Αρχιτέκτονας: Μια πράσινη τέντα στη βεράντα είναι σαν να έχεις ένα καλοριφέρ στο παράθυρο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2026 19:12

Αρχιτέκτονας: Μια πράσινη τέντα στη βεράντα είναι σαν να έχεις ένα καλοριφέρ στο παράθυρο

Κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, σίγουρα θα παρατηρήσει κανείς τις πράσινες τέντες στα διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Παρότι υπάρχουν τέντες σε πολλά χρώματα, η αλήθεια είναι ότι οι πράσινες εξακολουθούν να κυριαρχούν. Η προέλευσή τους συνδέεται με την οικοδομική άνθηση της δεκαετίας του 1960, την ίδια περίοδο κατά την οποία το μωσαϊκό κατέκλυσε τα δάπεδα των διαμερισμάτων.

Αναμφισβήτητα, εκείνη την εποχή η γκάμα των διαθέσιμων χρωμάτων ήταν πολύ περιορισμένη, με το πράσινο να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς θεωρούνταν ότι παρέπεμπε στη φύση.

Σύμφωνα όμως με τον Ζορντί Μαρτί, Ισπανό αρχιτέκτονα, που είναι ιδιαίτερα δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς μοιράζεται συμβουλές σχετικά με την αρχιτεκτονική και τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη κατασκευή μιας κατοικίας, το πράσινο χρώμα στις τέντες δεν είναι το καταλληλότερο για την προστασία των σπιτιών μας από τη ζέστη.
Γιατί οι πράσινες τέντες δεν είναι η καλύτερη επιλογή

Συγκεκριμένα, ο Ζορντί Μαρτί προειδοποιεί: «Αν έχετε μια τέτοια τέντα, να ξέρετε ότι δεν λειτουργεί καλά, καθώς διάφορες μελέτες δείχνουν ότι δεν προστατεύει αποτελεσματικά από τη ζέστη».

Σε ένα βίντεο λοιπόν που μοιράστηκε, ο αρχιτέκτονας επισημαίνει ότι θεωρεί πως «οι πράσινες τέντες έγιναν τόσο δημοφιλείς επειδή στις πόλεις ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι βλέπουμε κάτι πράσινο. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρχει πολύ καλύτερη λύση, καθώς τα σκούρα χρώματα απορροφούν τη θερμότητα».

Μάλιστα, ο Μαρτί προειδοποιεί ότι «αυτή η τέντα θερμαίνεται και είναι σαν να έχουμε ένα καλοριφέρ μπροστά από το παράθυρό μας».

Ο αρχιτέκτονας διευκρινίζει ότι, προφανώς, είναι πολύ καλύτερο να υπάρχει αυτή η τέντα παρά να μην υπάρχει καμία, «όμως δεν είναι ιδανική, γιατί δημιουργείται μια ιδιαίτερα θερμή ζώνη κάτω από την τέντα και η θερμότητα καταλήγει να εισέρχεται στο εσωτερικό».
H καλύτερη λύση

Σύμφωνα με τον Μαρτί, ο αρχιτέκτονας Hubertus Pöppinghaus εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή σχετικά με τις τέντες, εγκαθιστώντας μια θερμογραφική κάμερα με την οποία ανέλυσε πολλά διαφορετικά υλικά. Το συμπέρασμά του ήταν ότι οι τέντες θα λειτουργούσαν πολύ καλύτερα εάν είχαν ανακλαστική επιφάνεια στο επάνω μέρος.

«Αν χρησιμοποιήσουμε λεπτά και λευκά υφάσματα, το πρόβλημα είναι ότι η άμεση ηλιακή ακτινοβολία εμποδίζεται λιγότερο αποτελεσματικά απ’ ό,τι με μια σκούρα τέντα. Επομένως, ούτε αυτή είναι η ιδανική λύση», συνεχίζει ο αρχιτέκτονας.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, ο Μαρτί προτείνει ως πιθανή λύση μια τέντα διπλής στρώσης, η οποία θα διαθέτει ανακλαστικά υλικά στην επάνω πλευρά και απορροφητικά υλικά στην κάτω. Με αυτόν τον τρόπο το σπίτι θερμαίνεται λιγότερο και μειώνεται η ανάγκη χρήσης κλιματισμού, εξοικονομώντας ενέργεια.

www.iefimerida.gr

Νέα σελίδα του INKEFALONIA.GR στο Facebook.

Ακολούθησε το InKefalonia στο Facebook ↗