Ένωση Επτανησίων Ελλάδας: Ηχηρή παρουσία εκπροσώπων στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 158η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Μαΐου 2022 07:14

Ένωση Επτανησίων Ελλάδας: Ηχηρή παρουσία εκπροσώπων στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 158η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

 Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στα Επτάνησα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 158η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα το Σάββατο 21 Μαϊου 2022, στις οποίες παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος κος Ευάγγελος Γιαννουλάτος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος κα Ελένη Κονοφάου και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΕ κ. Νίκος Αρβανιτάκης και κ. Μανώλης Κασιμάτης.

Στην Λευκάδα

Τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Παντοκράτορα Λευκάδας, παρουσία του Προέδρου της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας κου Ευάγγελου Γιαννουλάτου ανάμεσα σε άλλους εκλεκτούς παρευρισκόμενους, όπως ο βουλευτής Λευκάδας κος Αθανάσιος Καββαδάς, ο Αντιπεριφειάρχης Λευκάδας κος Ανδρέας Κτενάς, ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός και άλλων εκπροσώπων των πολιτικών, διοικητικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού.  Στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον ιστορικό Αντώνη Πεξάρα και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Μετά την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης της Λευκάδας, ολοκληρώθηκαν  οι εορταστικές εκδηλώσεις. 

 Στην Κέρκυρα


Τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, παρουσία της Διευθύνουσας Σύμβουλου της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας κας Ελένης Κονοφάου μεταξύ άλλων εκλεκτών παρευρισκομένων, όπως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Στυλιανός Πέτσας αναπληρωτής Υπουργείου Εσωτερικών, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα, η Δήμαρχος Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κα Μερόπη Υδραίου και άλλων εκπροσώπων των πολιτικών, διοικητικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού.

Στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας στην Ιόνιο Ακαδημία από τον Ιστορικό - Ερευνητή  Σπύρο Π. Γαούτση, Γραμματέα -Αρχειοφύλακα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Ένωσης  στην Πλατεία Σπιανάδα με την κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές, εκπαιδευτικές, στρατιωτικές, αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές  και τους πολιτιστικούς παράγοντες. Οι εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν τέλος με τη παρέλαση παραδοσιακών συγκροτημάτων με τοπικές ενδυμασίες , τμημάτων μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τμημάτων Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Παράρτημα Κέρκυρας, Οδηγών, Προσκόπων, Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών: «Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος, Φιλαρμονική Άνω Κορακιάνας, Φιλαρμονική Ένωση Ο Καποδίστριας» με το πλήθος του κόσμου που παρακολουθούσε να χειροκροτεί ενθουσιασμένο. 

Στην Ζάκυνθο


 

Τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου παρουσία του μέλους του Δ.Σ. της ΕΕΕ κου Νίκου Αρβανιτάκη και των μελών της επιτροπής Ζακύνθου της ΕΕΕ κας  Διονυσίας Βούτου και κας Αρετής Στραβοπόδη, μεταξύ άλλων εκλεκτών παρευρισκομένων όπως η εκπρόσωπος της κυβέρνησης κα Μϊνα (Ασημίνα) Γκάγκα αναπληρώτρια υπουργός υγείας, ο βουλευτής Ζακύνθου κος Διονύσης Ακτύπης,  η   Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Αικατερίνη Μοθωναίου, ο Δήμαρχος Ζακύνθου κος Νικήτας Αρετάκης και άλλων εκπροσώπων των πολιτικών, διοικητικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού. Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Σταμάτιο Ζούλα, καθηγητή του Γυμνασίου Μαχαιράδου Ζακύνθου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων καθώς και στην προτομή του Πρωτεργάτη της Ένωσης, Κωνσταντίνου Λομβάρδου στο Διοικητήριο. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν τέλος με την παρέλαση των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των σωμάτων Ελληνικού Οδηγισμού και Ελλήνων Προσκόπων και των πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γιάννη Κλαυδιανού, στο χωριό Φιολίτης, όπου κρεμάστηκε από τους Άγγλους προστάτες μετά τα γεγονότα του Υψόλιθου.

Στα Κύθηρα


Τελέστηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου στη Χώρα Κυθήρων παρουσία του μέλους του Δ.Σ. κου Μανώλη Κασιμάτη, ανάμεσα σε άλλους εκλεκτούς παρευρισκόμενους όπως ο Δήμαρχος Κυθήρων κος Στράτος Χαρχαλάκης και άλλων εκπροσώπων των πολιτικών, διοικητικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού. Ακολούθησε τρισάγιο στους πεσόντες στην Πλατεία Στάη στην Χώρα Κυθήρων, ο πανηγυρικός της ημέρας από την από την φιλόλογο κα Ελένη Χάρου, μέλος της επιτροπής Κυθήρων της ΕΕΕ, και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της Χώρας Κυθήρων. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την παρέλαση των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των πολιτιστικών συλλόγων με τοπικές φορεσιές, όπου και ολοκληρώθηκε με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.