Μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα σούπερ μάρκετ θα παρουσιάσουν καλάθι 50 βασικών προϊόντων όπου θα συγκρατούν τις ανατιμήσεις

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 18:40

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα σούπερ μάρκετ θα παρουσιάσουν καλάθι 50 βασικών προϊόντων όπου θα συγκρατούν τις ανατιμήσεις

Συμφωνία για προσπάθεια συγκράτησης των τιμών σε πενήντα βασικά προϊόντα, ανακοίνωσε με τα τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους λιανεμπορικών επιχειρήσεων και τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Ανάπτυξης ΄'Αδωνης Γεωργιάδης.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι  συμφωνήθηκε  κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ να παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο το καλάθι της νοικοκυράς όπου θα συμπεριλαμβάνονται 50 προϊόντα απαραίτητα, για τη διαβίωση μια οικογένειας και  θα δεσμευτούν να μην προχωρούν σε ανατιμήσεις για το υπόλοιπο του μήνα, ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό να γίνονται οι  μικρότερες αυξήσεις.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση κατέληξε στην προαναφερόμενη συμφωνία αλλά την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση και με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας με σκοπό τον περιορισμό των αυξήσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δεν τέθηκε στη συζήτηση το «πάγωμα» των τιμών, «καθώς, όπως σημείωσε, το πάγωμα δεν είναι στο δικό τους χέρι. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με όλη τη βιομηχανία για να δούμε πως και η βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών». Και συμπλήρωσε: «πιστεύω ότι όλοι έχουν καταλάβει το μέγεθος της αναγκαιότητας τα βασικά για τη διαβίωση των Ελλήνων προϊόντα να κρατηθούν στο μέγιστο δυνατό χαμηλότερο επίπεδο».

Επίσης ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για «συμφωνία κυρίων. Η κάθε αλυσίδα θα κάνει τη δική της πολιτική. Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο του ανταγωνισμού. Είναι κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το ζήτημα της επάρκειας των προϊόντων και επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς.

«Είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, υπό τις παρούσες συνθήκες και θέλω να τους ευχαριστήσω διότι η ελληνική αγορά, όπως και κατά την περίοδο της πανδημίας, κατάφερε να ξεχωρίσει και να μην έχει ζητήματα ελλείψεων θα καταφέρει και τώρα να έχει πλήρη επάρκεια προϊόντων παρά τις πολύ μεγάλες διεθνείς πιέσεις σε διάφορα είδη προϊόντων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς που έκαναν όλους τους προηγούμενους μήνες για να προλάβουν να έχουν τις επαρκείς προμήθειες που δημιουργούν ένα δείκτη ασφαλείας για τον Έλληνα καταναλωτή» είπε ο υπουργός.

Επίσης συζητήθηκε το ενεργειακό και μέτρα που θα βοηθήσουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους και ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι: «η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα μπλακ άουτ. Ειμαστε επαρκέστατα προετοιμασμένοι για αυτό. Θα είμαστε μία από τις τυχερές ενεργειακά χώρες χάρη στην καλή δουλειά της κυβέρνησης και δεν έχουμε τέτοια ζητήματα» ενώ πρόσθεσε «η κυβέρνηση θα παραμείνει κοντά στον κλάδο για να λύνει θεσμικά προβλήματα αλλά και προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την πορεία ώστε να συνεχίσουμε αυτή την καλή μας συνεργασία αλλά και θα παρακολουθούμε με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα την εφαρμογή αυτών των αποφάσεών».

Τέλος ο υπουργός επανέλαβε ότι οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ θα είναι συνεχείς και εντατικοί σχετικά με το περιθωριο του κέρδους στα σημαντικά προιόντα για τη διαβίωση του κόσμου σε αυτές τις δυσκολες συνθήκες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς επιχειρήσεων και επαγγελματικών φορέων ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Σκλαβενίτη Λάμπρος Παπακοσμάς, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος Νίκος Λαβίδας, ο διευθύνων σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, ο διευθύνων σύμβουλος της «Δ. Μασούτης» κ. Γιάννης Μασούτης, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΙΕΛΚΑ κ. Γιώργος Δουκίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Αντώνης Μακρής και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας.

dikaiologitika.gr