Ακίνητα: Σήμερα η υπογραφή του νέου μνημονίου με τις πλατφόρμες τύπου Airbnb – Πόσο θα αυξηθεί το τέλος διαμονής

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 15:30

Ακίνητα: Σήμερα η υπογραφή του νέου μνημονίου με τις πλατφόρμες τύπου Airbnb – Πόσο θα αυξηθεί το τέλος διαμονής

Στην υπογραφή ενός επικαιροποιημένου Μνημονίου Συνεργασίας με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO θα προχωρήσει σήμερα Δευτέρα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με τους εκπροσώπους τους στο πλαίσιο της συνάντησης που θα γίνει στις 3μμ στο κτήριο της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Με την υπογραφή αυτού του Μνημονίου, οι παραπάνω πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να στέλνουν σε ετήσια βάση στην ΑΑΔΕ πιο αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα και  αλλά και για τα εισοδήματα των ιδιοκτητών και διαχειριστών  ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ

Σημειώνεται δε πως στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου της Αρχής, οι πρώτοι έλεγχοι αναφορικά με τα παραπάνω αναμένεται να αρχίσουν στις 30 Σεπτεμβρίου  στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και το Δεκέμβριο θα γίνει ο δεύτερος έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών  που μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατφορμών και θα ελεγχθεί εάν έχουν καταχωρήσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου. Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ψάξει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αδήλωτα εισοδήματα τα οποία προέρχονται  από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και τους πολίτες που ενοικιάζουν οικήματα και δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ).

Airbnb:Τι σημαίνει η  δήλωση Μητσοτάκη για τους επιχειρηματίες

Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες εξήγγειλε στη ΔΕΘ πως  από την 1η Ιανουαρίου 2024 το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Από την παραπάνω  δήλωση του κ.Μητσοτάκη προκύπτει πως  οι πολίτες που θα έχουν  εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση τουλάχιστον 3 ακινήτων και γίνονται επιχειρηματίες θα είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν στις παρακάτω ενέργειες:

 • Να προχωρούν στην έναρξη εργασιών στην Εφορία,
 • Να κάνουν σύσταση της  εταιρείας,
 • Να προχωρούν πρόσληψη  λογιστή για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ,
 • Να καταχωρούν τα έσοδα -έξοδα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” myDATA”
 • Να αποδίδουν στο δημόσιο το ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τέλη  (όπως το τέλος διαμονής) που πληρώνουν σήμερα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Υπενθυμίζεται πως το τέλος διαμονής αυξάνεται μέχρι και 6 ευρώ από την Πρωτοχρονιά

  Ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης: Πόσο θα αυξηθεί το τέλος διαμονής

Αναπροσαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2024 το τέλος διαμονής στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης και αυτό αναμένεται να αυξηθεί  από 1,5 ευρώ μέχρι και  10 ευρώ από 0,5 ευρώ μέχρι και 4 ευρώ που είναι σήμερα. Αναλυτικά υπολογίζεται να εφαρμοστεί ως εξής στη πράξη:

 • Ξενοδοχεία 1 /2 αστέρων και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια –διαμερίσματα: Το τέλος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,50 ευρώ από 0,50 ευρώ που είναι σήμερα
 • Ξενοδοχεία 3 αστέρων: Το τέλος υπολογίζεται να ανέλθει στα 3 ευρώ από 1,5 ευρώ που είναι σήμερα
 • Ξενοδοχεία 4 αστέρων: Το τέλος θα ανέλθει στα 7 ευρώ από 3 ευρώ  που είναι σήμερα
 • Ξενοδοχεία 5 αστέρων:  Το τέλος θα διαμορφωθεί στα 10 ευρώ από 4 ευρώ που είναι σήμερα

Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία 

Υπενθυμίζεται πως  σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες (φυσικά πρόσωπα) που μισθώνουν σήμερα  ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και το εισόδημα που αποκτούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων φορολογείται αυτοτελώς με τους  παρακάτω συντελεστές:

 • 15%  είναι για ετήσιο εισόδημα  μέχρι και 12.000 ευρώ,
 • 35%  είναι το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και
 • 45%  είναι μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.

  Tι λέει η ΠΟΜΙΔΑ

Την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τα ακίνητα σχολίασε η ΠΟΜΙΔΑ. « Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε εξαγγελίες σε σχέση με τα ακίνητα, που αφορούν σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης κτιρίων και παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών.

