Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλλογή «π», της Ελένης Αθανασοπούλου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 10:21

Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλλογή «π», της Ελένης Αθανασοπούλου

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ «π»

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ποιητικής συλλλογής με τίτλο «π» της Ελένης Αθανασοπούλου – με το ψευδώνυμο Sine Lege. Ο Σταύρος Αντύπας μίλησε για την ποιήτρια και το βιβλίο της, οι Ηρώ Καλλιγά και Ηλίας Ζερβός διάβασαν ποιήματα από το βιβλίο, η Ε. Αθανασοπούλου εξήγησε τον τίτλο του βιβλίου της και αναφέρθηκε στις πηγές της έμπνευσής της, και η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τους Δημήτρη Σμαΐλη και Λαμπρογιάννη Πεφάνη. Ενδιαφέρον ήταν το βίντεο που προβλήθηκε στην αρχή της εκδήλωσης, όπου αποτυπώνονταν πρόσφατα γεγονότα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής – όλα εκείνα δηλαδή που προβλημάτισαν την Sine Lege - Ε. Αθανασοπούλου και πήρε την πένα να τα αποτυπώσει με το δικό της τρόπο στο χαρτί. (Επισυνάπτονται φωτογραφίες).

  • Η ΠΑΛΙΚΗ ΚΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ

          Προγραμματίζουμε εκδήλωση για την Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021, στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου με γενικό θέμα «Η Παλική και η Ιατρική». Θα μιλήσουν

--ο καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσιος Βώρος για την προσφορά των γιατρών της Παλικής στην επιστήμη και στη γενέτειρα, και

--ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος κ. Διονύσιος (Άκης) Βουτσινάς για τις επιδημίες και τα εμβόλια αλλά και για την καθοριστική συμβολή του Ληξουριώτη γιατρού Ιάκωβου Πυλαρινού (1659-1718) στην ανακάλυψη του εμβολιασμού.

         Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί ένα μοναδικής αξίας τετράτομο Λεύκωμα Ανατομίας (Ρώμη, 1803), που πρόσφατα συντηρήσαμε, και θα εκτεθούν παλαιά ιατρικά εργαλεία του γιατρού Χαράλαμπου Τυπάλδου Ιακωβάτου (1810-1885).

  • ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

         Είναι σε όλους μας φανερή η απαράδεκτη καθυστέρηση του Υπουργείου Παιδείας στην εκπόνηση της μελέτης επισκευής και γενικότερα στην αποκατάσταση του σεισμόπληκτου ιστορικού κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Επειδή, παρά τις συνεχείς πιέσεις μας, η καθυστέρηση εκπόνησης της μελέτης παρατεινόταν – έκλεισαν εφτά χρόνια!!! – ζητήσαμε και πετύχαμε

1) τη συνδρομή του Ιδρύματος George Vergottis Memorial Fund Λωζάνης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης επισκευής του κτηρίου και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου,

2) τη συγκρότηση 14μελούς Μελετητικής Ομάδας από συντοπίτες κυρίως αρχιτέκτονες μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς, αρχιτέκτονες τοπίου κ.λπ., με υπεύθυνο τον αρχιτέκτονα μηχανικό Δημήτρη Μεσσάρη, η οποία θα συντάξει τη μελέτη με βάση τις προδιαγραφές της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και θα την παραδώσει/θα τη δωρίσει στο τελευταίο μέχρι τον Απρίλιο του 2022,

3) την έκδοση ειδικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου αποδέχεται τη διαδικασία δωρεάς της μελέτης, την οποία ωστόσο μελέτη θα επιβλέπει κατά τη διάρκεια της εκπόνησής της, και

4) τη συνάντηση στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 εκπροσώπων της Μελετητικής Ομάδας με τους αρμόδιους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, κατά την οποία συζητήθηκαν πρακτικά ζητήματα και συμφωνήθηκε ο «οδικός χάρτης» που θα εφαρμοστεί για την υλοποίηση των παραπάνω.

         Εμείς θα παρακολουθούμε την όλη διαδικασία, ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά. Αμέσως μετά την κατάθεση της μελέτης και την αποδοχή της από το Υπουργείο, οφείλει το τελευταίο θα προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή στην επισκευή του κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

          Μαζί με τις δημόσιες ευχαριστίες μας προς το Ίδρυμα George Vergottis Memorial Fund Λωζάνης  για τη χρηματοδότηση της μελέτης, ευχαριστούμε θερμά και την κ. Φωτεινή Σπανού Βεργωτή για την όλη συνδρομή της σε αυτή μας την προσπάθεια.

  • ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

          Σας συνιστούμε τις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας:

-- ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ  (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.

-- ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

Σύμμικτα Παλικής, οι δύο τόμοι,  1130 σελίδων συνολικά, 40 ευρώ.

Οι λέξεις που κρύφτηκαν στα φατνώματα. Ένα βιβλίο αφηγείται… 10 ευρώ.

 ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΦΩΤ. 1ΦΩΤ. 3