Χωρίς επιλογές... στο χρώμα για όσους θέλουν κοινωνικό τιμολόγιο στο ρεύμα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 17:16

Χωρίς επιλογές... στο χρώμα για όσους θέλουν κοινωνικό τιμολόγιο στο ρεύμα

Μονόδρομος το πράσινο τιμολογίο για όσους θέλουν να παραμείνουν στο ΚΟΤ: Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας

Με το ειδικό πράσινο τιμολόγιο θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Σημειώνεται πως τον φετινο χειμώνα εισάγεται και νέα κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου - ή αλλιώς ΚΟΤ Γ: Ειδικότερα θεσπίζεται για τις πολύτεκνες οικογένειες ένα νέο ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό τους κόστος.

Δικαιούχοι του νέου ειδικού τιμολογίου είναι οι οικογένειες με 4 εξαρτώμενα τέκνα και άνω, ενώ η έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 100 €/MWh, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αντίστοιχες εκπτώσεις των άλλων δύο κατηγοριών του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζονται για την ένταξη των πολύτεκνων οικογενειών είναι ιδιαίτερα διευρυμένα, καθώς για οικογένεια με 4 εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο ετήσιο εισοδηματικό όριο ορίζεται σε 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της οικογένειας με αποτέλεσμα το 95% των οικογενειών με 4 εξαρτώμενα και άνω να καθίστανται τελικά δικαιούχοι.

Η ένταξη στο ΚΟΤ Γ για τις πολύτεκνες οικογένειες θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα υλοποιηθεί, εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, από την ΗΔΙΚΑ.

Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή για τους αιτούντες, καθώς με την αίτησή τους θα αναρτούν το πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Ο έλεγχος θα είναι αυτοματοποιημένος και οι αιτούντες θα ενημερώνονται, άμεσα, εάν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο τιμολόγιο.