Δυστυχώς όμως, για μια φορά ακόμη δεν ικανοποιείται το πάγιο και δίκαιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων για εκλογίκευση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από τα ενοίκια, η οποία είναι η μόνη που δεν μειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, και η οποία είναι το μόνο μέτρο που μπορεί άμεσα να αυξήσει την προσφορά κατοικιών για εκμίσθωση. Οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα παραμένουν ενώ οι υποχρεώσεις, πολλές από τις οποίες χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα για τους ιδιοκτήτες (από το ενεργειακό πιστοποιητικό και την ηλεκτρονική ταυτότητα μέχρι την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων), οι δεσμεύσεις (απαγόρευση εκτός σχεδίου δόμησης, δασική, αρχαιολογική νομοθεσία, διατηρητέα, κτηματολόγιο κ.α.) και η γραφειοκρατία (δυσχέρειες στις μεταβιβάσεις, καθυστερήσεις στους δασικούς χάρτες) συνεχώς πολλαπλασιάζονται και θεριεύουν, πνίγοντας τους πολίτες και στραγγαλίζοντας τις συναλλαγές τους.

Η ΠΟΜΙΔΑ δεν θα είχε ποτέ αντίρρηση σε οποιοδήποτε μέτρο που μπορεί ουσιαστικά να βοηθήσει στην περιστολή της φοροδιαφυγής. Επισημαίνουμε όμως ότι πληθώρα παρεμβάσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, κατάφεραν να την μετατρέψουν σε ένα πραγματικό πολύμηνο «Γολγοθά» για όλους τους εμπλεκομένους. Συνεπώς κάθε μέτρο που αφορά τη διαδικασία μεταβιβάσεως ακινήτων θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά πριν εφαρμοστεί για να μην έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα αλλά και να πετύχει το στόχο.

Σε σχέση με τις χθεσινές εξαγγελίες οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1. Ασφάλιση κτιρίων: Τόσο οι καθημερινοί κίνδυνοι, όσο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σεισμοί κλπ. απειλούν με καταστροφή την ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Το Κράτος δεν προβλέπεται και δεν μπορεί να αποτελεί τον δωρεάν φυσικό ασφαλιστή των ιδιωτικών κτιρίων. Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι η καθολική ασφάλιση των ιδιωτικών κτιρίων είναι απόλυτα αναγκαία, τόσο διότι είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να εξασφαλίσει την αποκατάσταση των περιουσιών των πολιτών, όσο και διότι θα απαλλάξει το Κράτος από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεων, που θα διαθέσει από τη φορολογία των πολιτών, για μερική και μόνον αποκατάσταση των ζημιών. Δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί αν δεν υποστηριχθούν οι πολίτες με σοβαρά φορολογικά και άλλα κίνητρα.

Συγκεκριμένα, πέρα από την συμβολική έκπτωση 10% στο ΕΝΦΙΑ που ισχύει μόνο για τις κατοικίες, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης έκπτωση των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα των ασφαλιζομένων ιδιοκτητών. Αυτό είναι εφικτό, δεδομένου ότι η ασφαλιστική αγορά λειτουργεί με απόλυτη φορολογική διαφάνεια και συμμόρφωση, και αποδίδει στο Δημόσιο τόσο μεγάλα φορολογικά έσοδα ώστε να είναι δημοσιονομικά ευχερής και συμφέρουσα η ουσιαστική επιδότηση των ασφαλιζομένων ιδιωτών. Τέλος η κρατική αρωγή θα πρέπει να καλύπτει προς τους ασφαλισμένους πολίτες το 2% – 4% που ως απαλλασσόμενο, δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

2.Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επέτρεψε σε χιλιάδες ιδιοκτήτες τα προηγούμενα χρόνια να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους, να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να προσφέρουν στην εθνική οικονομία έσοδα και συνάλλαγμα. Αν η Πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα θα πρέπει να μεριμνήσει πως θα εκσυγχρονιστούν τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά ακίνητα και όχι τα ακίνητα που άνοιξαν και εκσυγχρονίστηκαν για να διατεθούν στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Εν πάση περιπτώσει θεωρούμε ότι το όριο των τριών ακινήτων που τίθεται προκειμένου να ενταχθεί η δραστηριότητα υποχρεωτικά στον ΦΠΑ είναι πολύ μικρό και ασφυκτικό, και θα οδηγήσει (εξαιτίας των λειτουργικών εξόδων που συνεπάγεται) σε έξοδο χιλιάδων μικροϊδιοκτητών από την αγορά και απώλεια εσόδων για τους ίδιους και το Δημόσιο, ή ακόμα χειρότερα στην παραοικονομία η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη στρέβλωση του ανταγωνισμού » είπε η ΠΟΜΙΔΑ.

enikonomia.gr