Το Istorima στην Κεφαλονιά – «Ακούγοντας ιστορίες, γινόμαστε σοφότεροι!» (Συνέντευξη)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 13:49

Το Istorima στην Κεφαλονιά – «Ακούγοντας ιστορίες, γινόμαστε σοφότεροι!» (Συνέντευξη)

Η ιστορία μέσα από τα μάτια των ίδιων των πολιτών...

Συνέντευξη στην Δέσποινα Χαρώνη

Η ιστορία μέσα από τα μάτια των ίδιων των πολιτών όπως την βιώνουν. Αισθάνεσαι και εσύ την ανάγκη να αφηγηθείς μια ιστορία-εμπειρία ζωής δική σου; Ήρθε η ώρα να το κάνεις!

Τα αληθινά γεγονότα από απλούς ανθρώπου όπως τα ένιωσαν καταγράφουν οι ερευνητές του Istorima. Η Αναστασία Βουρτσαρά μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη της στο Inkefalonia μας μίλησε για το πολύ σπουδαίο αυτό εγχείρημα και μας καλεί να συμμετέχουμε ενεργά στην καταγραφή των γεγονότων της σύγχρονης ιστορίας.

-Τι είναι το Istorima και πως δημιουργήθηκε

Το Istorima είναι μια ιδέα η οποία έλαβε σάρκα και οστά χάρη στην άνθιση μιας πολύ όμορφης φιλίας. Όταν λοιπόν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου συνάντησε την ιστορικό Κάθριν Φλέμινγκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μέσα από την σειρά εκπομπών «Τριακόσες εξήντα μοίρες» μοιράστηκαν μια ανησυχία. Οι ιστορίες των ανθρώπων χάνονται και μαζί με αυτές πολύ σημαντικά κομμάτια της σύγχρονης ιστορία γεμάτα συναισθήματα και αφηγήσεις που αποδίδουν την πραγματικότητα της κάθε εποχής. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε το Istorima (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία), το μεγαλύτερο εγχείρημα συλλογής προφορικών ιστοριών στην Ελλάδα με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

-Πως μπορείς να γίνεις και εσύ ερευνητής

Εάν είσαι δεκαοχτώ έως τριανταπέντε ετών, αγαπάς την ιστορία του τόπου μας και αισθάνεσαι και εσύ ότι πρέπει να διασωθεί, το μόνο που έχει να κάνεις είναι να συμπληρώσεις μια αίτηση στο www.istorima.org μέχρι το τέλος Ιουνίου. Βασική προϋπόθεση να διαθέτεις απολυτήριο λυκείου και να μην έχεις άλλη εργασιακή δέσμευση από της δεκαπέντε Σεπτεμβρίου και για τους επόμενους έξι μήνες. Στη συνέχεια θα εκπαιδευτείς από τους ανθρώπους του Istorima με ένα τριήμερο σεμινάριο στο νησί μας και είσαι έτοιμη/έτοιμος να βοηθήσεις τους αφηγητές να πουν τη δική τους ιστορία.

-Οι αφηγητές είμαστε όλοι εμείς και οι πολύ μοναδικές μας ιστορίες

Από τα δύσκολά χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στα μαύρα χρόνια του Εμφυλίου, της μεταπολίτευσης, στη χούντα, την αλλαγή καθεστώτος στη χώρα, την εισαγωγή στην ευρωζώνη, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και του κορονοϊού. Κάθε ένας από εμάς έχει να μοιραστεί μια ιστορία, το πως βίωσε ένα γεγονός, πως μεγάλωσε, ενηλικιώθηκε και ερωτεύτηκε στη διάρκεια αυτών των ετών. Η ιστορία του τόπου μας είμαστε εμείς οι ίδιοι και αυτά που βιώσαμε πρέπει να τα μοιραστούμε.

-Ποια είναι η Αναστασία Βουρτσαρά

Η Αναστασία από μικρή ηλικία αγάπησε την ψυχολογία. Έτσι λοιπόν βρέθηκε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκινώντας να ζει το όνειρο της. Και ο δρόμος την οδήγησε στην Μεγάλη Βρετανία όπου συνέχισε τις σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία. Πίσω στην πατρίδα την οδήγησε το Istorima, η αγάπη για την ουσιαστική ανθρώπινη επικοινωνία και το σπουδαίο εγχείρημα της καταγραφής της ιστορίας της χώρας από του ανθρώπους που τη βίωσαν.

Από τις αρχές Σεπτέμβριου θα ξεκινήσουν να καταγράφονται τα ιστορικά γεγονότα όπως συνέβησαν και συμβαίνουν στην Κεφαλονιά από τους ίδιους τους ανθρώπους της. Μια σπουδαία παρακαταθήκη για τη χώρα και τις επόμενες γενιές.




00 inkefalonia general ad 300X250