Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Σικάγο ο ομογενής Παύλος Αλιβιζάτος

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 23:38

Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Σικάγο ο ομογενής Παύλος Αλιβιζάτος

 Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Σικάγο εξελέγη μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβολίου, ο βραβευμένος ομογενής καθηγητής, Παύλος Αλιβιζάτος.

Η εκλογή του Παύλου Αλιβιζάτου πιστοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, διαδεχόμενος τον απερχόμενο πρόεδρο, Ρόμπερτ Ζίμερ (Robert J. Zimmer), ο οποίος κατέχει τη θέση από το 2006 και μετακινείται στο αξίωμα του Πρύτανη. Αμφότεροι οι διακεκριμένοι καθηγητές θα ξεκινήσουν τη νέα θητεία τους από την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους.

«Κατά τη διάρκεια της διακεκριμένης ακαδημαϊκής καριέρας του, ο Παύλος έχει επιδείξει τις ικανότητες και τη φαντασία που απαιτείται προκειμένου να γίνει ένας εμπνευσμένος ηγέτης, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών μας και να καθοδηγήσει το Πανεπιστήμιο του Σικάγου σε μια περίοδο μεγάλων ευκαιριών. Εχει το όραμα να αναπτύξει περαιτέρω τις μεγάλες δυνατότητες του Πανεπιστημίου, να διατηρήσει τις πλούσιες παραδόσεις και τις διαχρονικές αξίες του και να επηρεάσει θετικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη ζωή των φοιτητών του Πανεπιστημίου, των μελών σχολής και του προσωπικού, καθώς και να προσφέρει στην κοινότητα του Σάουθ Σάιντ», δήλωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Τζόζεφ Νεμπάουερ (Joseph Neubauer), ο οποίος ηγήθηκε της διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Αλιβιζάτος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την εκλογή του, κάνοντας αναφορά στους δεσμούς που διατηρεί με το Πανεπιστήμιο, καθώς υπήρξε φοιτητής και έλαβε το πτυχίο του στη Χημεία, όταν αποφοίτησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

«Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή για την ευκαιρία που θα έχω να ηγηθώ της σημαντικής ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου του Σικάγου, ενός ξεχωριστού ιδρύματος που έπαιξε τόσο καταλυτικό ρόλο στο ξεκίνημα των σπουδών μου και με καθοδήγησε κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής μου καριέρας. Ανυπομονώ να ενώσω τις δυνάμεις μου με τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας και της κοινωνίας του Σάουθ Σάιντ, που είναι αναπόσπαστα κομμάτια του ρόλου που παίζει το Πανεπιστήμιο ως ένα σημαντικό κέντρο έρευνας, σε μια από τις σπουδαιότερες πόλεις του κόσμου», ανέφερε στην δήλωσή του ο ομογενής επιστήμονας.

Η εκλογή του Αλιβιζάτου έχει μια επιπλέον σημειολογία για το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, καθώς θα γίνει μόλις ο δεύτερος απόφοιτός του, στα 130 χρόνια Ιστορίας του, που αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, ο προηγούμενος πρόεδρος που σπούδασε εκεί ήταν ο Εντουαρντ Λιβάι (Edward H. Levi), που παρέμεινε στον θώκο από το 1968 έως και το 1975.

Ο Παύλος Αλιβιζάτος είναι ένας παγκοσμίου φήμης επιστήμονας, ο οποίος θεωρείται «ο πατέρας της νανοεπιστήμης». Ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2013, ενώ έχει βραβευθεί με το Μετάλλιο των Επιστημών από τον πρώην πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, όπως επίσης και με άλλους τιμητικούς τίτλους, όπως το βραβείο Βολφ Χημείας.

Πηγή: aftodioikisi.gr


Ετικέτες: