Φορολογικές δηλώσεις 2021: Με ρυθμούς... χελώνας η υποβολή στο taxisnet, κίνδυνος για διπλή δόση ΕΝΦΙΑ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 11:56

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Με ρυθμούς... χελώνας η υποβολή στο taxisnet, κίνδυνος για διπλή δόση ΕΝΦΙΑ

Η ανάρτηση στο ΤΑΧΙSnet των βεβαιώσεων για φορολογική χρήση εργαζομένων που είχαν τεθεί σε ειδικά καθεστώτα έδωσε ώθηση αλλά όχι τόση ώστε να σταματήσουν τα αιτήματα παράτασης της διαδικασίας υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2021

Η διαδικασία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έδειξε μετά την ανάρτηση των βεβαιώσεων να επιταχύνεται, ωστόσο λιγες μόνο ημέρες πριν το τέλος Ιουλίου, σχεδόν ένας στους δυο ακόμα δεν έχει καταθέσει φορολογική δήλωση. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στα τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και το ποσοστό των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ανέρχεται μόλις στο 46,5% του συνόλου, αυξάνει τα αιτήματα φορολογούμενων και λογιστών για παράταση τουλάχιστον έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά τους στελέχη του υπουργειου Οικονομικών θεωρούν επαρκή το χρόνο που απομένει έως τις 27 Αυγούστου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία για να ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Άλλωστε οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι η απόφαση για παράταση δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς η καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων θα φέρει καθυστέρηση και στην εκκαθάριση, άρα και την έκδοση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Ο κίνδυνος να υπάρξουν καθυστερήσεις που θα μεταφέρουν την πρώτη δόση εξόφλησης του φόρου ακόμα και τον Οκτώβριο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε επανάληψη του περσινού σεναρίου όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων παρέλαβαν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου και είχαν περιθώριο έως το τέλος Οκτωβρίου για την εξόφληση καταβάλλοντας όμως δύο δόσεις μαζί.

Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μόλις 1 στούς 2 έχει ολοκληρώσει την υποβολή της φορολογικής δήλωσης αφού μέχρι χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 2,978 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν «ανέβει» στο Τaxisnet πάνω από 5 εκατομμύρια. φορολογικές δηλώσεις. Ωστόσο, το σύστημα πέρυσι είχε ανοίξει για τις δηλώσεις από τις 15 Απριλίου του 2020.

Από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί προκύπτουν τα εξής:

- Το 30% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1,22 εκατ φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 914,9 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 749 ευρώ.

- Το 52,6 % των σημειωμάτων είναι μηδενικού φόρου.

- Το 17,23 % των φορολογουμένων ή για 703.540φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φτάνει τα 224 ευρώ ή 157,741 εκατ. ευρώ συνολικά.

Όσοι αποφασίσουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στο τέλος του Αυγούστου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρώτη δόση θα είναι διπλή και θα πρέπει να πληρωθεί εντός του Αυγούστου. Αντίθετα όσοι υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση μέχρι και το τέλος Ιουλίου θα αποπληρώσουν τον φόρο κανονικά σε 8 δόσεις έως και το Φεβρουάριο. Πρόβλεψη υπάρχει και για εφάπαξ καταβολή του φόρου, με τους φορολογούμενους να έχουν κέρδος 3%

Αιτία του εξαιρετικά χαμηλού ρυθμού υποβολής δηλώσεων υπήρξε η καθυστέρηση από πλευράς υπουργείου Εργασίας να ανεβάσει στο TAXIS τις σχετικές βεβαιώσεις με τα ποσά που έλαβαν. Οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις είναι αφορολόγητες, ωστόσο προστίθενται στο συνολικό εισόδημα προκειμένου να καλυφθούν τα τεκμήρια. Τα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν το 2020 προ συμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στους κωδικούς 781-782 του φετινού Ε1.

dikaiologitika.gr


Ετικέτες: