Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται στους εργαζόμενους – Δείτε πόσα χρήματα θα πάρετε

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 09:50

Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται στους εργαζόμενους – Δείτε πόσα χρήματα θα πάρετε

Πώς θα υπολογίσετε την άδεια και το επίδομα που δικαιούστε

Οι καλοκαιρινές άδειες έχουν ήδη ξεκινήσει για ορισμένους, ενώ όσον αφορά τη φετινή άδεια των εργαζομένων, ο εργοδότης υποχρεούται να δώσει την άδεια μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και όχι μέχρι το τέλος του έτους που ισχύει σήμερα.

Έτσι, κατά την έναρξη της αδείας του μισθωτού, θα πρέπει να καταβάλλεται το επίδομα αδείας και οι αποδοχές αδείας, ενώ δεν συμψηφίζονται. Πιο αναλυτικά, ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση.

Επιπλέον, o χρόνος χορήγησης της ετήσιας καλοκαιρινής αδείας καθορίζεται μετά από συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, ενώ κάθε εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από την ημέρα που του ζητήθηκε από τον εργαζόμενο.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι είναι προστάτες παιδιών, έως και 16 ετών, ή προστάτες ανηλίκων –και πάλι έως 16 ετών– με αναπηρία, τότε ο εργοδότης θα πρέπει να λάβει υπόψιν αυτή την παράμετρο κατά τη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ του 2010: «Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα, δικαιούται να λάβει και το επίδομα αδείας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές αδείας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές».

Υπολογίστε το επίδομα αδείας

Το επίδομα αδείας υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές αδείας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές.

Το ίδιο άρθρο αναφέρει και το πώς υπολογίζεται το επίδομα, το οποίο «ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλον τρόπο».

Υπολογίστε την άδεια που δικαιούστε

Μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ, οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται στους παρακάτω συνδέσμους:

Για πλήρη απασχόληση
https://www.kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php

Για εκ περιτροπής εργασία
https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php