοικητικών διαδικασιών ξεκίνησε το έργο της ψηφιοποίησης.

Θα ψηφιοποιηθεί:

Α. αρχειακό υλικό: ο μεγαλύτερος όγκος του Αρχείου των Τυπάλδων Ιακωβάτων (194 Φάκελοι με δεκάδες υποφακέλους), το Αρχείο Τουλ (5 Φάκελοι) και το Αρχείο Τσιμαράτου (20 Φάκελοι)

Β. βιβλιακό υλικό: 1) Βιβλία: Τα Κεφαλληνιακά Σύμμικτα του Ηλία Τσιτσέλη (τόμοι Α΄και Β΄) – Το Πρακτικόν της Λατινικής Επισκοπής Κεφαλληνίας του 1264 και η Επιτομή αυτού : Κριτική έκδοσις αυτών, (επιμ. Θ. Στ. Τζαννετάτου) - , Κεφαλληνία και Ιθάκη του Ιωσήφ Παρτς - Βιογραφίαι των ενδόξων ανδρών της νήσου Κεφαλληνίας του Άνθιμου Μαζαράκη - Διδαχαί και λόγοι του Ηλία Μηνιάτη – το τρίτομο έργο Άπαντα Ανδρέα Λασκαράτου, επιμέλεια Αλέκου Παπαγεωργίου. 2) Περιοδικά: Κεφαλληνιακά Χρονικά, τόμοι 1- 21 – Κυμοθόη, τόμοι 1-31

Γ. εκθεσιακό υλικό: πορτρέτα, εκκλησιαστικές εικόνες, άμφια, ποιμαντορικές ράβδοι, μίτρες, ιατρικά εργαλεία/όργανα κ.ά.

Δ. μνημειακό υλικό: το ταφικό μνημείο των Τυπάλδων Ιακωβάτων, έργο του Κεφαλονίτη γλύπτη Γεωργίου Μπονάνου.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

 

         Συνεχίζονται με επιτυχία στο κτήριο του Μουσείου Ληξουρίου οι δραστηριότητες της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στις δύο εμβληματικές συγγραφείς παιδικών και εφηβικών βιβλίων, την Άλκη Ζέη και τη Ζωρζ Σαρή. Η συμμετοχή των παιδιών είναι μεγάλη και το έργο των εμψυχωτριών υπεύθυνο, σοβαρό και αποτελεσματικό. Μετά από κάθε δραστηριότητα τα παιδιά δανείζονται βιβλία για το διάβασμα στο σπίτι τους.

 

 



 

                                                                     ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250