«H “Φύση πάσχουσα”, είναι μια προσπάθεια αφύπνισης απέναντι στην οικολογική καταστροφή» - Η συντονίστρια της εκδήλωσης Μάγκυ Παπαδάτου στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 10:28

«H “Φύση πάσχουσα”, είναι μια προσπάθεια αφύπνισης απέναντι στην οικολογική καταστροφή» - Η συντονίστρια της εκδήλωσης Μάγκυ Παπαδάτου στον COSMOS 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε η  Γεωπόνος MSc. Μάγκυ Παπαδάτου, με αφορμή τις ομαδικές εκθέσεις “Φύση πάσχουσα / Naturapatiens”  & “Νέοι καλλιτέχνες & Κλιματική αλλαγή” στις οποίες συμμετέχει ως συντονίστρια.

Η κ. Παπαδάτου αναφέρθηκε στις εκθέσεις και τις συμμετοχές :

« Είμαι συντονίστρια των εκδηλώσεων, είμαστε μία πολύ μεγάλη ομάδα με επικεφαλής την επιμελήτρια μας την Νίνα Φραγκοπούλου , που σκέφτηκε, επιμελήθηκε και έστησε συγκεντρώνοντας τους καλλιτέχνες και τους επιστήμονες, για να γίνει αυτό το έργο στην Κεφαλονιά. Συμμετέχουν πολλοί και μεγάλοι καλλιτέχνες διεθνούς φήμης. Ο κ. Άγγελος Αντωνόπουλος , Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και Πρόεδρος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα,  ο κ. Ζιώγας, Καθηγητής Καλών Τεχνών στην Φλώρινα, ο κ. Μανουσάκης, η κ. Μπονάτσου, Ιγγλέση και πολλοί άλλοι. Μας έκαναν την τιμή να έρθουν στην Κεφαλονιά για να παρουσιάσουν αυτή την φανταστική έκθεση  «Φύση πάσχουσα» η οποία έχει εγκαίνια το Σάββατο 9 Ιουλίου σε δύο χώρους, στον «Κέφαλο» και στην μελλοντική Γλυπτοθήκη Σκλάβου- στην Παλιά Τράπεζα της Ελλάδος. Υπάρχει και μια δεύτερη εικαστική έκθεση , στην οποία συμμετέχουν οχτώ φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών της Αθήνας και της Φλώρινας και την έκθεση τους θα την παρουσιάσουν και αυτήν  το Σάββατο, στην παιδική χαρά στη πλατεία Αργοστολίου. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο project  και έχει αγκαλιαστεί από την πρώτη στιγμή από τον Δήμαρχο μας τον κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο. Μας βοήθησαν όλοι οι Αντιδήμαρχοι, Μινέτος, Σαμούρης, Τσιλιμιδός, Μιχαλάτου, οι οποίοι ήταν στο πλευρό μας και μας βοήθησαν σε ότι χρειαστήκαμε. Τα εγκαίνια των εκθέσεων είναι το Σάββατο μετά τις οχτώ  το βράδυ, αλλά θα κρατήσουν για έναν ολόκληρο μήνα».

Στο μήνυμα των εκθέσεων: « Όλο αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή, καύσωνα, ανυδρία, μεταβολές του καιρού, είναι αποτέλεσμα της δικής μας κακής χρήσης της φύσης. Με όλο αυτό που θα παρουσιάσουμε , προσπαθούμε να αφυπνίσουμε τον κόσμο, για να πάρει μία πρωτοβουλία απέναντι σε όλη αυτή την καταστροφή που γίνεται».

Στην κ. Φραγκοπούλου: «Η κ. Φραγκοπούλου είναι Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας και επιμελήτρια εκθέσεων με μακρά πορεία στις εκθέσεις που συνδυάζουν την επιστήμη με την τέχνη και την ευχαριστούμε που επέλεξε να κάνει κάτι τέτοιο στην Κεφαλονιά. Έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και θεωρώ ότι όποιος έρθει να δει αυτό που έχουμε φτιάξει, θα ενθουσιαστεί».

Στην συνέχεια των δράσεων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος : «Τον Οκτώβριο θα έχουμε μια επιστημονική ημερίδα ,που θα συμμετέχουν Πανεπιστήμια και Δημόσιοι  φορείς από όλη την Ελλάδα που ασχολούνται με  το περιβάλλον και το επιστέγασμα όλων αυτών , είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αργοστολίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο θαλασσίων Ερευνών για παιδιά τετάρτης πέμπτης και έχτης δημοτικού , την Άνοιξη του 2023».

Στην θεματική “Σπατάλη τροφίμων και κλιματική αλλαγή” που θα αναπτύξει η κ. Κάτια Λαζαρίδη, Καθηγήτρια του  Τμήματος  Γεωγραφίας, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου στην διημερίδα του Οκτωβρίου: « Με την ενεργειακή ,επισιτιστική και ενεργειακή  κρίση , θα είμαστε μέσα στο θέμα, όλοι ζοριζόμαστε σιγά σιγά και φταίει η αλόγιστη χρήση σε όλα τα επίπεδα. Απο το χωράφι έως την αλόγιστη χρήση στο τραπέζι μας και στην κατανάλωση που κάνουμε. Αν καταφέρουμε με αυτό το έργο να αφυπνίσουμε έστω και έναν  άνθρωπο απέναντι στην σπατάλη που γίνεται και στην κλιματική κρίση, που είναι αποτέλεσμα αυτής της σπατάλης, τότε εμείς έχουμε πετύχει τον στόχο μας».

Στους χορηγούς των εκθέσεων: « Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν και τους χορηγούς μας , οι οποίοι αναφέρονται στο δελτίο τύπου και ελπίζω να έχουμε συνέχεια και μακρά πορεία στα πολιτιστικά της Κεφαλονιάς».

Στην συμμετοχή του κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια στην διημερίδα του Οκτωβρίου ,με την Θεματική Πως η κλιματική κρίση επιδρά στην αγροτική δραστηριότητα και πως η αγροτική δραστηριότητα επιδρά στην κλιματική κρίση: « Καταλληλότερος να ενημερώσει, θα ήταν ο ίδιος ο κ. Μαραβέγιας , αλλά αυτά τα πράγματα είναι αλληλένδετα. Ζούμε σε έναν κόσμο, που ότι κάνω εγώ, επηρεάζει τους πάντες πλέον. Η παγκοσμιοποίηση έχει χτυπήσει την πόρτα μας, και ο ένας εξαρτάται  από τον άλλον. Περισσότερα, μπορεί να σας καταθέσει η κ. Φραγκοπούλου».

Στο Εικαστικό workshop: 11 Ιουλίου, στις 20:00: «Θα γίνει στην πλατεία Βαλλιάνου, σε συνεργασία με τις δύο Σχολές Καλών Τεχνών, μπορούν να συμμετέχουν μικροί μεγάλοι και πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τα παιδιά 10-14 ετών γιατί είναι περιορισμός ο αριθμός». 

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250