«Κλείδωσε» η νέα ρύθμιση με 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις για όλα τα κορονοχρέη προς το δημόσιο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 16:32

«Κλείδωσε» η νέα ρύθμιση με 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις για όλα τα κορονοχρέη προς το δημόσιο

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για τη νέα ρύθμιση οφειλών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, διευρύνονται οι δικαιούχοι.

Σε συμφωνία ήρθε η κυβέρνηση με τους θεσμούς για τη νέα ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η ρύθμιση αφορά οφειλές, οι οποίες γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα. Πλέον με τη νέα ρύθμιση οι δόσεις από 24 άτοκες και 48 έντοκες που προσφέρει η σημερινή πάγια ρύθμιση, αυξάνονται σε 36 άτοκες και 72 έντοκες με χαμηλό επιτόκιο, ενώ ταυτόχρονα διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων.

Οι οφειλές οι οποίες θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα αφορούν χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία από τον ΦΠΑ, το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν βεβαιωμένες οφειλές

Στη ρύθμιση θα ενταχθούν:

-Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι ως πληττόμενοι εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του Απριλίου του 2020. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αυτό σημαίνει ότι στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν περίπου το 78% των επιχειρήσεων.

- Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

- Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια

Άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας

Επιπλέον οι οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.

Ήδη «παράθυρο» ένταξης άνοιξε για όσους είναι πληττόμενοι και έχασαν την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αντίθετα, όσοι δεν θεωρούνται πληττόμενοι αλλά έχασαν τις δόσεις της ρύθμισης τους θα πρέπει να περιμένουν έως τον Οκτώβριο όταν θα οριστούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την επανένταξη στη ρύθμιση.

dikaiologitika.gr